Η διαδικασία για εξεύρεση κοινού εδάφους μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες, αλλά αν δεν υπάρξει συμφωνία, το ψευδοκράτος θα πορευτεί προς διεθνή αναγνώριση, δήλωσε ο «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στην Γενεύη.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, πρόσθεσε ότι αν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις θα καθίσουν μαζί με την Τουρκία και θα ετοιμάσουν έναν οδικό χάρτη.
Μιλώντας στην πακιστανική εφημερίδα Daily Islamabad Post, στο περιοδικό Centreline και στο πακιστανικό πρακτορείο ειδήσεων DNA, ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι μετά από χρόνια διαπραγμάτευσης πρέπει πλέον να αφεθεί κατά μέρος η προσέγγιση που στηρίζεται στην επανένωση της Κύπρου με ίδρυση ενός ομοσπονδιακού κράτους και να κοιτάξουμε την προσέγγιση για λύση δύο κρατών, όπως εκφράζεται από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.
Επανέλαβε ότι δεν αποδέχονται την άποψη του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος προέβη σε έκκληση για να διαδραματίσει ρόλο και η Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαπραγματεύσεις.
«Δεν δεχόμαστε να βρίσκεται αντιπρόσωπος της ΕΕ στην συνάντηση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μέλος της ΕΕ και προστατεύει τα συμφέροντά της εντός της Ένωσης με μερικούς μηχανισμούς. Γι’ αυτό τον λόγο, η ΕΕ δεν μπορεί να συμπεριφερθεί αμερόληπτα. […] Η ΕΕ διέπραξε μεγάλο λάθος κάνοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά χώρα της ΕΕ. Τώρα είναι η ώρα να διορθώσει τα λάθη της η ΕΕ. Η αλήθεια της υπόθεσης είναι ότι η ΕΕ παραβίασε εμφανώς τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, κάνοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά μέλος της ΕΕ».
Οι παράμετροι του ΟΗΕ για το Κυπριακό δεν απέφεραν τίποτα μέχρι σήμερα και είναι αναπόφευκτη η μη λύση, σε περίπτωση που υπάρξει επιμονή στο μοντέλο της ομοσπονδίας, σύμφωνα με τον «υπεξ».
Ερωτηθείς για τις σχέσεις του ψευδοκράτους με το Πακιστάν, ο κ. Ερτουγρούλογλου τις χαρακτήρισε «ασύγκριτες» και πρόσθεσε ότι σέβονται πολύ το Πακιστάν και ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στην Ισλαμαμπάντ τυγχάνει μεταχείρισης ανάλογης με εκείνη της οποίας τυγχάνει ο «πρέσβης» τους στην Άγκυρα. Όπως είπε, στο θέμα του Κασμίρ το ψευδοκράτος παρέχει πλήρη στήριξη στο Πακιστάν.
«Αν κοιτάξουμε το σύνολο των μουσουλμανικών χωρών, η στήριξη προς εμάς από κάποιες μουσουλμανικές χώρες εμποδίζεται από κάποιες άλλες. Το γεγονός ότι είναι μουσουλμανικές χώρες δεν σημαίνει ότι θα μας στηρίξουν. Όπως είπα, οι μουσουλμανικές χώρες βρίσκονται κάτω από την επιρροή άλλων χωρών και μπορεί να διστάζουν στο θέμα της αναγνώρισής μας. Όμως όταν αρχίσουμε εκστρατεία αναγνώρισης, είμαι βέβαιος ότι θα αναγνωριστούμε εκ μέρους χωρών ο αριθμός των οποίων θα υπερβαίνει τις προσδοκίες. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες θα είναι μουσουλμανικές και μη μουσουλμανικές χώρες».
Βαρώσι
Αναφερόμενος στο θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι η «κυβέρνηση» πρώτα έκανε μια επιστημονική μελέτη εκεί και τα βήματα που γίνονται συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα και προστατεύουν τα δικαιώματα των «προηγούμενων κατοίκων».
Χαρακτήρισε απαράδεκτο το στάτους κβο που επικρατεί εδώ και χρόνια στο Βαρώσι και πρόσθεσε ότι αυτό συνεχίζεται για δεκαετίες «λόγω πολιτικών παραγόντων και προπαγάνδας με παρότρυνση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας ενάντια στην εν λόγω περιοχή και στους παλιούς της κατοίκους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις