Με τίτλο «Σκεφτείτε φωναχτά» η εφημερίδα Βατάν σήμερα προβάλλει ανάρτηση του Μουσταφά Ακιντζί στα ΜΚΔ το περασμένο Σάββατο με την οποία εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία των κρουσμάτων στην Τουρκία και την απόφαση της «κυβέρνησης» για τις ελεύσεις από την 1η Ιουλίου.
Στην ανάρτησή του ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι ενώ ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων με την νόσο COVID-19 ήταν κάτω των 1000 στην Τουρκία, «τις τελευταίες μέρες άρχισε να ανεβαίνει, πλησίαζε τους χίλιους, μετά ξεπέρασε τα χίλια κρούσματα και σήμερα έφθασε τα 1495 κρούσματα. Αυτή την στιγμή, ένας εμπειρογνώμονας, που σχολιάζει την κατάσταση σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή αξιολόγησε την κατάσταση ως μια ανησυχητική εξέλιξη. Οι δικές μας επιστημονικές επιτροπές ανησυχούν για την 1η Ιουλίου;»
«Οι συγκοινωνίες και η επικοινωνία σε κάθε τομέα με την Τουρκία είναι αναμφίβολα ζωτικής σημασίας, όμως έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε την υγεία του λαού μας πάνω απ’ όλα», σημείωσε ο κ. Ακιντζί.
Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία είναι απαραίτητο και υποχρεωτικό οι ειδικοί στα θέματα υγείας να εκφράσουν τις απόψεις τους με δυνατή φωνή και αναμένουμε από αυτούς να καθοδηγήσουν την πολιτική, πρόσθεσε.
Η Αφρίκα χθες έγραφε ότι αυξήθηκαν στις 4.778 οι θάνατοι στην Τουρκία και υπάρχει ραγδαία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, τα οποία ανήλθαν στα 175.218. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τούρκος Υπουργός Υγείας Φαχρεττίν Κοτζά δήλωσε ότι η εξάπλωση του ιού οφείλεται στην «λανθασμένη αισιοδοξία», ενώ το Επιστημονικό Συμβούλιο της χώρας ζήτησε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, σημειώνοντας ότι η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι το 20% της κοινωνίας δεν εφαρμόζει τους κανόνες.
Επισημαίνοντας ότι οι αξιωματούχοι στα κατεχόμενα τοποθέτησαν την Τουρκία στην ομάδα με το λιγότερο ρίσκο κατά το άνοιγμα που θα κάνουν στην 1η Ιουλίου και της έδωσαν προτεραιότητα, η εφημερίδα σημειώνει ότι αυτή η απόφαση της «κυβέρνησης» προκάλεσε ανησυχία εντός της τ/κ κοινότητας. Πολίτες άρχισαν να διερωτώνται κατά πόσον κλείστηκαν άδικα τόσο καιρό στα σπίτια τους.
Ενώ το Επιστημονικό Συμβούλιο της Τουρκίας πρότεινε απαγόρευση κυκλοφορίας για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, προκάλεσε έκπληξη η δήλωση του ψευδοκράτους ότι θα ανοίξει τις πύλες, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Στο μεταξύ η Γενί Ντουζέν γράφει σήμερα ότι από τον Μάρτιο οπόταν άρχισαν τα μέτρα για την πανδημία, έφυγαν 50.111 πολίτες διαφόρων χωρών μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Επικαλούμενη αξιόπιστες πληροφορίες, η εφημερίδα σημειώνει ότι την ίδια περίοδο γύρω στις 10.000 Τούρκοι υπήκοοι έφυγαν από τα κατεχόμενα μέσω των λιμανιών της Αμμοχώστου και της Κερύνειας.
Προχθές το βράδυ επέστρεψαν στην Τουρκία από το λιμάνι της Κερύνειας 800 άτομα ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονταν διαχειριστές και εργαζόμενοι σε καζίνο και άτομα που βρίσκονταν στα κατεχόμενα με «άδεια εργασίας».
Εξάλλου, η Κίπρις γράφει ότι Τουρκμένοι που εργάζονται στα κατεχόμενα διοργάνωσαν εκδήλωση χθες στην κατεχόμενη Λευκωσία διαμαρτυρόμενοι ότι δεν μπορούν να πάνε στην χώρα τους καθώς ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Gurbanguli Berdimuhammedov δεν τους επιτρέπει την είσοδο. Οι διαμαρτυρόμενοι ανέφεραν επίσης ότι κάποιοι που μετέβησαν στο Τουρκμενιστάν εντός του 2019 για να δουν τις οικογένειές τους, δεν μπορούν να επιστρέψουν στα κατεχόμενα τώρα.
Σύμφωνα με τον δημοσίευμα, ο «υπεξ» Κουτρέτ Όζερσαϊ επικοινώνησε με το προξενείο του Τουρκμενιστάν στην Τουρκία και μίλησε και με τον Τουρκμένο Υπουργό Εξωτερικών στον οποίο ανέφερε ότι θυματοποιούνται οι εργοδότες επειδή δεν μπορούν να επιστρέψουν οι Τουρκμένοι εργάτες.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις