ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Τι αλλάζει για καφετέριες, ταβέρνες, εκκλησίες και γάμους - Όλες οι χαλαρώσεις

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Τι αλλάζει για καφετέριες, ταβέρνες, εκκλησίες και γάμους - Όλες οι χαλαρώσεις

Βρισκόμαστε μόλις μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία που θα σηματοδοτήσει την τρίτη φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων (1η Ιουνίου) και τα σενάρια ήδη δίνουν και παίρνουν.

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα μας, δεν έχουν ζητηθεί -τουλάχιστον μέχρι σήμερα Τρίτη 25/5- οι εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας που αφορούν την επόμενη φάση, όμως λίγο πολύ οι προθέσεις των ειδικών αλλά και της Κυβέρνησης έχουν γίνει γνωστές. 

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται φυσικά η κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας (κέρφιου) το οποίο ισχύει εδώ και αρκετούς μήνες (με εκκίνηση στις 12 τα μεσάνυχτα και λήξη στις 5 το πρωί) που φαίνεται να έχει κλειδώσει και έρχεται σε συνάρτηση με το καθολικό άνοιγμα του τουρισμού αλλά και την επαναλειτουργία των νυχτερινών κέντρων. 

Του Ανδρέα Κόκκινου

Οι χαλαρώσεις όμως δε σταματούν εδώ αφού έντονη είναι η συζήτηση γύρω από την κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με τις συστάσεις CDC αλλά και σκιαγραφόντας το μοτίβο σε χώρες που έχουν επιτύχει μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό η αναγκαστική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους να αποτελέσει παρελθόν. 

Σύμφωνα και με προηγούμενες εξαγγελίες αύξηση θα παρατηρηθεί και στο μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να συναθροίζονται σε διάφορους χώρους. Παραδείγματος χάριν στις εκκλησίες ο αριθμός αναμένεται να ανέβει από το 30% στο 50% για τη φυσική παρουσία πιστών και εκκλησιαζόμενων ενώ τα φώτα μεταφέρονται στην εστίαση που ξεκλειδώνει οριστικά.

Συγκεκριμένα σηματοδοτείται η λειτουργία και των εσωτερικών χώρων για ταβέρνες, καφετέριες, εστιατόρια, συλλόγους και ότι άλλο περιλαμβάνεται στην εστίαση. Μάλιστα το 'σκληρό πόκερ' των διαπραγματεύσεων παίζεται γύρω από το ποσοστό που θα επιτρέπεται στους ιδιοκτήτες να συμφωνήσουν με τους ίδιους να αποσκοπούν περίπου στο 50% αφού για την παρουσία κόσμου θα είναι απαραίτητη η προσκόμιση του SafePass. 

Χαράς ευαγγέλια και για γαμήλιες δεξιώσεις και πάρτι αφού η 1η Ιουνίου δίνει τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν καλεσμένοι και σε εσωτερικούς χώρους -έστω και κάτω από αυστηρούς περιορισμούς- ενώ το με το 'αγκάθι' του κέρφιου να αφαιρείται από το κάδρο οδεύουμε στην ομαλοποίηση των γάμων -σχεδόν- όπως τους έχουμε συνηθίσει. 150 άτομα σε εσωτερικό χώρο και 280 άτομα σε εξωτερικό χώρο είναι το πλαφόν της 3ης φάσης, ενώ παράλληλα θα επιτρέπεται και η χαιρέτιση (κοκτέιλ πάρτυ) με 250 άτομα ταυτόχρονη παρουσία. 

Το 'πείραμα' επιστροφής στην κανονικότητα, παρά το ότι η επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει τεράστια βελτίωση και το εμβολιαστικό πλάνο βρίσκεται σε φουλ ρυθμούς, οφείλει να γίνει πολύ προσεκτικά και με τη δέουσα σοβαρότητα αφού τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας δεν είναι επαρκή και δε διασφαλίζουν το τέλος της πανδημίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top