Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου για το έγκλημα και τα ΜΜΕ δήλωσε ότι ανησυχούν πολύ για τον ρυθμό αύξησης του εγκλήματος στην Κύπρο, με τους μισούς να θεωρούν ότι ο τρόπος που τα ΜΜΕ παρουσιάζουν το έγκλημα δεν είναι αντικειμενικός.
Η έρευνα στόχευε τις αντιλήψεις δείγματος του κοινού (Ν=150) για το έγκλημα με ζωντανές συνεντεύξεις με δομημένο ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από 22 ερωτήσεις. Το δείγμα αποτελούσαν 60% άνδρες και 40% γυναίκες, τα δύο τρίτα ήσαν ηλικίας 20-29 και 25% 40-49% ετών, ένα τρίτο φοιτητές και 30% αστυνομικοί αλλά και 20% επαγγελματίες, οι μισοί ήσαν απόφοιτοι πανεπιστημίου και 20% κάτοχοι Μάστερ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι περισσότεροι (30%) πληροφορούνται για την επικαιρότητα μέσω του διαδικτύου ή ηλεκτρονικών εφημερίδων και από εφημερίδες μόνο το 1%.
Οι μισοί δεν θεωρούν ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία είναι ένας βάσιμος δείχτης για την εγκληματικότητα στον τόπο μας, η μέγιστη πλειοψηφία (90%) πιστεύουν ότι το έγκλημα στη Κύπρο αυξάνεται και 94% ανησυχούν πολύ για τον ρυθμό αύξησης του εγκλήματος.
Περισσότεροι από τους μισούς (57%) λαμβάνουν μέτρα για να μη θυματοποιηθούν, ενώ 18% έχουν σύστημα συναγερμού.
Τα εγκλήματα που τους ανησυχούν ιδιαίτερα είναι πρώτιστα τα ναρκωτικά (26%) και ακολουθούν οι ληστείες (18%), το οργανωμένο έγκλημα (10%) και το ηλεκτρονικό έγκλημα (6%).
Όσο αφορά τα εγκλήματα που διαπράττονται στη Κύπρο, ένας στους τέσσερις πιστεύει ότι για αυτά ευθύνονται νεαροί, 23% ότι το εγκληματείν κατανέμεται σε όλες τις ηλικίες, 12% ότι είναι χρήστες ναρκωτικών και 7% οργανωμένες εγκληματικές ομάδες. Για 25% η πηγή πληροφόρησης για το έγκλημα είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, 19% το ράδιο και μόνο για 3% η τηλεόραση.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων ( 84%) πιστεύει ότι τα ΜΜΕ διαμορφώνουν τις απόψεις του κοινού για το έγκλημα με τον τρόπο που το παρουσιάζουν και 53% θεωρούν ότι ο τρόπος αυτός δεν είναι αντικειμενικός. Το ίδιο ποσοστό (53%) είναι της άποψης ότι ο τρόπος με τον οποίο η αστυνομία δημοσιοποιεί το έγκλημα είναι δεοντολογικά ορθός.
Μεταξύ των ερωτηθέντων ήταν και αριθμός αστυνομικών από τους οποίους οι πλείστοι (80%) θεωρούν ότι ο τρόπος που τα ΜΜΕ παρουσιάζουν το έγκλημα βοηθά την αστυνομία στην αποστολή της. Όμως, μόνο οι μισοί από τους αστυνομικούς είναι της γνώμης ότι το κοινό εμπιστεύεται την αστυνομία σε σχέση με το έγκλημα στη βάση της παρουσίασης του από τα ΜΜΕ.
Συμπερασματικά, για άτομα μέχρι 50 ετών, η πρωτοποριακή αυτή έρευνα, όπως αναφέρεται, τεκμηριώνει τον μείζονα ρόλο του διαδικτύου, των ηλεκτρονικών εφημερίδων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πληροφόρηση του πολίτη για το έγκλημα σήμερα, κάτι που αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι ερωτηθέντες πολίτες.
Η πλειοψηφία θεωρεί δεοντολογικά ορθό τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία δημοσιοποιεί το έγκλημα.
Οι περισσότεροι πιστεύουν το σοβαρό έγκλημα αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς ιδίως όσον αφορά τα ναρκωτικά και τις ληστείες με δράστες νεαρά άτομα και νοιώθουν την ανάγκη να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Τέλος, οι ερωτηθέντες αστυνομικοί πιστεύουν ότι ο τρόπος που τα ΜΜΕ στη Κύπρο αναφέρουν το έγκλημα, βοηθά την αστυνομία.
Την έρευνα διεξήγαγε ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Εγκληματολογίας Άντρος Καπαρδής, μαζί με τη συνεργάτιδά του Γαβριέλα Χριστοδούλου.
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με drones κατά αεροπορικής βάσης του Ισραήλ
• Κοντά σε συμφωνία με Ζοσέ Ντομίνγκες! Περιμένουν τον... πρόεδρο
• Έντονη βροχόπτωση στο στάδιο «Αλφαμέγα» λίγο πριν το ΑΠΟΛΛΩΝ- ΑΠΟΕΛ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις