Δημιουργικές ιδέες και κάποια ευελιξία θα είναι πιθανόν χρήσιμες στις συνομιλίες για το Κυπριακό, όπως σε οποιανδήποτε επιτυχή διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά πυξίδα μας πρέπει σθεναρά να παραμείνει η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, δήλωσε η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Σαλίνα Γκρενέτ Καταλάνο, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς αποφάσεις σε σχέση με τα Βαρώσια.
Μιλώντας την Τετάρτη το βράδυ στη δεξίωση που δόθηκε στην πρεσβευτική κατοικία στη Λευκωσία για την Εθνική Ημέρα της Γαλλίας, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και άλλων επισήμων, η κ. Γκρενέτ Καταλάνο ανέφερε πως η Γαλλία ως χώρα της ΕΕ και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προσβλέπει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.
Είπε πως σήμερα υπάρχει ο κίνδυνος ενός επικίνδυνου αδιεξόδου με δεδομένες τις θέσεις που προβλήθηκαν στη Γενεύη. «Το αίσθημα του επείγοντος, η αποφασιστικότητα, ίσως κάποια τόλμη, χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Όχι μη παραγωγικές και μη ρεαλιστικές προϋποθέσεις στις συνομιλίες», υπογράμμισε.
Σημείωσε, ακόμη, πως η λύση δεν μπορεί να βρεθεί μέσω της διαίρεσης και πως η διαίρεση σημαίνει ότι όλες οι πλευρές θα χάσουν.
Ανέφερε πως το εκ νεόυ άνοιγμα των σημείων διέλευσης σχεδόν 450 ημέρες μετά το κλείσιμό τους ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη. Πρόσθεσε πως, ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για οικοδόμηση της εμπιστοσύνης.
«Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης αποκλείει οποιεσδήποτε ενέργειες που είναι ενάντια στα ψηφίσματα των ΗΕ. Είναι για αυτό που μονομερείς αποφάσεις σε σχέση με τα Βαρώσια πρέπει να αποφευχθούν και το θέμα να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου», ανέφερε.
Η κ. Γκρενέτ Καταλάνο αναφέρθηκε επίσης στις εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου - Γαλλίας και στην πολύ στενή συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.
Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως στον τομέα της άμυνας υπάρχουν ισχυροί στρατηγοί δεσμοί που έχουν εμβαθυνθεί και σημείωσε τις πολλές επισκέψεις πλοίων του γαλλικού ναυτικού στην Κύπρο, όπως του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle.
Ανέφερε πως η γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο δείχνει τη διαρκή δέσμευση της Γαλλίας στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή.
Υπογράμμισε πως η Γαλλία θα παραμείνει σε εγρήγορση και πάντα έτοιμη να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο μέσω του διαλόγου και του αμοιβαίου σεβασμού.
Είπε εξάλλου πως η Ενέργεια είναι ένας άλλος τομέας που μπορεί να καταστήσει ταχύτερη τη συνεργασία στην περιοχή, επισημαίνοντας πως η Γαλλία θα κάνει αυτό που της αναλογεί ως νέο μέλος του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.
Εξέφρασε ακόμη την ευχή Κύπρος και Γαλλία να μπορέσουν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε νέους τομείς όπως η καινοτομία και η έρευνα, ειδικά στον ψηφιακό τομέα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο τουρισμός.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις