ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Πρωτοποριακή θεραπεία κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Πρωτοποριακή θεραπεία κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Βρέθηκαν τα χρήματα, όχι όμως και οι… ασθενείς για την ερευνητική, πρωτοποριακή μελέτη για τη θεραπεία του κορωνοϊού από το «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται η έρευνα για την κλινική πλέον, αξιολόγηση του «ζωντανού» φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, που πραγματοποιείται από την Αιματολογική Κλινική του Νοσοκομείου σε συνεργασία με COVID κλινικές στο νοσοκομείο και άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Τρεις αντίστοιχες μελέτες «τρέχουν» συνολικά στις ΗΠΑ και δύο στην Ευρώπη.

Τα αρχικά προβλήματα χρηματοδότησης-τα οποία ανέδειξε από την πρώτη στιγμή - ξεπεράστηκαν μετά από παρέμβαση της Γιάννας Αγγελοπούλου και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για την παραγωγή του φαρμάκου αλλά επίσης τη συμβολή του νοσοκομείου «Γ.Παπανικολάου» και απλών πολιτών. Ωστόσο, προέκυψαν διαδικαστικές δυσκολίες που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την ανεύρεση ασθενών και τη δυνατότητα αξιολόγησης της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του κυτταρικού προϊόντος, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής κανένας ασθενής να μη μπορεί να λάβει το υπό έρευνα φάρμακο.

Ευαγγελία Γιαννάκη: «Εχουν ήδη παραχθεί οι 50 πρώτες δόσεις του φαρμάκου από αναρρώσαντες δότες -όλοι υγειονομικοί- και μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού αναμένεται να παραχθούν ακόμη 50 κυτταρικά προϊόντα, φτάνοντας συνολικά τα 100, ωστόσο, δεν έχει χορηγηθεί σε κανέναν ασθενή μέχρι στιγμής! Δυστυχώς, προχωράμε πάρα πολύ αργά και με συνεχή εμπόδια», δήλωσε στο ethnos.gr η Ευαγγελία Γιαννάκη διευθύντρια στη Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας της Αιματολογικής Κλινικής – Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου και πρόσθεσε: «Τα προϊόντα υπάρχουν αλλά οι ασθενείς δεν μπορούν να μπουν στη μελέτη. Στην παρούσα φάση γίνεται νέα προσπάθεια να ξεπεραστούν τα διαδικαστικά εμπόδια και να μπορέσει να ξεκινήσει η κλινική μελέτη – αισιοδοξώ, ότι είμαστε σε καλό δρόμο και θα δοθεί λύση, αλλά είναι γεγονός ότι έχει χαθεί το κρίσιμο διάστημα του 3ου κύματος της πανδημίας»

Η πρωτοποριακή θεραπεία
Η πρωτοποριακή θεραπεία μετατρέπει σε «ζωντανό φάρμακο» τα Τ-λεμφοκύτταρα από ένα άτομο που ανέρρωσε από τον κορoνοϊό και άρα ανέπτυξε ισχυρή άμυνα κατά του ιού μέσω των Τ-λεμφοκυττάρων τον οποίο αναγνωρίζουν ως «εισβολέα», ως «ξένο», πολλαπλασιάζονται και τον εξαλείφουν. Τα κύτταρα αυτά, μετά την επιτυχή καταπολέμηση του ιού, παραμένουν στο αίμα ως μνημονικά κύτταρα που «θυμούνται» τον κορoνοϊό και μπορούν σε επόμενη επανέκθεση του ίδιου ατόμου στον κορoνοϊό να το προστατεύσουν και να μην νοσήσει. Αυτά τα μνημονικά κύτταρα λαμβάνονται από μια μικρή ποσότητα αίματος του αναρρώσαντος δότη, πολλαπλασιάζονται στο εργαστήριο με εξειδικευμένες τεχνικές, κρυοκαταψύχονται και μπορούν να χορηγηθούν όποτε χρειασθεί στον πάσχοντα από κορoνοϊό ως μια «έτοιμη» και ισχυρή φυσική ανοσία που θα τον βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού. Tο «ζωντανό φάρμακο» θα χορηγείται ενδοφλέβια και η όλη διαδικασία δεν θα διαρκεί περισσότερο από 3-4 λεπτά.

Aρχικά, oι κύριες ερευνήτριες της κλινικής έρευνας, Ευαγγελία Γιαννάκη και η Αναστασία Παπαδοπούλου, και ο συντονιστής διευθυντής του Αιματολογικού Τμήματος Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, σε συνεργασία με κλινικούς ερευνητές μονάδων COVID της Θεσσαλονίκης, το Ανοσολογικό Εργαστήριο του Νοσ.Ιπποκράτειο και το ΙΝΕΒ-ΕΚΕΤΑ, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τη λοίμωξη Covid-19 έχουν αναπτύξει και πολλαπλασιάσει σε μεγάλο βαθμό τα Τ-λεμφοκύτταρα που σκοτώνουν τον κορoνοϊό (γι αυτό και κατάφεραν να αναρρώσουν), σε αντίθεση με όσους νόσησαν βαριά ή απεβίωσαν οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν ικανό αριθμό αυτών των λεμφοκυττάρων. Τα αποτελέσματα αυτής της αρχικής έρευνας δημοσίεύτηκαν πρόσφατα σε επιστημονικό περιοδικό υψηλής επιστημονικής εμβέλειας (Clinical Infectious Diseases 2021).

Mε την οικονομική υποστήριξη κυρίως της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», οι ερευνητές προχώρησαν στη δημιουργία «τράπεζας» έτοιμων κυτταρικών προϊόντων για να χορηγηθούν σε Covid-19 ασθενείς, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης, προκειμένου να ελεγχθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του νέου φαρμάκου.

Πηγή: Έθνος  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top