Το μήνυμα ότι χωρίς ενότητα και ομοψυχία εξυπηρετούμε μόνο όσους μας εποφθαλμιούν, έστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στην καθιερωμένη πανδημοτική εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Πάφος στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο για να τιμήσει τα δύο μεγάλα ορόσημα της πορείας του ελληνισμού, την 25η Μαρτίου 1821 και την 1η Απριλίου 1955.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, που ήταν κύριος ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα «Από το 1821 και το 1955 στο σήμερα: Διδάγματα και προβληματισμοί», ανέφερε πως οι καιροί για τον κυπριακό ελληνισμό είναι ενδεχομένως πιο κρίσιμοι από ποτέ. Τιμώντας, είπε, σήμερα τις δύο εθνικές επετείους του 1821 και του 1955, μνημονεύοντας αυτούς που πολέμησαν για αγνά ιδανικά, γνωστούς και αφανείς, θα πρέπει, “να αντλήσουμε τα σωστά διδάγματα και μηνύματα και να σταθούμε απέναντι στα γεγονότα με προβληματισμό,να αναλογιστούμε την ιστορική μας πορεία και το μέλλον του τόπου μας”.
O κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η επανάσταση του 1821 ήταν μια εξέγερση σύμπαντος του γένους που γέννησε το ελληνικό κράτος. Αποτυπώθηκε είπε σε ευρωπαϊκά έργα τέχνης, σε μουσικές συνθέσεις, στη λογοτεχνία ή στην εικόνα των πόλεων που αποτέλεσε ορόσημο για την ανάπτυξη της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού στην Ευρώπη, αλλά και πολύ πιο πέρα.
Πρόσθεσε πως ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ μπορεί να μην οδήγησε στον προκηρυγμένο στόχο της πολυπόθητης Ένωσης με την Ελλάδα, αλλά έστειλε ηχηρά μηνύματα στους αποικιοκράτες, τους ανάγκασε να αποχωρήσουν και οδήγησε στη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, όμως, είπε, και στις δύο περιπτώσεις τους αξιοθαύμαστους αγώνες που γεννούν σε όλους μας αισθήματα περηφάνιας, διαδέχτηκε το γνωστό σαράκι που τρώει το ελληνικό γένος και μόνο αισχύνη μας προκαλεί, οι εσωτερικές διαμάχες και ο επακόλουθος όλεθρος.
Είπε ακόμη πως ο εθνικός μας ύμνος, προειδοποιεί «μην ειπούν στο στοχασμό τους τα ξένη έθνη αληθινά: εάν μισούνται ανάμεσα τους δεν τους πρέπει ελευθεριά» . Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε “ας ευαγγελιστούμε λοιπόν, τον ενωτικό λόγο του Κολοκοτρώνη, ο οποίος όταν επέστρεψε μετά την απελευθέρωση του από την τότε κυβέρνηση στο Ναύπλιο είπε στο πλήθος που τον υποδέχτηκε Έλληνες Πριν βγώ στ’ Ανάπλι έριξα στη θάλασσα τα πικρά, τα περασμένα. Κάντε κι εσείς το ίδιο”.
O Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως οι απελευθερωτικοί αγώνες του 21 και του 55 διδάσκουν ότι ενωμένες οι δυνάμεις ενός λαού μπορούν πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά να επιτύχουν τους στόχους τους. Μακριά από ακραίες εξάρσεις που καμία σχέση δεν έχουν, όπως είπε, με τον αγνό πατριωτισμό και μα απόλυτο σεβασμό στις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις ο αγώνας μας συνεχίζεται και σήμερα.
Επιπρόσθετα ανέφερε πως μετά από τόσα χρόνια απογοητεύσεων είναι φυσιολογικό κάποιοι συμπολίτες μας να αντιμετωπίζουν και αυτή την προσπάθεια με επιφύλαξη. Άλλωστε, σημείωσε, δεν είναι η πρώτη φορά που μιλήσαμε για ευκαιρίες επίλυσης του Κυπριακού οι οποίες δυστυχώς, ναυάγησαν. Οφείλουμε, ωστόσο, τόνισε, όλοι να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο του διαλόγου, χωρίς χαρακτηρισμούς και αφορισμούς. Να αναγνωρίσουμε, είπε, πως όλοι αγωνιζόμαστε για το καλό αυτής της πατρίδας.
Εξάλλου σημείωσε κανείς δεν επιθυμεί ή δεν θα πρέπει να επιθυμεί περισσότερο από εμάς, τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, το μήνυμα προς όλους ειδικότερα αυτή την περίοδο που πλησιάζουμε και τις βουλευτικές εκλογές είναι ότι μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά τον τόπο, θα είναι επιτυχία για όλους μας, ενώ μια ενδεχόμενη αποτυχία θα είναι κάτι αρνητικό για όλους μας.
Για αυτό, πρόσθεσε, το κάλεσμα προς όλους, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, προς το σύνολο του κυπριακού λαού, με αφορμή τους εορτασμούς για τις εθνικές επετείους, είναι να εργαστούμε όλοι μαζί, συλλογικά έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα τερματίζει επιτέλους την κατοχή της πατρίδας μας. Ένα σχέδιο λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού και θα δημιουργεί μέλλον και ελπίδα σε όλους τους νέους.
Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης χαιρετισμό από τον Αντιδήμαρχο Πάφου Χρίστο Μακαρίου. Ο κ. Μακαρίου ανέφερε πως για εμάς του Έλληνες της Κύπρου οι εποποιίες του 1821 και του 1955 μάς υπενθυμίζουν το χρέος μας να σταθούμε ενωμένοι και δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών. Μας διδάσκουν, συνέχισε, να μην απεμπολήσουμε ποτέ το δικαίωμα μας να ζήσουμε ελεύθεροι και αξιοπρεπείς στη γη των προγόνων μας. Μας υπαγορεύουν να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να διαχειριστούμε συλλογικά και ομόψυχα τις σημερινές δυσκολίες, κατάληξε.
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους Σωτήρη Καραγιώργη, Στέλιο Κακογιάννη και Έλενα Ευθυμίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις