Είναι πλέον γνωστό, οτι το ισχυρότερο εργαλείο προστασίας μας από τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του, είναι η μάσκα και σε πολλές περιπτώσεις (κλειστοί χώροι) η διπλή. Όμως ποια είναι αυτή αντί να προστατεύει, μεταδίδει τον ιό;
Το είχε πει ξεκάθαρα ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος :«… αν δείτε άνθρωπο -με μάσκα- με βαλβίδα όχι δυο, αλλά 22 μέτρα μακριά του, και να του πείτε να τη βγάλει και να μη τη φοράει μέσα στην κοινωνία…».
«Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερο από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη…» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως αυτή τη μάσκα (με τη βαλβίδα) πρέπει να τη φοράνε μόνο οι γιατροί και οι νοσηλευτές που ασχολούνται με ασθενείς με κορωνοϊό, μόνο στις ειδικές μονάδες για τον covid-19 καθώς αυτές οι μάσκες «ψεκάζουν» τον ιό στους γύρω τους.
Τόνισε χαρακτηριστικά πως αν συναντηθούν δύο άνθρωποι, χωρίς μάσκα όπου ο ένας νοσεί και ανταλλάξουν σταγονίδια, η πιθανότητα να κολλήσει ο ένας τον άλλον, είναι 95%. Αν φορούν και οι δυο μάσκες η πιθανότητα είναι μόλις στο 1,5%…
Δείτε μία μάσκα με βαλβίδα…
Ιδιαίτερα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στα οχήματα, αλλά και στα καταστήματα που ανοίγουν από Δευτέρα 5 Απριλίου, η χρήση της σωστής μάσκας είναι επιβεβλημένη και φυσικά υποχρεωτική.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, η παραμονή 30 ατόμων σε μία αίθουσα 100 τ.μ. για 2 ώρες, χωρίς μάσκα, έχει 78% πιθανότητα μόλυνσης από COVI-19. Οι 23 δηλαδή θα μολυνθούν.
Η παραμονή 30 ατόμων σε μία αίθουσα 100 τ.μ. για 2 ώρες, με τη λεγόμενη χειρουργική μάσκα (OP τριών σημείων), έχει 13% πιθανότητα μόλυνσης από COVI-19. Οι 4 δηλαδή θα μολυνθούν.
Η παραμονή 15 ατόμων σε μία αίθουσα 50 τ.μ. για 2 ώρες, με τη μάσκα τύπου FFP2, έχει 1% πιθανότητα μόλυνσης από COVI-19. Δηλαδή από τους 15 δε θα μολυνθεί κανείς.
Στο αυτοκίνητο η χρήση της μάσκας δεν είναι απαραίτητη, εφόσον κινούμαστε μόνοι μας, ή μεταφέρουμε άνθρωπο που μένει μαζί μας, ενώ και η χρήση του κλιματιστικού δεν αντενδείκνυται, αφού το σύστημα παίρνει αέρα από τον εξωτερικό αέρα…
Στην περίπτωση τώρα που ο οδηγός θέλει να φορά μάσκα, θα πρέπει να τη φορά σωστά. Η μάσκα θα πρέπει να καλύπτει τη μύτη και το στόμα, όμως θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην εμποδίζει το οπτικό πεδίο του οδηγού.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν ο οδηγός φορά γυαλιά μαζί με τη μάσκα, γιατί υπάρχει σοβαρή περίπτωση τα γυαλιά να θολώσουν. Επιλέξτε λοιπόν τη σωστή μάσκα και δοκιμάστε την προτού οδηγήσετε.
Τέλος, σε κάθε περίπτωση η μάσκα θα πρέπει να είναι σωστά στερεωμένη και δεν θα πρέπει να κουνιέται ή να πέφτει γιατί θα αποσπάσει την προσοχή του οδηγό.
Στην περίπτωση τώρα που ο οδηγός δεν φορά μάσκα, καλό θα είναι όταν ανοίξει το παράθυρο για να μιλήσει με κάποιον να φορέσει τη μάσκα του για να αποφύγει τυχόν εκπνεόμενα σωματίδια.
Οι οδηγοί αυτοκινήτων διανομών καλό θα είναι επίσης να φορούν συνεχώς τη μάσκα και να μην την βγάζουν κάθε φορά που μπαίνουν στο αυτοκίνητο, αποτρέποντας έτσι τυχόν μόλυνση από τα χέρια που ακουμπούν τη μάσκα. Φυσικά, αυτό ισχύει και για όλους τους οδηγούς που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο για ψώνια και θα μπουν-βγουν συχνά από αυτό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις