ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΩΣΤΡΙΚΗΣ: 'Σε τρεις εβδομάδες θα επανέλθουμε αν τηρήσουμε τα μέτρα' - Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης

ΚΩΣΤΡΙΚΗΣ: 'Σε τρεις εβδομάδες θα επανέλθουμε αν τηρήσουμε τα μέτρα' - Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης

Την εκτίμηση ότι σε περίοδο τριών εβδομάδων θα επανέλθουμε επιδημιολογικά στην πρότερα κατάσταση πριν την έξαρση των κρουσμάτων στην Λεμεσό, διατύπωσε με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκης, σημειώνοντας ότι τα μέτρα προστασίας που εξαγγέλθηκαν από τον Υπουργό Υγείας θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Ευελπιστώ ότι μετά το πέρας δύο-τριών εβδομάδων μετά την ανακοίνωση προστατευτικών μέτρων από τον Υπουργό Υγείας θα επανέλθουμε στα επίπεδα που είμαστε προηγουμένως. Η περίοδος των τριών εβδομάδων είναι αρκετή για να σταματήσει τις αλυσίδες λοιμώξεων, αν όλοι λάβουμε τα σωστά μέτρα. Αυτό που θέλω να βλέπω στην Κύπρο μέχρι και την εισαγωγή του εμβολίου, είναι να έχουμε μικρά νούμερα, νούμερα που να είναι κοντά στα μηδαμινά», είπε.

Ο Δρ Κωστρίκης εξέφρασε ανησυχία για τα τελευταία 25 κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στις ελεύθερες περιοχές. «Με ανησυχεί. Το 25 είναι πολύ υψηλός αριθμός προφανώς αν και τα περισσότερα είναι από ιχνηλατήσεις. Είχαμε ορισμένα από ταξίδια και νέα κρούσματα. Τέλος αυτής της εβδομάδας αρχές της άλλης ευελπιστώ να αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα των μέτρων της επαναεφαρμογής των υφιστάμενων μέτρων μετά από την εξαγγελία του Υπουργού και να δούμε μια πτώση», σημείωσε.

Όπως είχαμε την κανονική επιδημιολογική καμπύλη που έφθασε στο ύψος της και μετά είχε μια φθίνουσα πορεία, πρόσθεσε, θέλω να δω το ίδιο και με αυτή την μικρή καμπύλη που έχει να κάνει κυρίως με την αναζωπύρωση που είχαμε στη Λεμεσό.

Ο κ. Κωστρίκης είπε ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα σε όλες τις πόλεις. «Είναι σε όλες τις πόλεις τα αυξημένα κρούσματα, σε άλλες πιο πολλά από τις υπόλοιπες. Με τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων των 4000 που δηλώσαμε χθες, φαίνεται ότι η Λευκωσία και η Πάφος έχουν τα πιο χαμηλά περίπου 0,35%, η Λεμεσός τα πιο υψηλά 1,2% (ο δειγματοληπτικός έλεγχος δεν ήταν τυχαίος - υπήρχαν και άτομα που είχαν επαφές και πήγαν και έκαναν τεστ, άρα οι μισοί ήταν επαφές κι όχι τυχαία άτομα) και κοντά στο 1% είναι η Αμμόχωστος και η Λάρνακα», ανέφερε.

Αν θυμάστε, σημείωσε, τον τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο που είχαμε στην Πάφο όταν ήταν το πρόβλημα με τις συστοιβάδες στο Γενικό Νοσοκομείο που ήταν περίπου 0,4%, τώρα στην Πάφο είναι 0,3%. «Άρα αντιλαμβάνεστε, ότι υπάρχει μια μικρή μείωση που δεικνύει και την αξιολόγηση του νέου δειγματοληπτικού ελέγχου ότι είναι πολύ κοντά στα προηγούμενα», διευκρίνισε.

Πιο προσαρμοστικός ο ιός και σε νεαρότερα άτομα

Ο Καθηγητής Κωστρίκης είπε ότι αυτή την περίοδο έχουν προσβληθεί από τον ιό άτομα νεαρότερης ηλικίας. «Φαίνεται ότι επιδημιολογικά έχουμε νεαρότερα άτομα που έχει να κάνει με την επιδημιολογία της μετάδοσης. Δεν υπάρχει ένδειξη γενετικού υποβάθρου γι αυτό το θέμα επομένως είναι πιο νεαρά αλλά κατά την άποψη μου είναι θέμα χρόνου οι λοιμώξεις να μεταφερθούν και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε ότι είναι μικρής ηλικίας που προφανώς θα έχουμε λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία ότι θα μείνει έτσι αλλά αυτό θα αλλάξει», επεσήμανε.

Ερωτηθείς, ανέφερε ότι ο ιός έγινε πιο προσαρμοστικός αυτή την στιγμή. «Ο ιός είναι πιο προσαρμοστικός, προσαρμόζεται εύκολα στον άνθρωπο. Όταν ένας ιός προσαρμόζεται σε ένα οργανισμό γίνεται λιγότερο παθογόνος και πολλαπλασιάζεται σε καλύτερο ρυθμό. Κι αυτό φαίνεται να είναι ενδεικτικό των νέων κλινικών καταστάσεων των τελευταίων λοιμώξεων, δηλαδή στα άτομα δεν δημιουργείται τόση μεγάλη παθογένεια όπως πριν – δεν στέλνει άτομα στα νοσοκομεία κι ο ιός αντέχει πιο πολύ, παίρνει περισσότερο χρόνο για να γίνει εκρίζωση του ιού από τον άνθρωπο», εξήγησε.

Δεν είναι δεύτερο κύμα και δεν θα έχουμε lockdown

Σε ερώτηση αν πρόκειται για δεύτερο κύμα αυτό που παρατηρείται τώρα, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι «η σημασία του κύματος για εμένα είναι η μεταφορά αν θέλετε ενός ιού από γεωγραφική περιοχή στην άλλη ή ταυτόχρονη αναζωπύρωση από πολλές γεωγραφικές περιοχές ενός τόπου. Εδώ στην Κύπρο περισσότερο είχαμε μια αναζωπύρωση στη Λεμεσό. Τώρα αν η αναζωπύρωση αυτή κινηθεί με τα ίδια στελέχη σε όλες τις επαρχίες τότε πιθανό να είναι κύμα. Εγώ αυτή την στιγμή δεν το καθορίζω ως κύμα, είναι μια αναζωπύρωση ή αναζωπυρώσεις».

Σε άλλη ερώτηση, αν θα έχουμε lockdown σε περίπτωση χειροτέρευσης της κατάστασης, απάντησε αρνητικά. «Αν θα είναι lockdown δεν θα είναι πιστεύω της ίδιας φιλοσοφίας του lockdown που είχαμε τον Μάρτιο και Απρίλιο. Θα γίνει μια προσαρμογή πολύ διαφορετική διότι για πολλούς και διάφορους λόγους η χώρα μας δεν αντέχει ένα νέο lockdown», σημείωσε.

Ο κ. Κωστρίκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα προστασίας που εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο Υγείας ήταν σωστά. «Ήταν σωστά τα μέτρα, ζυγισμένα. Αυτά έπρεπε να γίνουν και να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να τα εφαρμόσει. Η συμβουλή μου προς τον κόσμο είναι να εφαρμόζει πρακτικές ωσάν να ήταν lockdown αυτή την στιγμή, να περιορίζει τις επαφές του, να φέρει μάσκα κ.λπ. δεν χρειάζεται να βάλουμε τον κόσμο σε lockdown για να εφαρμόζει την πολιτική του lockdown», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για το Φθινόπωρο

Ο κ. Κωστρίκης ερωτηθείς σχετικά, είπε πως δεν έχουμε ενδείξεις, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει το Φθινόπωρο. «Ελπίζω να επανέλθουμε μέχρι το τέλος του Αυγούστου στα επίπεδα που ήμασταν πριν την έξαρση στη Λεμεσό, σε αυτά τα επίπεδα θέλω να επανέλθει η Κύπρος ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας και με τα σχολεία χωρίς ιδιαίτερες αναπροσαρμογές», σημείωσε.

Σε ερώτηση αν θα κλείσουν τα σχολεία αν έχουμε αυξημένα κρούσματα, ανέφερε ότι «είναι μια μεγάλη ερώτηση που δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτή την φάση. Τουλάχιστον, όπως συζητήσαμε και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα γίνει ένα ανάμικτο μοντέλο, βάσει του οποίου τα μεγάλα ακροατήρια να διδάσκονται διαδικτυακά και τα μικρά να είναι δια ζώσης».

Ο έλεγχος μπορεί να γίνει καλύτερος στα αεροδρόμια

Ο Καθηγητής Κωστρίκης είπε ότι ο έλεγχος μπορεί να γίνει καλύτερος στα αεροδρόμια. «Τα αεροδρόμια είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας. Τα αρμόδια υπουργεία να σιγουρευτούν ότι οι έλεγχοι γίνονται όντως όπως πρέπει να γίνονται με τον σωστό τρόπο. Δεν πρέπει να διαφεύγει κανείς από τις πτήσεις που να μην του γίνεται έλεγχος. Και σίγουρα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να σταματήσει ο συνωστισμός, που από μόνο του μπορεί να είναι μια πηγή λοιμώξεων. Υπάρχουν περιθώρια προς καλυτέρευση», σημείωσε.

Σε ερώτηση για την δεξαμενοποίηση των τεστ, ανέφερε, ότι αν εφαρμοστεί θα βοηθήσει αφάνταστα. «Ο λόγος που το είχα πει είναι για να προλάβουμε τον μεγάλο αριθμό των διαγνώσεων με την δεξαμενοποίηση τεστ. Ενώνεις πέντε άτομα μαζί ίσως και περισσότερα, κάνεις ένα κοινό τεστ, αν είναι θετικό πρέπει να το κάνεις ξεχωριστά. Άρα αυτό ενδείκνυται σε περιπτώσεις που η συχνότητα θετικών είναι χαμηλή», πρόσθεσε.

Σωστή η απόφαση για υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία Β

Ο Καθηγητής Κωστρίκης κρίνει ότι η υποβάθμιση της Ελλάδας στις χώρες κατηγορίας Β είναι ορθή. «Πρέπει να τονίσω ότι δεν πρόκειται ούτε για πολιτικό ούτε για εθνικό ούτε για εργασιακό θέμα. Εδώ πρόκειται για μια επιδημία και πρέπει να λάβουμε μέτρα, με τα οποία να προστατεύσουμε την χώρα μας από εισαγόμενες λοιμώξεις. Υπήρξε ένας αυξητικός αριθμός εισαγόμενων λοιμώξεων από την Ελλάδα και με τον α ή β τρόπο έπρεπε να ελέγχονται όλοι οι επιβάτες από την Ελλάδα και ειδικότερα οι Κύπριοι εκδρομείς που επιστρέφουν. Το θέμα έχει μετατοπιστεί τώρα σε πολιτικο-εθνικό που είναι ένας λανθασμένος τρόπος αντιμετώπισης του θέματος», συμπλήρωσε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Θανατηφόρο στη Λάρνακα: Πρόσφυγας από την Παλαιστίνη ήταν ο ανήλικος οδηγός του οχήματος - Εξακολουθεί να καταζητείται

• Κιβωτός του Κόσμου: Ένοχος ο πατέρας Αντώνιος για σωματική κακοποίηση, τιμωρίες και «καψόνια» σε ανήλικους

• Εκρηκτικό «κοκτέιλ» λοιμώξεων στα παιδιά – Από πού προέρχονται, τα συμπτώματα και όσα πρέπει να προσέξουν οι γονείς

• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο

• Νέα ανάρτηση Παπασταύρου: «Οι γνωστοί μηχανισμοί...» - Η επιστολή που έλαβε από τον Πειθαρχικό εισαγγελέα της ΚΟΠ

• Λουκάς Φουρλάς: Αποχαιρέτησε με συγκινητικά λόγια την Ρέα Παπαγεωργίου



Στα χέρια της Αστυνομίας ο ανήλικος που οδηγούσε το όχημα στο θανατηφόρο δυστύχημα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο ανήλικος που οδηγούσε το όχημα στο θανατηφόρο δυστύχημα

Εντοπίστηκε και συνελήφθη από τις Αρχές ο 16χρονος οδηγός του οχήματος το οποίο ενεπλάκη σε οδική σύγκρουση που συνέβη το βράδυ της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου στην επαρχία Λάρνακας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η Giulia Mihaela Vasile, 18 ετών, από τη Ρουμανία, κάτοικος Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top