Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει σύντομα αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξη, αλλα σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση, απέκλεισε μεν το ενδεχόμενο προσφυγής σε εκλογές, όχι όμως σε δημοψήφισμα.
Ο κ. Τσίπρας στηρίζει την «συγκρατημένη αισιοδοξία» του για επίτευξη συμφωνίας, «τις επόμενες ημέρες ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν κάποιος δεν θέλει να την δυναμιτίσει», και στο γεγονός ότι έχει διαφανεί, όπως είπε, πως και η κ. Μέρκελ «έχει πρόθεση για λύση». Χαρακτήρισε, όμως παράλληλα, την Γερμανίδα Καγκελάριο «εγκλωβισμένη», καθώς «δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί ότι το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα είναι αποτυχημένο».
Θεωρεί ο Πρωθυπουργός ότι «θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα, για τη Γερμανία και για την Ευρώπη μια εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας», και ελπίζει, τόνισε, ότι τα πράγματα δεν θα φθάσουν στο σημείο αυτό, «θα επικρατήσει η λογική και θα πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό».
«Σε εκλογές δεν θα πάμε, έχουμε ρητή και νωπή εντολή από τον ελληνικό λαό να επαναδιαπραγματευτούμε μια καλύτερη και πιο έντιμη συμφωνία, χωρίς να ματώσει άλλο ο λαός. Επίσης δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δημοψήφισμα γιατί θα υπάρξει συμφωνία, αλλά αν δεν επέλθει συμφωνία τη λύση τότε θα τη δώσει ο ελληνικός λαός»
Στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Στάρ», που ξεκίνησε γύρω στις 11 το βράδυ και τελείωσε αρκετά μετά τις 2, ο Πρωθυπουργός καταλόγισε σε πολιτικούς του αντιπάλους και «σε ισχυρά κέντρα της Ευρώπης» την μη επίτευξη μέχρι τώρα συμφωνίας, παρά το γεγονός ότι θεωρεί, όπως είπε, μεγάλη επιτυχία τά όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Είπε ότι «κατασκεύασαν ναρκοθετημένο πεδίο, ευελπιστώντας η κυβέρνηση να αποτελέσει απλά μία παρένθεση». Οι εταίροι υπενθυμίζουν ακόμα και μέχρι τωρα, ότι η συμφωνία εκείνη έθετε «γενικά πλαίσια», και ζήτησαν από την Αθήνα «εξειδίκευση, κοστολόγηση και χρονικό πρόγραμμα υλοποίησης» που μέχρι τώρα, λένε, δεν έχουν παρουσιαστεί.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι αντίπαλοί του, εντός και εκτός Ελλάδας, «επιχαίρουν στην προοπτική αποτυχίας και καιροφυλακτούν να σκοντάψει η κυβέρνηση». Μίλησε για «παγίδα», και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα «σε κατάσταση απελπισίας».
Παραδέχτηκε την απειρία της κυβέρνησής του, και αναφέρθηκε σε επικοινωνιακές στρεβλώσεις από εκείνους που, κατά τη γνώμη του, δεν επιθυμούν συμφωνία. Είπε ότι ενώ εκείνος τηρεί τους όρους της εχεμύθειας χωρίς να δίνει ψευδείς πληροφορίες, από την άλλη «δουλεύει διαρκώς η μονταζιέρα με διαρροή ψευδών ειδήσεων».
Και παραδέχτηκε επίσης ότι μετά την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου «καθυστερήσαμε δραματικά, όχι όμως με δική μας ευθύνη», καθόσον όπως είπε, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία, αν ξεκινούσε η συζήτηση με «αγκάθια» όπως το ασφαλιστικό.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση, ούτε και περίπτωση άλλου μνημονίου και, αναφερόμενος στην διαπραγματευτική διαδικασία είπε ότι έχουν επιτευχθεί «σημαντικές νίκες στα σημεία», ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά οι υπουργοί του «περίμεναν οκτώ ώρες σε ένα σαλονάκι για να τους εξετάσουν οι τροϊκανοί».
«Πολλοί προσπάθησαν να πάρουν πίσω αυτά που έχασαν στις 20 Φεβρουαρίου», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, και ανέφερε ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τους δανειστές έχουν πέσει οι συντάξεις, οι ομαδικές απολύσεις και ο ΦΠΑ». Ταυτόχρονα επισήμανε πως οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση οφείλονται και στο ότι «οι δανειστές επαναφέρουν διαρκώς το mail Χαρδούβελη», που εμπεριείχε τις ελληνικές προτάσεις επί κυβέρνησης Σαμαρά, για την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία λόγω αναγκαστικής, εκ του Συντάγματος, πρόωρης προσφυγής στη κάλπη εξαιτίας της αποτυχίας της τότε Βουλής να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και της συνακόλουθης εκλογής νέας κυβέρνησης, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Ερωτηθείς στη χθεσινοβραδυνή συνέντευξη ο κ. Τσίπρας γιατί δεν γίνεται μια μεγάλη συμφωνία αντί να γίνεται τώρα διαπραγμάτευση για μία ενδιάμεση συμφωνία, απάντησε ότι η «συμφωνία γέφυρα», όπως την ονομάζει, βολεύει τόσο τη χώρα, όσο και τους πιστωτές για να αποκατασταθεί ένα κλίμα συνεννόησης και εμπιστοσύνης. «Μετά θα μπορούμε να συζητήσουμε με μία άνεση», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ότι η συνεργασία τους είναι αγαστή, τον χαρακτήρισε «κεφάλαιο» για την κυβέρνηση και τη χώρα, συμπληρώνοντας ότι έχει ενοχλήσει γιατί «μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από ό,τι αυτοί».
Για τον «ανασχηματισμό» των ομάδων διαπραγμάτευσης, που κατά πολιτικούς αναλυτές στην Αθήνα «αποδυναμώνει την ως τωρα ισχύ του Βαρουφάκη», ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ώρα είναι κρίσιμη και υπήρχε ανάγκη αναδιοργάνωσης.
«Είμαστε έντιμοι στη διαπραγματευτική μας τακτική», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, και αποκάλυψε ότι υπάρχει διαφωνία των εταίρων, σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού. Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του κατέθεσε στους εταίρους πρόταση «να επιβάλουμε στα νησιά μεγάλης ζήτησης οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ να γίνονται με πιστωτική κάρτα».
Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε δημοφιλή νυχτερινά κέντρα και πανάκριβα εστιατόρια, όπου η υποχρεωτική χρήση πιστωτικής κάρτας θα βοηθήσει, όπως είπε, στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ακόμα, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η στάση της ΕΚΤ προς την Ελλάδα διαφοροποιήθηκε, εκφράζοντας την ελπίδα του για έναν έντιμο συμβιβασμό.
Στην μακρά συνέντευξη του κ. Τσίπρα, δεν έγιναν ιδιαίτερες αναφορές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, παρά μόνο στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, έπειτα από τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον ια το νομοσχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, και αποφυλάκιση για λόγους υγείας, και κατ’ οίκον περιορισμό, του καταδικασμένου για τρομοκρατία Σάββα Ξηρού. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο «δεν έχει χαλάσει τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις