Η Κομισιόν θα προτείνει στις 17 Μαρτίου ένα εργαλείο για να συμφωνήσουν τα κράτη μέλη με στόχο να χρησιμοποιηθεί το καλοκαίρι και το οποίο θα περιέχει τρία είδη δεδομένων: το εάν κάποιος έχει νοσήσει, το εάν είναι εμβολιασμένος ή διαθέτει PCR τεστ, δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders σε εκπομπή του δημόσιου γαλλόφωνου βελγικού δικτύου RTBF.
“Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνουν διακρίσεις. Το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, επίσης δεν έχουν καταφέρει να εμβολιαστούν όλοι όσοι το θέλουν και δε θέλουμε να περιπλέξουμε την κατάσταση”, τόνισε.
Η γενική ιδέα είναι η σταδιακή διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός της ΕΕ, αλλά και εκτός στο μέλλον σημείωσε.
“Με το πιστοποιητικό αυτό θέλουμε κυρίως να διευκολύνουμε την οργάνωση ταξιδιών σε καλές συνθήκες”, εξήγησε ο Reynders, συμπληρώνοντας ότι δε θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί κανείς για να μπορέσει να ταξιδέψει. “Δε θα πρόκειται για διαβατήριο, αλλά για ένα πιστοποιητικό στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων”.
Αναφερόμενος στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων, υποστήριξε ότι το μέλλον σε αυτά τα πεδία βρίσκεται σε Ευρώπη και Αμερική, υπενθυμίζοντας ότι η Κομισιόν “εφευρίσκει” μία πολιτική υγείας, η οποία παραμένει εθνική αρμοδιότητα. “Η απόφαση που ελήφθη είναι μία απόφαση αλληλεγγύης: το να διασφαλιστεί ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα λάβουν ταυτόχρονα έναν αριθμό εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Έχουμε υπογράψει συμβόλαια για περισσότερες από 2 δισ. δόσεις, επειδή θέλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με άλλες χώρες”, σημείωσε, αναγνωρίζοντας ότι “τώρα πρέπει να εργαστούμε στην κατεύθυνση αύξησης της παραγωγής. Εκεί εντοπίζονται τα προβλήματα με ορισμένα συμβόλαια. Και σημειώνουμε πρόοδο. Στο Βέλγιο, το ένα τρίτο των δόσεων βρίσκεται ακόμα στα ψυγεία”.
Σε ό,τι αφορά την αμφιλεγόμενη απόφαση του Βελγίου, αλλά και άλλων κρατών μελών, να επιβάλουν απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών για ένα διάστημα, την οποία η Κομισιόν θεωρεί δυσανάλογη, ο Reynders εξηγεί ότι “αυτό που ζητάμε είναι τα ΚΜ να εφαρμόσουν τις συστάσεις, που έχουν υιοθετήσει τα ίδια. Αντί να απαγορεύουν τα μη αναγκαία ταξίδια, τα ΚΜ μπορούν να τα αποθαρρύνουν επιβάλλοντας περιορισμούς και ελέγχους, όπως τεστ και καραντίνα, για ταξίδια προς και από συγκεκριμένες περιοχές που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα μολύνσεων". Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης εξέφρασε την ελπίδα η απαγόρευση αυτή να αρθεί σύντομα και βεβαίως να μην υπάρξει παράτασή της.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις