ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Στο «φως» νέα έρευνα για τον κορωνοϊό – Πόσο διάστημα ζει σε γυάλινη επιφάνεια, ύφασμα και χαρτί

Στο «φως» νέα έρευνα για τον κορωνοϊό – Πόσο διάστημα ζει σε γυάλινη επιφάνεια, ύφασμα και χαρτί

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται -κυρίως- αερογενώς μέσω σωματιδίων που εισπνέονται, όμως και οι μολυσμένες επιφάνειες παίζουν ρόλο στη μετάδοση.

Μία νέα ινδική επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο πορώδης είναι μία επιφάνεια, πάνω στην οποία πέφτουν και μένουν για ένα διάστημα τα σταγονίδια του κορωνοϊού, τόσο λιγότερο χρόνο αυτά θα επιβιώσουν και έτσι θα μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης των ανθρώπων.

Οι ερευνητές του Ινδικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Βομβάης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Physics of Fluids» του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής, βρήκαν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ζήσει έως επτά ημέρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, έως τέσσερις ημέρες σε γυάλινη επιφάνεια, έως δύο ημέρες σε ύφασμα και έως μόνο τρεις ώρες σε χαρτί.

«Με βάση τα ευρήματά μας, συνιστούμε τα έπιπλα σε νοσοκομεία και γραφεία, τα οποία είναι φτιαγμένα από μη πορώδη υλικά, όπως γυαλί, χάλυβα ή πλαστικοποιημένο ξύλο, να καλύπτονται από πορώδη υλικά, όπως υφάσματα, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης κατά την επαφή με αυτά», δήλωσε η ερευνήτρια Σανγκαμίτρο Τσάτερτζι.

Οι πορώδεις επιφάνειες διευκολύνουν την εξάτμιση των σταγονιδίων, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Το 99,9% του υγρού περιεχομένου ενός σταγονιδίου εξατμίζεται μέσα σε λίγα λεπτά. Μετά, όμως, από αυτό το αρχικό στάδιο, παραμένει στις στερεές επιφάνειες ένα μικροσκοπικό λεπτό υγρό φιλμ, μέσα στο οποίο ο ιός μπορεί ακόμη να επιβιώσει. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η οριστική εξάτμιση αυτού του εναπομείναντος φιλμ πάνω στις πορώδεις επιφάνειες είναι πολύ πιο γρήγορη σε σχέση με τις μη πορώδεις και αδιαπέραστες.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν την κάλυψη με πορώδη υλικά των καθισμάτων και άλλων επιφανειών σε καταστήματα, εστιατόρια, τρένα, αίθουσες αναμονής αεροδρομίων κ.ά. Από την άλλη πλευρά, οι χάρτινες συσκευασίες, που χρησιμοποιούνται συχνά στο ηλεκτρονικό εμπόριο για τη διακίνηση των προϊόντων, μπορούν να θεωρηθούν σχετικά ασφαλείς, σύμφωνα με τους ινδούς ερευνητές, επειδή είναι πορώδεις και δεν επιτρέπουν στον κορωνοϊό να ζήσει για πολύ πάνω τους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top