Ένας αστυνομικός στο Λας Βέγκας τραυματίστηκε από σφαίρα στη διάρκεια διαδηλώσεων για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας (1/6) , μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AP.
Ο αστυνομικός πυροβολήθηκε στην περιοχή Λας Βέγκας Στριπ και ένας άλλος αστυνομικός "εμπλέκεται στο περιστατικό" στην ίδια περιοχή, μετέδωσε το AP επικαλούμενο το Τμήμα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λας Βέγκας.
Η πηγή δεν αναφέρεται σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες του περιστατικού ή με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αστυνομικοί. Το Τμήμα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λας Βέγκας αρνήθηκε να σχολιάσει στο Reuters.
Αργά χθες το βράδυ τέσσερις αστυνομικοί του Σεντ Λούις τραυματίστηκαν από σφαίρες στη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ λίγες ώρες αφού ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία για να καταστείλει τις διαδηλώσεις.
Στο μεταξύ, πράξεις και όχι λόγια: οι επικεφαλής των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις να μην περιοριστούν στην καταδίκη της αστυνομικής βίας μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς.
"Οι επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να καταλάβουν το κενό που άφησε η κυβέρνηση", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Εντελμαν της μεγάλης εταιρείας δημοσίων σχέσεων Edelman. "Δεν πρέπει να είναι μόνο ένα επικοινωνιακό ζήτημα. Χρειάζονται πράξεις".
Οι εκκλήσεις για δράση αυξάνονται ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές ανισότητες, μία από τις πηγές της λαϊκής οργής που εκφράζεται μέσω των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει στις ΗΠΑ εδώ και μερικές ημέρες.
Βασίζονται στην απουσία ατόμων από μειονοτικές εθνοτικές ομάδες στα υψηλά κλιμάκια των εταιρειών, παρά τις χιλιοειπωμένες υποσχέσεις.
Σύμφωνα με έκθεση του Boston Consulting Group το 2019, μόνο τρεις Αφροαμερικανοί και 24 γυναίκες είναι επικεφαλής στις 500 πιο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.
Επικεφαλής μεγάλων εταιρειών, όπως ο Τιμ Κουκ της Apple και ο Ντέιβιντ Σόλομον της Goldman Sachs ή και ο Λάρι Φινκ της BlackRock, κατήγγειλαν τον ρατσισμό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Ο Κεν Φρέιζερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής Merck, θεώρησε αυτές τις αντιδράσεις "κοινοτοπίες".
Είναι ο μόνος Αφροαμερικανός επικεφαλής σε μία από τις τριάντα επιχειρήσεις του Dow Jones και ζητεί να αναληφθούν πρακτικές πρωτοβουλίες για την επαγγελματική ενσωμάτωση των μειονοτήτων.
"Όταν υπάρχει κοινωνική αναταραχή οι άνθρωποι εκδίδουν ανακοινώσεις, αναφέρουν κοινοτοπίες (...) Πιστεύω ότι ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να κάνει κάτι περισσότερο από τις ανακοινώσεις", κατήγγειλε ο Φρέιζερ μιλώντας χθες Δευτέρα στο CNBC.
Ο ίδιος οφείλει την επιτυχία του σε μια πρωτοβουλία που επιτρέπει σε νέους από υποβαθμισμένες περιοχές να εισάγονται στα καλύτερα σχολεία της Φιλαδέλφεια.
Προτείνει να αυξηθούν αυτού του είδους οι ενέργειες και να αναληφθούν και άλλες ώστε να βελτιωθεί η παιδεία που λαμβάνουν οι Αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι και να μπορέσουν να εισέλθουν στον κόσμο των επιχειρήσεων.
"Η ανεργία οδηγεί στην έλλειψη ελπίδας και η έλλειψη ελπίδας οδηγεί σε αυτό που βλέπουμε τώρα στους δρόμους της χώρας μας", επεσήμανε.
Σύμφωνα με το think tank Economic Policy Institute, το μέσο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των λευκών ήταν το 2018 70.642 δολάρια, έναντι 41.692 για τους Αφροαμερικανούς. Τον Φεβρουάριο πριν την κρίση της επιδημίας covid-19, το ποσοστό ανεργίας για τους μαύρους ήταν 5,8%, ενώ για τους λευκούς 3,1%.
Σύμφωνα με τη Μέλοντι Χόμπσον, γενική συνδιευθύντρια της εταιρείας επενδύσεων Ariel Investments, "όταν παρατηρούμε την ιεραρχία των εταιρειών στις ΗΠΑ, από την κορυφή ως τη βάση, κατανοούμε ότι δεν υπάρχουν μαύροι ή ισπανόφωνοι, σαν να μην υπάρχουμε σε αυτή τη χώρα".
"Είναι απαράδεκτο", υπογράμμισε η Αφροαμερικανίδα επιχειρηματίας. Κάλεσε τις εταιρείες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους περί σωστής διοίκησης και συμβούλευσε τους μετόχους να τιμωρήσουν τις εταιρείες που αρνούνται να το πράξουν.
Ειδικοί εκτιμούν ότι μία λύση θα ήταν και η επιβολή ποσοστώσεων στις εταιρείες σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις όπως γίνεται στο αμερικανικό φούτμπολ, όπου όταν αποχωρεί ένας προπονητής οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να πραγματοποιήσουν συνέντευξη και με έναν υποψήφιο που προέρχεται από κάποια μειονότητα.
Αυστραλία
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Σίδνεϋ για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς, την ώρα που εγείρονται ερωτήματα για τη χρήση υπερβολικής βίας από την αυστραλιανή αστυνομία κατά τη σύλληψη ενός εφήβου Αβορίγινα.
Οι διαδηλωτές --κάποιοι από τους οποίους φορούσαν μάσκες-- αψήφησαν τους περιορισμούς για τις δημόσιες συγκεντρώσεις που εξακολουθούν να ισχύουν στην Αυστραλία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Παρκ στο Σίδνεϋ.
Η πορεία ήταν ειρηνική με το συγκεντρωμένο πλήθος να κρατά πανό που έγραφαν "Δεν μπορώ να αναπνεύσω" και να φωνάζει "Οι ζωές των μαύρων μετρούν", αλλά και "Γονατίστε", την ώρα που η αστυνομία παρακολουθούσε χωρίς να παρεμβαίνει.
"Είναι πρόβλημα όλων μας", δήλωσε η Κίρα Ντάργκιν, μια Αβορίγινας. "Ως μαύρη γυναίκα έχω κουραστεί να βλέπω τους αδελφούς μου να σκοτώνονται. Ως μαύρη μητέρα φοβάμαι για το παιδί μου. Πρέπει να σταματήσει", τόνισε.
Στο μεταξύ στο Σίδνεϋ έχει ξεκινήσει έρευνα για τη σύλληψη ενός 17χρονου Αβορίγινα, μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στο οποίο εμφανίζονται αστυνομικοί να του βάζουν χειροπέδες και να τον κλωτσούν στο έδαφος έπειτα από διαπληκτισμό.
Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό και στο μεταξύ έχουν περιοριστεί οι αρμοδιότητες του αστυνομικού που εμπλέκεται στο περιστατικό.
"Εδώ δεν είναι ΗΠΑ", τόνισε ο αναπληρωτής επιθεωρητής Μάικλ Γουίλινγκ. "Έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις με την τοπική κοινωνία. Ανησυχώ ότι οι πολίτες θα προκαταβάλουν το αποτέλεσμα της έρευνας και θα εξάγουν πρόωρα συμπεράσματα", πρόσθεσε.
Ολλανδία
Η Δήμαρχος του Άμστερνταμ δέχτηκε σήμερα κριτική από πολιτικούς και από ειδικούς του τομέα υγείας έπειτα από την συγκέντρωση χιλιάδων διαδηλωτών στο κέντρο της πόλης, οι οποίοι διαμαρτύρονταν κατά του ρατσισμού παραβιάζοντας τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που ισχύουν λόγω του κορωνοϊού.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεάπολις των ΗΠΑ στη διάρκεια της βίαιης σύλληψής του από έναν λευκό αστυνομικό την περασμένη εβδομάδα.
Αρχικά ο αναμενόμενος αριθμός των διαδηλωτών ήταν 200 με 300, αλλά τελικά συγκεντρώθηκαν πολλές χιλιάδες.
Η δήμαρχος του Άμστερνταμ Φέμκε Χάλσεμα του Πράσινου Αριστερού Κόμματος δήλωσε ότι οι αρχές της πόλης αιφνιδιάστηκαν από τον τεράστιο αριθμό των διαδηλωτών και δεν θα μπορούσαν να παρέμβουν ειρηνικά. Η ίδια υπερασπίστηκε μάλιστα το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν.
"Είχα δει πώς αυτές οι συγκεντρώσεις εξελίσσονται σε ογκώδεις διαδηλώσεις στο Βερολίνο, στο Λονδίνο και σε αμερικανικές πόλεις", δήλωσε η δήμαρχος στην δημόσια ολλανδική τηλεόραση NPO χθες το βράδυ, αλλά δεν υπήρχε "απολύτως καμία ένδειξη ότι θα είναι τόσο μεγάλη (η διαδήλωση)".
Η διαδήλωση, η μεγαλύτερη στην Ολλανδία μετά την επιβολή του lockdown στα μέσα Μαρτίου, οδήγησε σε έντονο διάλογο για το κατά πόσο θα μπορούσε να προκαλέσει νέα κρούσματα του κορωνοϊού.
Το βίντεο που δείχνει έναν λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολις να έχει ακινητοποιήσει- πατώντας τον με το γόνατό του στον λαιμό για σχεδόν εννέα λεπτά- τον 46χρονο Φλόιντ, ο οποίος είναι πεσμένος στο οδόστρωμα, έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αμερικανός ράπερ Jay-Z
Εξάλλου, ο Κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Γουόλς αποκάλυψε πώς ο Jay-Z επικοινώνησε προσωπικά μαζί του για να ζητήσει δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κυβερνήτης της Μινεσότα περιέγραψε την τηλεφωνική συνομιλία του με τον Αμερικανό ράπερ ως "απίστευτα ανθρώπινη".
Σύμφωνα με τον Τιμ Γουόλς, ο ράπερ, δισκογραφικός παραγωγός και επιχειρηματίας τόνισε πώς "πρέπει να αποδοθεί η δικαιοσύνη".
Διαδηλώσεις και βίαια επεισόδια συγκλονίζουν εδώ και μέρες τις ΗΠΑ, έπειτα από τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από έναν λευκό αστυνομικό, τον Ντέρεκ Σόβιν, στη Μινεάπολις.
Ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας είπε επίσης πως ο Jay-Z του μίλησε από την οπτική του πατέρα και όχι του μουσικού καλλιτέχνη.
Εναντίον του πρώην αστυνομικού στη Μινεάπολις, του 44χρονου Ντέρεκ Σόβιν απαγγέλθηκε κατηγορία για ανθρωποκτονία για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου.
Ο κωμικός και ηθοποιός, Κέβιν Χαρτ ζήτησε επίσης δικαιοσύνη στην υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ.
"Δεν μπορεί να ζητάς ειρήνη, αν δεν θέλεις να απονείμεις δικαιοσύνη, οι άνθρωποι θέλουν δικαιοσύνη. Είναι τόσο απλό. Στείλτε όλους εκείνους τους αστυνομικούς στη φυλακή. Να αναλάβετε δράση. Αυτό είναι που θέλουμε να δούμε.. δικαιοσύνη" έγραψε ο Κέβιν Χαρτ σε ανάρτηση στο Twitter.
Αφροαμερικανός σχεδιαστής Louis Vuitton Βίρτζιλ Αμπλοχ
O Βίρτζιλ Αμπλοχ, ο σχεδιαστής της ανδρικής συλλογής του Louis Vuitton και ιδρυτής της μάρκας για streetwear ρούχα Off-White, ζήτησε συγγνώμη μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε επειδή καταδίκασε τις λεηλασίες από Αμερικανούς διαδηλωτές.
Ο Αμπλοχ, ο πιο διάσημος Αφροαμερικανός σχεδιαστής μόδας, ανέφερε αργά χθες το βράδυ στον λογαριασμό του στο Instagram ότι στηρίζει "κάθε κίνημα για την εξάλειψη του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας".
"Είμαι μαύρος. Ένας σκούρος μαύρος. Όπως λέμε πολύ σκούρος. Σε κάθε επίσκεψή μου σε κατάστημα τροφίμων στο Σικάγο φοβάμαι ότι θα πεθάνω. Κάθε επαφή μου με την αστυνομία θα μπορούσε να αποβεί μοιραία", έγραψε.
Ο 39χρονος Αμπλοχ δέχτηκε επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή επέκρινε τις λεηλασίες καταστημάτων στο Σικάγο και το Λος Αντζελες εν μέσω των διαδηλώσεων για την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.
Σε ανάρτησή του έπειτα από την καταστροφή που υπέστη ένα κατάστημα ιδιοκτησίας ενός συναδέλφου του σχεδιαστή ο Αμπλοχ έγραψε: "Αυτό μου προκαλεί αηδία. Προς τα παιδιά που λεηλάτησαν το κατάστημά του και το RSVP DTLA και όλα τα καταστήματά μας, απλά να γνωρίζετε ότι ότι αυτό το προϊόν που σας κοιτάζει τώρα στο σπίτι ή στο διαμέρισμά σας είναι μολυσμένο και υπενθύμιση ενός είδους ανθρώπου που ελπίζω να μην είστε".
Ο Αμπλοχ δέχτηκε επίσης επικρίσεις επειδή έκανε δωρεά 50 δολαρίων σε μια οργάνωση που βοηθά στην κάλυψη των εξόδων για την νομική εκπροσώπηση των διαδηλωτών την στιγμή που οι δημιουργίες του κοστίζουν πολλές εκατοντάδες δολάρια ή και περισσότερα.
"Χθες μίλησα για το ότι λεηλατήθηκαν τα καταστήματά μου και αυτά των φίλων μου. Ζητώ συγγνώμη που το ενδιαφέρον μου για τα καταστήματά μας φάνηκε να υπερβαίνει το ενδιαφέρον μου για το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε κατά της έλλειψης δικαιοσύνης και να εκφράζουμε αυτή τη στιγμή την οργή μας", δήλωσε χθες.
Ο ίδιος είπε ότι η συνεισφορά του στους σκοπούς του κινήματος διαμαρτυρίας ανέρχεται σε 20.500 δολάρια.
Ο Αμπλοχ είναι καλλιτεχνικός διευθυντής για την ανδρική σειρά του Louis Vuitton από τον Μάρτιο του 2018.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις