Να μην βιαζόμαστε για αποκλιμάκωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού παρά τις πιέσεις δήλωσε καλεσμένος στην εκπομπή «ΑLPHA ενημέρωση», ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκκης.
«Εγώ πιστεύω προσωπικά ότι η αποκλιμάκωση πρέπει να γίνεται με μέτρο», ανέφερε.
Ένα κακό και δύο καλά
«Το καλό είναι φυσικά τα εμβόλια και τα rapid tests, που δεν τα είχαμε τότε που γινόταν η αποκλιμάκωση του Απριλίου. Αλλά το κακό αυτό τη στιγμή είναι πως υπάρχει ψηλός επιπολασμός του ιού παντού. Βλέπετε υπάρχει μια δυσκολία να πέσουν τα ημερίσια κρούσματα. Είναι αρκετά εύκολο κατά την άποψή μου να γίνει πισωγύρισμα ειδικά όταν το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν είναι ακόμη σε θέση πιστεύω να έχει σημαντικό ρόλο αυτή τη στιγμή στην αποφυγή κρουσμάτων.»
Ανακοίνωση του Ισραήλ για τα αποτελέσματα του εμβολιαστικού προγράμματος.
"Αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας και ελπίζω η επιστημονική επιτροπή να το εμπεδώσει και να το εφαρμόσει αυτό το εργαλείο γιατί αυτή τη στιγμή τα εμβόλια δεν είναι μόνο για να μειώνουν τις εισροές στις ΜΕΘ αλλά και να σταματούν και τη μετάδοση του ιού".
Να επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου
«Τα εμβόλια προφανώς στην Ευρώπη πρέπει να τύχουν έγκρισης από τον ΕΜΑ αλλά εγώ δεν είμαι σίγουρος ότι οι ποσοστόσεις των εμβολίων πρέπει να είναι αυτές που αποφάσισε η ΕΕ. Αυτό πρέπει να το προσέξουν οι ειδικοί. Εγώ θα έλεγα με απλά λόγια κάντε ότι είναι δυνατό να επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου".
37 μεταλλάξεις του ιού στην Κύπρο - έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου
"Τον Δεκέμβριο το 90% των λοιμώξεων έγινε αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος. Αν και υπήρχαν άλλα 36 στελέχη που έχουν εκδιωχθεί από αυτό τον ιό, επομένως είναι προφανής η μεταδοτικότητά του".
Οι μεταλλάξεις του ιού είναι ένα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη τόνισε ο Δρ. Κωστρίκκης. Την ίδια ώρα εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος διαθέτει τις υποδομές για εξειδικευμένες εξετάσεις και ότι δεν πρέπει να αποστέλλονται δείγματα στον ECDC.
"Η κάθε χώρα ξεχωριστά πρέπει να καταθέτει τις μελέτες που έχει για την κυκλοφορία των μεταλλάξεων ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις κατασκευάστριες εταιρίες να λαμβάνουν αποφάσεις. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι η Κύπρος ότι έχει αυτή τη δυνατότητα, και είμαι εναντίον να παίρνουμε δείγματα να τα στέλνουμε στον ECDC αφού υπάρχει η τεχνογνωσία εδώ. Αυτό με ενοχλεί εμένα σαν επιστήμονα να λαμβάνονται αποφάσεις αποστολής δειγμάτων στο εξωτερικό αφού μπορούν να γίνουν στην Κύπρο".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες
• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα
• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα
• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»
• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις