ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΜ: Επικίνδυνο το κλίμα που δημιουργεί η Τουρκία

ΥΠΑΜ: Επικίνδυνο το κλίμα που δημιουργεί η Τουρκία

Ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, δήλωσε την Κυριακή ότι «η πατρίδα μας διέρχεται αναμφίβολα κρίσιμες στιγμές» σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και το επικίνδυνο κλίμα που δημιουργούν οι επιθετικές δηλώσεις και η όλη συμπεριφορά της, τόσο εναντίον της Κύπρου όσο και εναντίον της Ελλάδας».

Σε ομιλία του στα αποκαλυπτήρια της προτομής του, ήρωα Βασίλη Κκολιά, στο Μαρώνι, ο Υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με ανακοίνωση είπε ότι «εργαζόμαστε για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας, έτσι ώστε να παραδώσουμε στη νέα γενιά μια χώρα απαλλαγμένη από στρατούς κατοχής και διαχωριστικές γραμμές».


Πρόσθεσε ότι «προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προ ολίγων μηνών απέστειλε επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας το απαράδεκτο των τουρκικών θέσεων στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, οι οποίες δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών».

Επίσης, συνέχισε ο ΥΠΑΜ, «καθιστά σαφές ότι τυχόν εμμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στη λύση δύο κρατών, όπως και η δημιουργία νέων τετελεσμένων ή ύπαρξη προκλήσεων, δεν συμβάλλει με κανένα τρόπο στη θετική προσέγγιση της Κύπρου στην επιδιωκόμενη αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ».

Ο Υπουργός Άμυνας υπενθύμισε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη σειρά του, πριν 3 εβδομάδες, ζήτησε επίσημα την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της θάλασσας».

Επιβεβαίωσε επίσης ότι, «η βάση λύσης του Κυπριακού είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο κ. Πετρίδης.

Σημείωσε ότι «οι προσπάθειες μας δεν σταματούν εδώ και συνεχίζουμε τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα διότι θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη, μια Κύπρο της ειρήνης και της ευημερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, όπου όλα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι κατοχυρωμένα και διασφαλισμένα».

Στην ομιλία του ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «τα χρόνια περνούν και οι πληγές της Κύπρου μας παραμένουν νωπές και αιμοστάζουσες ενώ η προτομή του ήρωα Βασίλη Κκολιά, όπως και κάθε υλική και άυλη υπενθύμιση του αγώνα των ηρώων μας, λειτουργεί ως άφωνο σάλπισμα εγρήγορσης και αγώνα για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος, ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον τις δύσκολες ατραπούς όπου μας έριξαν και των οποίων οι συνέπειες ακόμα ταλανίζουν το νησί μας».

Τα οστά του Βασίλη Κκολιά εντοπίστηκαν το 2014 σε ομαδικό τάφο στην περιοχή της Μιας Μηλιάς στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου.

(ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Καιρός: Θα «πνιγούμε» από τη σκόνη - Πότε αναμένεται να βρέξει - Αναλυτικά η πρόγνωση

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο Tik Τοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top