Στο τρίπτυχο κράτους δικαίου, διαφάνειας και λογοδοσίας βασίζονται τα μέτρα της Κυβέρνησης για πάταξη της διαφθοράς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καλώντας όλους σε συνεργασία και αποφασιστικότητα για πάταξη του φαινομένου.
Σε εισαγωγική ομιλία κατά την παρουσίαση του σχεδιασμού στο Προεδρικό, με την Υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη και τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παναγιώτη Σεντώνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η καθυστέρηση στην εξαγγελία οφειλόταν στην επιθυμία του να καταστήσει συνεργούς στην όλη προσπάθεια τις πολιτικές δυνάμεις, τους εμπλεκόμενους θεσμούς αλλά και ένα σημαντικό αριθμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έχουν σαν κύριο στόχο την διαφάνεια, τη λογοδοσία και την πάταξη της διαφθοράς.
Υπενθύμισε ότι προήδρευσε τριών συσκέψεων στις 06, 09 Νοεμβρίου και 02 Δεκεμβρίου 2020, ενώ εν συνεχεία η Προεδρία, κατόπιν προτροπής της, έγινε και δέκτης μεγάλου αριθμού εισηγήσεων, από άλλα οργανωμένα σύνολα ή και απλούς πολίτες, γεγονός που με την σωρεία των άλλων κρισίμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα (πανδημία, οικονομία, Κυπριακό), συνέβαλε στο να καθυστερήσει η προγραμματισμένη εξαγγελία.
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε δράσεις που θα αναληφθούν όπως η πρόληψη, η εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση, τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα και η εποπτεία και αξιολόγηση κινδύνων.
"Θέλω να τονίσω πως το πρόβλημα αποτελεσματικής καταπολέμηση της διαφθοράς δεν είναι έργο μόνο της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση και συνεργασία του Νομοθετικού Σώματος, των πολιτικών δυνάμεων, θεσμών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, επαγγελματικών φορέων και ευρύτερα της Κοινωνίας των πολιτών, ισχυρό και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, ο αλληλοσεβασμός και ιδιαίτερα ο σεβασμός στους θεσμούς κατά την ενάσκηση εξουσιών εντός των συνταγματικών θεσμίων, με αυστηρή προσήλωση κάθε αξιωματούχου, Προέδρου ή ανεξάρτητων, στην αντικειμενικότητα, αμεροληψία και αξιοπιστία", ανέφερε.
Μίλησε ακόμη για την ανάγκη για διαφάνεια ολοκληρωμένων και τεκμηριωμένων ερευνών, ώστε να αποφεύγεται διασυρμός θεσμών, ανεξάρτητων αξιωματούχων, δημοσίων προσώπων, ή οντοτήτων και προσωπικοτήτων του ιδιωτικού τομέα. Για αυτό, τόνισε, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όλοι ανεξαίρετα όταν αναφέρονται ή ύστερα από έρευνες προβαίνουν σε πόρισμα.
Αναφέρθηκε και στην τήρηση του κώδικα δεοντολογίας του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. "Λέγοντας αυτό δεν εννοώ ότι υπερβαίνεται των όσων θα πρέπει καθηκόντως να πράττετε, να μας κρίνετε να μας επικρίνετε, αλλά η εκτροπή από τον κώδικα πολλές φορές μπορεί να δημιουργεί εσφαλμένες εικόνες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα με αποτέλεσμα να διογκώνεται ή και να υποβαθμίζεται εκεί και όπου υπάρχει διαφθορά", ανέφερε ο Πρόεδρος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι με τη συνεργασία και αποφασιστικότητα όλων, θα γίνει κατορθωτό ώστε τα προτεινόμενα μέτρα να υιοθετηθούν το συντομότερο ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίκτυο πρόληψης, προστασίας και καταπολέμησης της διαφθοράς.
Μεγαλεπήβολος στόχος η πάταξη της διαφθοράς, απαιτείται η συστράτευση και συνεργασία όλων, τονίζει η Γιολίτη
Για φιλόδοξο σχεδιασμό που θα ενισχύσει περαιτέρω την προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην καταπολέμηση του φαινομένου, μίλησε η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολότη, παρουσιάζοντας στο Προεδρικό τα μέτρα της Κυβέρνησης. Αναλυτική επεξήγηση κάθε μέτρου και τι προνοεί, έδωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.
Η Υπουργός τόνισε ότι γίνεται ένα ακόμη βήμα στην ομολογουμένως δύσκολη προσπάθεια και σημείωσε πως αναγνωρίζουμε τη δυσκολία του εγχειρήματος. «Η διαφθορά αποτελεί ένα τεράστιο ζήτημα που απλώνει τα πλοκάμια της σε όλες τις δομές της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής κάθε κράτους. Συνεπώς, θέλω να τονίσω εμφατικά ότι για να πετύχουμε αυτό το μεγαλεπήβολο στόχο, απαιτείται η συστράτευση και η συνεργασία όλων, Πολιτείας, Βουλής, Ανεξάρτητων Θεσμών και πάνω από όλα της κοινωνίας, των οργανωμένων συνόλων αλλά και του κάθε πολίτη ξεχωριστά», ανέφερε.
Αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσα έγιναν μέχρι σήμερα σε οριζόντιο επίπεδο, αρκετά από τα οποία, είπε, δεν αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, αλλά εντάσσονται κάτω από την πολυσχιδή προσέγγιση που ακολουθεί η Κυβέρνηση κατά της διαφθοράς και αφορούν πλέον σε θεσμικές αποφάσεις.
Μίλησε για την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου του πλαισίου σύστασης των Ερευνητικών Επιτροπών ώστε στην τελική έκθεση τους να καταγράφεται η κρίση τους και το τελικό πόρισμά τους επί των γεγονότων που διερεύνησαν. Το πόρισμα αυτό, πλέον θα πρέπει υποχρεωτικά να παραπέμπεται στο γενικό Εισαγγελέα σε κάθε περίπτωση όπου εντοπιστούν ευθύνες.
Πρόσθεσε πως με την τροποποίηση του Περί Ποινικής Δικονομίας νόμου, δόθηκε εξουσία, πέραν από την υφιστάμενη εξουσία του Υπουργικού Συμβουλίου, και στον Γενικό Εισαγγελέα να διορίζει ποινικούς ανακριτές. Παράλληλα, με την τροποποίηση του περί Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου, για σκοπούς διαφάνειας, είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση των πρακτικών και της αιτιολογίας πράξεων και αποφάσεων που σχετίζονται με τις διαδικασίες προσφορών για δημόσιες συμβάσεις, καθώς και πολεοδομικών αποφάσεων.
Η Υπουργός αναφέρθηκε στην νομοθετική ρύθμιση για ενίσχυση της δυνατότητας των αρχών να ανακτούν οικονομικά οφέλη τα οποία αποκτήθηκαν από παράνομες δραστηριότητες με τη δέσμευση και δήμευση περιουσιών προσώπων.
Ταυτόχρονα, θεσπίστηκε η δυνατότητα αποκλεισμού οικονομικών φορέων από δημόσιες συμβάσεις λόγω παράνομων ή αντιεπαγγελματικών συμπεριφορών και ενισχύθηκε το πλαίσιο διερεύνησης των υποθέσεων κατά της διαφθοράς με την προώθηση του αναγκαίου νομοθετικού πλαισίου, εντός των συνταγματικών ορίων, ώστε να παραχωρηθεί δικαίωμα άρσης του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας. Με τη ρύθμιση αυτή, εξήγησε, καθίσταται δυνατή, κατόπιν δικαστικού διατάγματος, αφενός η αξιοποίηση της καταγεγραμμένης επικοινωνίας και αφετέρου, υπό αυστηρές πάντα προϋποθέσεις, η καταγραφή ή και παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για σκοπούς διερεύνησης και δίωξης, ανάμεσα σε άλλα σοβαρά αδικήματα, και του αδικήματος της διαφθοράς.
Η κ. Γιολίτη είπε πως τροποποιήθηκε το άρθρου 15 του Συντάγματος και ακολούθως στη θέσπιση νομοθετικού εργαλείου που επιτρέπει, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, συγκεκριμένες παρεκκλίσεις στο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής και ενισχύθηκε κατά αυτό τον τρόπο η αξιοπιστία του ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτειακών αξιωματούχων, με την ανάθεση του ελέγχου σε εγκεκριμένους ελεγκτές και τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσίας τους.
Η Υπουργός είπε ότι ως πρόσθετο βήμα για ενίσχυση της λογοδοσίας, έγινε ρύθμιση της διαφάνειας στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και των υποψηφίων σε πολιτειακά αξιώματα, υποχρέωση την οποία ανέλαβε η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη Βουλή, στη βάση των συστάσεων της Επιτροπής Greco του Συμβουλίου της Ευρώπης και ρυθμίστηκε ανώτατο όριο συνεχών θητειών στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Είπε εξάλλου ότι για σκοπούς διαφάνειας και ελέγχου από τους ίδιους τους πολίτες, παρέχεται για πρώτη φορά με νόμο, η δυνατότητα πρόσβασης τους στα δημόσια αρχεία. Αυτό σηματοδοτεί πλέον την παροχή ευχέρειας σε κάθε πολίτη να ελέγχει τις πράξεις και αποφάσεις του δημοσίου και έχει προωθηθεί η δημιουργία και λειτουργία ευέλικτων μονάδων ή διευθύνσεων εσωτερικού ελέγχου σε όλα τα Υπουργεία.
Οι μονάδες αυτές, εξήγησε η Υπουργός, αποτελούμενες από προσωπικό που υπηρετεί στα Υπουργεία/Υπηρεσίες και το οποίο λογοδοτεί κατευθείαν στον ανώτατο προϊστάμενο του Υπουργείου/Υπηρεσίας, βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με το Γραφείο της Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου. Η εν λόγω πολιτική αποτελεί ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία πρώτης γραμμής άμυνας έναντι φαινομένων διαφθοράς καθώς τα άτομα που στελεχώνουν τις μονάδες, δύνανται να επεμβαίνουν άμεσα σε κάθε περίπτωση που διαπιστώσουν ατασθαλίες στις διαδικασίες συμβάσεων ή προμηθειών.
Η κ. Γιολίτη είπε ότι έχει δημιουργηθεί στην Αστυνομία η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία έχει περιβληθεί με εξουσίες που της παρέχουν τη δυνατότητα αποτελεσματικού ελέγχου και διερεύνηση κάθε πληροφορίας σε σχέση με πράξεις ή παραλείψεις των μελών της Αστυνομίας που συνιστούν διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.
Περαιτέρω, πρόσθεσε, στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης προσέγγισης για καταπολέμηση όλων των εκφάνσεων της διαφθοράς, δημιουργήθηκε εξειδικευμένο νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων που ρυθμίζει μια σειρά από ζητήματα που καλύπτουν, μεταξύ άλλων, την προστασία των αθλητών, τη θέσπιση ασυμβίβαστου για αθλητικούς παράγοντες, την απαγόρευση στοιχήματος από αθλητές και τη δημιουργία πλατφόρμας για υποβολή ανώνυμων καταγγελιών.
Την ίδια στιγμή, είπε, παρέχει πρόσθετα εργαλεία τόσο στην ανεξάρτητη Επιτροπή που προβλέπει ο Νόμος όσο και στις διωκτικές αρχές για την αποτελεσματικότερη διερεύνηση και εξιχνίαση υποθέσεων προσυνεννοημένων αγώνων ή και άλλων μορφών διαφθοράς στον αθλητισμό.
Η Υπουργός είπε ακόμη ότι ετοιμάστηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού ο Κώδικας Χρηστής Διακυβέρνησης Αθλητικών Ομοσπονδιών Κύπρου που αποτελεί ένα μηχανισμό για δέσμευση των ομοσπονδιών να λειτουργούν με διαφάνεια, δημοκρατικότητα, λογοδοσία και υπευθυνότητα, με απώτερο στόχο τη διαφύλαξη της ακεραιότητας και της αξιοπιστίας του αθλητισμού.
Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τροποποίηση του άρθρου 105 του περί Ποινικού Κώδικα νόμου που αναφέρεται στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας από δημόσιους λειτουργούς και αξιωματούχους και συγκεκριμένα στην αύξηση της ποινής φυλάκισης που επισύρει το αδίκημα από τρία σε επτά χρόνια, στις περιπτώσεις που ο υπαίτιος απέβλεπε με την πράξη του στο κέρδος και στην πρόταση για οριοθέτηση της Βουλευτικής ασυλίας, ώστε η τελευταία να μην μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για την αποφυγή δικαστικής δίωξης των βουλευτών που βαρύνονται με αδικήματα άσχετα με την άσκηση πολιτικής.
Είπε ότι με την πρόταση αυτή, προστατεύεται το δικαίωμα ψήφου και έκφρασης γνώμης, περιλαμβανομένης και οποιασδήποτε δήλωσης ή πράξης των βουλευτών κατά την άσκηση των βουλευτικών τους καθηκόντων.
Η Υπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη συμμόρφωση της Διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται δυνάμει του άρθρου 146 του Συντάγματος και καθορίζει την ακολουθητέα διαδικασία και ταυτόχρονα προνοεί τη δυνατότητα επιβολής κύρωσης σε περίπτωση που οποιοδήποτε όργανο, αρχή ή πρόσωπο παραβιάζει τη συνταγματική υποχρέωση για ενεργή συμμόρφωση προς τις σχετικές αποφάσεις των Δικαστηρίων.
Επίσης είπε ότι συζητείται ενώπιον της Βουλής νομοσχέδιο που προβλέπει για τη Σύσταση και λειτουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, ένα θεσμό εξωπολιτειακό με κύρια ευθύνη την ανάληψη όλων των αναγκαίων πρωτοβουλιών και ενεργειών για τη διασφάλιση της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δράσεων των υπηρεσιών του δημοσίου, του ευρύτερου δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα πρόληψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης πράξεων διαφθοράς.
Η Υπουργός είπε επίσης πως ετοιμάστηκε νομοσχέδιο το οποίο προνοεί συμπληρωματικά μέτρα προστασίας σε πρόσωπα που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς επίσης και μέτρα επιείκειας για εκείνους που εμπλέκονται, αλλά συνεργάζονται πλήρως με τις αρχές για την πλήρη αποκάλυψη και δίωξη όλων των υπαιτίων πράξεων διαφθοράς. Πρόθεση μας, είπε, είναι να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς όταν τις εντοπίζουν χωρίς να αισθάνονται οποιοδήποτε φόβο ή δισταγμό.
Η κ. Γιολίτη είπε ότι ο μηχανισμός αυτός ενισχύεται περαιτέρω με το νομοσχέδιο για ενσωμάτωση στην εσωτερική νομοθεσία, της Οδηγίας της Ε.Ε. για την προστασία των ατόμων που καταγγέλλουν παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου, που ετοιμάστηκε και βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης.
Αναφέρθηκε επίσης στην προώθηση νομοσχεδίου που δημιουργεί την υποχρέωση εγγραφής σε σχετικό μητρώο, το οποίο θα τηρείται από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, και στο οποίο θα εγγράφεται κάθε πρόσωπο που επιθυμεί να εμπλακεί σε τέτοιου είδους διαδικασίες και να έχει επαφές με αξιωματούχους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Για όλες τις συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται θα πρέπει να τηρούνται πρακτικά και να ενημερώνεται η Αρχή ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης δημόσιων αποφάσεων.
Για την ολιστική μεταρρύθμιση του τομέα της Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στη σύσταση ήδη Πρωτοβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου το οποίο συμβάλλει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων που επηρεάζουν ουσιαστικά τη εύρυθμη λειτουργία του ευρύτερου δημοσίου τομέα και συνέβαλε στην αποσυμφόρηση του όγκου εργασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, το οποίο εκδικάζει προσφυγές από αιτητές διεθνούς προστασίας και στη Σχολή Δικαστών, ουσιώδους σημασίας για τη διασφάλιση της ποιότητας της απονομής της δικαιοσύνης
Ανέφερε εξάλλου ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο η οριστικοποίηση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό των ανώτατων βαθμίδων της δικαιοσύνης, που προνοούν, μεταξύ άλλων, για την αναδιάρθρωση του Ανώτατου Δικαστηρίου και τη θέσπιση διαδικασιών ελέγχου (checks and balances), τη λειτουργία ξεχωριστού Δευτεροβάθμιου Εφετείου, με τη δημιουργία Τμημάτων για σκοπούς εξειδίκευσης και τη διεύρυνση του Δικαστικού Συμβουλίου με Δικαστές από όλες τις βαθμίδες, ως επίσης δικηγόρους. Παράλληλα θα αρχίσει συζήτηση και αναδιαμόρφωση των νομοσχεδίων που αφορούν στην ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, το οποίο θα εκδικάζει με ταχείες διαδικασίες, αστικές υποθέσεις εμπορικού χαρακτήρα και υποθέσεις ναυτοδικείου.
Η κ. Γιολίτη είπε ότι έχει αρχίσει η υλοποίηση της σύμβασης για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος «ηλεκτρονικής δικαιοσύνης», του e-justice, το οποίο αποτελεί μεταρρύθμιση σταθμό στην Κυπριακή Δικαιοσύνη. Αυτό, είπε, αναμένεται να οδηγήσει στη βελτιστοποίηση των δικαστηριακών διαδικασιών, στη διαφάνεια και τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των λειτουργών της Δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα.
Για την μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας αναφέρθηκε στις διαδικασίες πρόσληψης, αξιολόγησης και προαγωγών, η οποία θα συμβάλει και αυτή στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, του κύρους και της αξιοπιστίας της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Οι τρεις πυλώνες και τι προνοούν
Η κ. Γιολίτη αναφέρθηκε στους τρεις κεντρικούς πυλώνες των μέτρων δηλαδή πρόληψη, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, νομοθετικά μέτρα και εποπτεία και αξιολόγηση κινδύνων. Σημειώνεται ότι για κάθε ένα από τους πυλώνες, έγινε αναλυτική παρουσίαση από τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόωπο Παναγιώτη Σεντώνα.
Σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυλώνα που αφορά στην πρόληψη η Υπουργός είπε ότι θα προχωρήσουμε στην ενίσχυση των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου εντός των Υπουργείων, αφού αξιολογήσουμε τις υφιστάμενες διαδικασίες καθώς και ενδεχόμενα κενά, ελλείψεις και αδυναμίες, μέσω του καθορισμού συγκεκριμένου προγράμματος συνεχούς επισκόπησης της επάρκειας και αποτελεσματικότητας των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου.
«Την ίδια στιγμή, με τα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή επιδιώκουμε να επενδύσουμε στην ευαισθητοποίηση και ενεργό εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών. Επενδύουμε στους νέους μας και στην εκπαίδευση όλων όσοι σήμερα ή και στο μέλλον ευρίσκονται ή θα βρεθούν σε θέσεις ευθύνης. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε απαιτητικούς πολίτες που θα διεκδικούν την χρηστή διοίκηση και την λογοδοσία», ανέφερε.
Η κ. Γιολίτη είπε πως έχουν ήδη τύχει του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου Μνημόνια Συνεργασίας της Πολιτείας με σειρά Κυπριακών Πανεπιστημίων, ετοιμάστηκε και θα υπογραφεί άμεσα Διακήρυξη Νέων Κατά της Διαφθοράς, η οποία καθιστά τους νέους συμμέτοχους στον αγώνα για πάταξη της διαφθοράς.
Στον 2ο πυλώνα περιλαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση και αξιοποίηση του νομικού πλαισίου κατά της διαφθοράς, μεταξύ άλλων της αναθεώρησης του Ποινικού Κώδικα, σύστασης Εθνικής Υπηρεσίας Ακεραιότητας, η οποία θα συνενώνει τους μηχανισμούς ελέγχου περιουσιακών στοιχείων, πιθανού ασυμβιβάστου και συγκρούσεως συμφερόντων, δημιουργίας Ανεξάρτητης Επιτροπής προσλήψεων, προαγωγών και μετακινήσεων στους Δήμους και Ημικρατικούς οργανισμούς κατά τα πρότυπα της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού με εναλλαγή θέσεων ευθύνης, εκεί και όπου τούτο δεν απαιτεί εξειδικευμένη γνώση, ανά εύλογο χρονικό διάστημα και εκσυγχρονισμό της περί τύπου Νομοθεσίας ώστε οι κανόνες ενάσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και οι κανόνες δεοντολογίας που τους διέπουν να καλύπτουν και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Με τον τρίτο πυλώνα που αφορά την εποπτεία και αξιολόγηση κινδύνων η Υπουργός είπε ότι δίδεται με τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς η ευχέρεια στους πολίτες να καταγγέλλουν, ή να δίδουν στοιχεία ή πληροφορίες, επωνύμως ή ανωνύμως, εναντίον προσώπων που ενδεχομένως εμπλέκονται σε αδικήματα διαφθοράς.
Ανέφερε επίσης ότι δημιουργείται ανοικτή διαδικτυακή πύλη διακυβέρνησης με στόχο την καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας αλλά και πρόσβασης των πολιτών σε δημόσια έγγραφα, σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις, ιδιαίτερα σε τομείς υψηλού κινδύνου, όπως Γενικό Σύστημα Υγείας, δημόσιες προμήθειες, αποφάσεις του πολεοδομικού συμβουλίου, κ.α.
Η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα μας δεν είναι μέλος, λόγω ενστάσεων της Τουρκίας, στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προς ενίσχυση της αξιοπιστίας του Κράτους προχωρούμε με την υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα του Οργανισμού για τη Δημόσια Ακεραιότητα, αναλαμβάνουμε την υποχρέωση για έγκαιρη δημοσιοποίηση σε διαδικτυακή πύλη όλων των πορισμάτων και δικαστικών αποφάσεων που αφορούν φαινόμενα διαφθοράς, σκάνδαλα, ευνοϊκή μεταχείριση, φαινόμενα διαπλοκής δημοσίου λειτουργών και αξιωματούχων του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα με την επιφύλαξη της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και με εξαίρεση των περιπτώσεων που ευρίσκονται εν εξελίξει ποινικές έρευνες.
Η κ. Γιολίτη είπε πως καίριας σημασίας είναι και η εμπλοκή του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας και αποφασίστηκε η σύσταση επιστημονικού συμβουλίου το οποίο θα προτείνει μέτρα, πολιτικές και θα παρεμβαίνει με στόχο την ενίσχυση του δικτύου προστασίας από φαινόμενα διαφθοράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις