Αντιπαραθέσεις ξέσπασαν χθες στη «βουλή» για το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού ως ΠΟΠ από την ΕΕ.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Γενί Ντουζέν γράφει ότι ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι «εξαπατήθηκαν» στο θέμα του χαλουμιού, στο οποίο ξεκίνησαν με καλή πρόθεση, όμως «η υπόθεσή μας τόσων χρόνων έμεινε στην έγκριση που θα μας δίνουν οι Ελληνοκύπριοι για να πουλήσουμε χαλούμι στην ΕΕ».
Με αυτή τη διαδικασία, πρόσθεσε, η πώληση χαλουμιού εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων στην Ευρώπη εξαρτάται έμμεσα ή άμεσα από την έγκριση των Ελληνοκυπρίων.
«Θέλετε να χτίσετε το Τείχος του Βερολίνου στη μέση της Κύπρου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ, απαντώντας στον Ερτουγρούλογλου. Σύμφωνα με τον κ. Όζγιγιτ, όλοι, εκτός του «υπεξ» δέχτηκαν με αισιοδοξία την απόφαση για κατοχύρωση του χαλουμιού.
Σε δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουτρέτ Όζερσαϊ υπενθύμισε ότι στην «κυβέρνηση» και στην «προεδρία της δημοκρατίας» βρίσκονται άτομα από το κόμμα του Ερτουγρούλογλου και διερωτήθηκε πώς ξεγελάστηκαν μια τέτοια περίοδο, για να του απαντήσει ο «υπεξ» ότι αυτό «ήταν ένα βήμα που έγινε με καλή βούληση στο παρελθόν».
Ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Τεμπερρουκέν Ουλούτσαί χαρακτήρισε την εξέλιξη ως πολύ σημαντικό βήμα και σημαντικό κέρδος, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του κ. Ερτουγρούλογλου είναι αντίθετες απ’ εκείνες του «υπουργού γεωργίας» της δικής του «κυβέρνησης» που εξήγγειλε ένα σχέδιο προετοιμασίας ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ για το θέμα. Ο κ. Ουλούτσαϊ κατηγόρησε τον κ. Ερτουγρούλογλου για ανεύθυνη συμπεριφορά.
Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου απάντησε ότι ο ίδιος είναι «υπουργός εξωτερικών» και βλέπει το θέμα σε σχέση με το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων. «Δεν μιλώ για να σταματήσω τη διαδικασία. Καθήκον μου είναι να γνωστοποιήσω στο κοινό τις προσεγγίσεις της ΕΕ που καταπατούν το καθεστώς του κράτους. Δεν αποδέχομαι την μεταχείριση κοινότητας του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν αποδέχομαι το καθεστώς της κοινότητας. Δεν χειροκροτώ και δεν σαμποτάρω».
Ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Οζντίλ Ναμί απευθυνόμενος στον Ερτουγρούλογλου του είπε ότι κανείς δεν τους εξανάγκασε. «Αν θέλουμε κάνουμε εξαγωγές, αν δεν θέλουμε δεν κάνουμε. Αδικείτε όσους εργάστηκαν για το αποτέλεσμα αυτό μέχρι σήμερα σάμπως και κάναμε διαπραγμάτευση και λάβαμε λανθασμένη απόφαση", είπε
Αυτό δεν είναι μια χειρονομία αλλά μια επιβολή από την ΕΕ, δήλωσε ο Ερχάν Αρικλί για το χαλούμι κάνοντας λόγο για πολιτικό ελιγμό. «Δεν έχουμε ιδέα για το πόσες εξαγωγές χαλουμιού θα μπορέσουμε να κάνουμε στην ΕΕ, γι’ αυτό και δεν θεωρούμε σωστό να αποδεχθούμε την πρωτοβουλία της ελληνοκυπριακής πλευράς αφού δεν είναι μια ξεκάθαρη εξέλιξη», υποστήριξε.
Ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» είπε ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς στις αγορές της Μέσης Ανατολής είχε πληγεί στο παρελθόν και οι Τ/κ δεν θα μπορούν πλέον να εξάγουν χαλούμι στην Μέση Ανατολή χωρίς να έχουν την έγκριση των Ε/κ, πράγμα που ενδέχεται να οδηγήσει τους Τ/κ στο να χάσουν αυτές τις αγορές. «Έχω επίσης σοβαρούς ενδοιασμούς όσον αφορά στο στάδιο της αναγκαίας ποιοτικής διαδικασίας στις ευρωπαϊκές αγορές», πρόσθεσε.
Ικανοποίηση για την κατοχύρωση του χαλουμιού εξέφρασε ο τέως ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για τους παραγωγούς και θα γίνουν βήματα ειδικά για την αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος και των προτύπων υγιεινής.
Πρόσθεσε ότι η εγκατάλειψη της ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο θα θέσει σε κίνδυνο το χαλούμι. Κιζιλγιουρεκ και Ακιντζί αντάλλαξαν απόψεις για την τροποποίηση στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής που θα επιτρέψει την εξαγωγή του χαλουμιού στην ευρωπαϊκή αγορά, το μέλλον της Κύπρου και την επικείμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις