Τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πλήγμα από την πανδημία έχουν βοηθήσει ώστε να μην έχουμε δραματική αύξηση της ανεργίας, ανέφερε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, διαβεβαιώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα βρίσκεται μαζί με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να βοηθηθούν όλοι οι πολίτες που το έχουν ανάγκη.
Η κ.Αιμιλιανίδου μιλούσε το απόγευμα σε διαδικτυακό συνέδριο που οργάνωσε ο Δήμος Λεμεσού και το Πανεπιστήμιο Frederick με θέμα «Λεμεσός – επιπτώσεις πανδημίας και στρατηγικές ανάκαμψης», στο οποίο μίλησαν, επίσης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ Ανδρέας Τσουλόφτας και το μέλος του Συμβουλίου της KPMG, Τάσος Γιασεμίδης.
Στην παρέμβαση της, η Υπουργός Εργασίας είπε πως αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει πραγματικά προβλήματα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως, από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση προσπαθεί να τους στηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα.
«Όταν στηρίζεις τους εργαζόμενους και ουσιαστικά επιδοτείς ένα μέρος του μισθού, την ίδια ώρα επιδοτείται και η επιχείρηση, γιατί τουλάχιστον δεν έχει ν’ αντιμετωπίσει το εργατικό κόστος που θα αντιμετώπιζε», ανέφερε και ανέλυσε τα μέτρα στήριξης που αποφασίστηκαν όλο αυτό το διάστημα.
Όλα αυτά τα μέτρα, συνέχισε, μαζί με τα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών, «πιστεύω ότι έχουν βοηθήσει ώστε να μην έχουμε δραματική αύξηση της ανεργίας» και υπέδειξε πως «αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η πανδημία - με τα ελπιδοφόρα μηνύματα των εμβολίων - θα ξεπεραστεί, όμως αν φτάσουμε σε υψηλά ποσοστά ανεργίας, χρειάζονται χρόνια για να μπορέσουμε να επανακάμψουμε».
Λέγοντας ότι πολλοί συνάνθρωποι μας αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, η κ. Αιμιλιανίδου δήλωσε ότι το κράτος προσπαθεί να βοηθήσει με κάθε τρόπο «ώστε να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση».
« Όλα αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πανδημίας, ενός εχθρού, που έχει επιφέρει τεράστια προβλήματα, έχει επιφέρει αναστολή σε πολλές πολιτικές που θα εφαρμόζαμε και που ήταν έτοιμες τον Φεβρουάριο, όπως τον κατώτατο μισθό, όμως οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν δεν ήταν κατάλληλες για να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε.
Παράλληλα ανέφερε ότι η πανδημία δίδαξε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για εξυπηρέτηση του πολίτη, υπενθυμίζοντας ότι «μέσα σε 15 μέρες, τον Μάρτιο, μπορέσαμε να λειτουργήσουμε ένα νέο μηχανογραφημένο σύστημα για να καταβάλλονται επιδόματα μηχανογραφικά, με ηλεκτρονικές υποβολές αιτήσεων 190, 000 προσώπων».
Αυτό ήταν ένα σημαντικό δίδαγμα, σημείωσε, καθώς θα πρέπει όλες οι αιτήσεις που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας, να υποβάλλονται ηλεκτρονικά για να μπορούν πολίτες να έχουν μια απάντηση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Διαβεβαιώνοντας ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται μαζί με τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης δίπλα στους πολίτες, η Υπουργός Εργασίας συνεχάρη τους διοργανωτές του διαδικτυακού συνεδρίου, λέγοντας ότι «οι οποιεσδήποτε εισηγήσεις και συζητήσεις μπορούν να δώσουν και λύσεις, αλλά και την ευκαιρία να ακούσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η Κύπρος αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης».
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πανδημίας στη ναυτιλία, όπως στον τομέα της κρουαζιέρας, ενώ έκανε λόγο και για μια ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Χιλιάδες ναυτικοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα πλοία, γιατί οι αλλαγές πληρωμάτων και ο επαναπατρισμός των ναυτικών καθίσταται σε πολλές περιπτώσεις ανέφικτος» εξήγησε και πρόσθεσε ότι από τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν δοθεί διευκολύνσεις στην αλλαγή πληρωμάτων ή επαναπατρισμό περίπου 5,000 ναυτικών και καθημερινά το Υφυπουργείο βρίσκεται σε επαφή με όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες για να δοθεί λύση στα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Εκφράζοντας τη θέση ότι η πανδημία θα αφήσει το αποτύπωμα της στον κλάδο, ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι, σε συνεργασία με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών «αξιολογούμε την κατάσταση για να δούμε πώς μπορούμε με τον καλύτερο τρόπο να συνδράμουμε».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στις προοπτικές της ναυτιλίας, ο Βασίλης Δημητριάδης είπε πως η πανδημία δημιουργεί και ευκαιρίες, όπως η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και ανακοίνωσε πως σε ένα περίπου χρόνο, το Υφυπουργείο του θα είναι σε θέση να προσφέρει μονοθυριδική εξυπηρέτηση (one stop shop) για να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό.
«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της ναυτιλίας, με την προσέλκυση περαιτέρω εταιρειών στη Λεμεσό αλλά και περισσότερων πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο» είπε και σημείωσε πως το Υφυπουργείο προσδοκεί να δημιουργήσει μια κουλτούρα στην Κύπρο και ιδιαίτερα στη Λεμεσό, ώστε να αγκαλιάσουν οι νέοι τα θαλάσσια – γαλάζια επαγγέλματα και να στραφούν σε ναυτιλιακές σπουδές.
Εξάλλου χαιρετίζοντας το συνέδριο, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε πως η πολύμηνη πανδημία επέφερε σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στη Λεμεσό, αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο.
Πέραν από τα άμεσα προβλήματα, συνέχισε, μας απασχολούν και οι μακροπρόθεσμες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις πάνω στην πόλη και υπενθύμισε την απόφαση πρόσφατης σύσκεψης όλων των Δήμων της μείζονος Λεμεσού και των παραγωγικών φορέων της πόλης για μελέτη και σχεδιασμό των ενεργειών για στήριξη της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής επαναδραστηριοποίησης της.
Εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα πως το σημερινό διαδικτυακό συνέδριο «εγκαινιάζει μια συντεταγμένη και εις βάθος συζήτηση για την πόλη μας, μια συζήτηση, η σημασία της οποίας υπερβαίνει τα γεωγραφικά όρια της Λεμεσού».
Σε διάφορους δείκτες που δεικνύουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στην πόλη αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Ανδρέας Τσουλόφτας, σύμφωνα με τον οποίον ο τουρισμός ήταν ο τομέας με το μεγαλύτερο πλήγμα, καταγράφοντας μείωση κατά 86,6% για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, πολίτες είχαν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα και να λάβουν απαντήσεις από τους ομιλητές.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις