Επιστολές Μπορέλ – Μακάλιστερ για Κυπριακό μετά από επαφές με Αβέρωφ

Επιστολές Μπορέλ – Μακάλιστερ για Κυπριακό μετά από επαφές με Αβέρωφ

Μέσα στο πλαίσιο των επαφών του με επίκεντρο το κυπριακό, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συναντήθηκε στις 20 Απριλίου με τον κ. David McAllister, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Της συνάντησης ακολούθησε πρωτοβουλία από τον κ. McAllister για το κυπριακό με επιστολή του προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Μπορέλ για την οποία ενημέρωσε τον κ. Νεοφύτου.

Ο κ. McAllister στην επιστολή του προς τον κ. Μπορέλ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι αν και υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα, είναι καίριο και αυτό της ασφάλειας, με άξονα τις εξελίξεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου γύρω από την ενέργεια και ότι η μη επίλυση του κυπριακού εμποδίζει και τις προοπτικές που μπορεί να έχει για την Κύπρο και ο τομέας της ενέργειας. Παράλληλα ο κ. David McAllister αναφέρει ότι η επίλυση του κυπριακού θα πρέπει να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και άρα η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι πιο ενεργή και άμεση, καταγράφοντας και τις αντιρρήσεις της Τουρκίας και της Τ/κ ηγεσίας για παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ένωσης στην άτυπη διάσκεψη της Γενεύης.

Επιπρόσθετα ο κ. McAllister αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Μπορέλ ότι η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί προτεραιότητα τη διοργάνωση συζήτησης, γύρω από την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο κυπριακό.

Στην απαντητική του επιστολή ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορέλ, την οποία ο κ. McAllister κοινοποίησε στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, τονίζει το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σθεναρά τη διαδικασία και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, και υπογραμμίζει ότι η λύση του κυπριακού πρέπει να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο κ. Μπορέλ καλωσορίζει επίσης την πρωτοβουλία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διοργάνωση συζήτησης σχετικά με την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο κυπριακό.

Δείτε εδώ τις επιστολές του κ. McAllister και του κ. Μπορέλ

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

ΠτΔ: «Η Κύπρος θα αξιοποιήσει το SAFE με σκοπό την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων»

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Αντόνιο Κόστα, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι η ΕΕ βασίζεται στην Κύπρο για τη διαχείριση κατά την Προεδρία της, αρκετών σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στο πρόγραμμα SAFE είπε ότι καμιά τρίτη χώρα, η οποία απειλεί την ασφάλεια κράτους μέλους της ΕΕ, δεν μπορεί να το αξιοποιήσει.

BEST OF TOTHEMAONLINE