Μείωση και σταθεροποίηση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία για την πάρα πέρα πορεία, εκτιμά το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος καλεί τον κόσμο να είναι προσεκτικός όσον αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας στις δραστηριότητες του.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ Καραγιάννης αναφέρει ότι βλέπει μια πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες τρεις ημέρες με ένα αρκετά υψηλό αριθμό δειγματοληψιών.
«Ελπίζω ότι σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη που συνήθως βλέπουμε μια αύξηση των κρουσμάτων να μην συμβεί αυτό. Συνήθως μετά τα Σαββατοκύριακα αυξάνονται οι αριθμοί προς τα πάνω γιατί κάποια εργαστήρια δεν δουλεύουν. Αν μη τι άλλο να σταθεροποιήσουμε τα νούμερα μας εδώ που είμαστε τώρα και να πέσουμε πιο χαμηλά αν είναι δυνατό τις επόμενες ημέρες», είπε.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μέτρα που θα τεθούν από αύριο να αποδώσουν. «Θα πάρουν κάποιο χρόνο να αποδώσουν μεν, αλλά να αποδώσουν θέλουμε ώστε να μην χρειαστεί τίποτα περισσότερο», σημείωσε.
Τόνισε ωστόσο, ότι τα μέτρα αυτοπροστασίας πρέπει να τηρούνται αλλιώς δεν θα έχουμε μείωση στα κρούσματα. «Τα έχουμε παραγνωρίσει σε μεγάλο βαθμό τελευταία. Ο κόσμος που πάει στους γάμους και σε χώρους εστίασης και αλλού πολλές φορές δεν τηρεί τα μέτρα αυτοπροστασίας. Οι χειραψίες δίνουν και παίρνουν, οι αγκαλιές το ίδιο, επομένως αυτές δεν είναι συμπεριφορές οι οποίες θα μας βοηθήσουν να ρίξουμε τον αριθμό των κρουσμάτων», πρόσθεσε.
Έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο είχε τερματίσει τα μέτρα προστασίας πριν από τρεις-τέσσερις μήνες, βασιζόμενο στο γεγονός ότι υπήρχε πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. «Έκαναν λογαριασμούς χωρίς τον ξενοδόχο. Έχουν αφαιρέσει τα προστατευτικά μέτρα με αποτέλεσμα η μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους να φέρει τα πάνω κάτω ενώ είχαν εισβολή από το στέλεχος Δέλτα, το οποίο είναι πολύ πιο μεταδοτικό. Επομένως αν θέλουμε να μην φθάσουμε στο στάδιο που το Ισραήλ επέβαλε ξανά αυστηρά μέτρα, τότε ας κάνουμε αυτά τα λίγα που ζητούμε αυτή την στιγμή», είπε.
Ελπιδοφόρο, σημείωσε ο Καθηγητής, είναι το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν σταθερά πλέον αφού ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι τα εμβόλια είναι ένας εξαιρετικός φραγμός κατά του ιού.
Αύξηση στις νοσηλείες
Ο Δρ Καραγιάννης αναφέρει ότι η αύξηση στις νοσηλείες για κορωνοϊό ήταν αναμενόμενο μετά την παρατεταμένη αύξηση των κρουσμάτων και μάλιστα σε αριθμούς που δεν έχουμε ξαναδεί προηγουμένως. «Ήταν επόμενο ότι θα αυξηθούν και οι νοσηλείες ,οι οποίες καθυστερούν ως λέμε συνήθως κατά 8-9 ημέρες και αργότερα βλέπουμε την επίπτωση στις νοσηλείες. Θα συνεχίσουμε να έχουμε αύξηση γιατί εξακολουθούμε να διατηρούμε τα επίπεδα θετικών κρουσμάτων υψηλά. Ελπίζω ότι σε κάποιο στάδιο θα υπάρχει μια ίση αναλογία μεταξύ των εισαγωγών και εξιτηρίων και σιγά σιγά πτώση εισαγωγών ούτως ώστε τα εξιτήρια να αυξηθούν περισσότερα», είπε.
Ερωτηθείς αν θα επιβληθούν μέτρα σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης των νοσηλειών, σημείωσε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από την αντοχή του συστήματος υγείας».
Η εκδήλωση διαμαρτυρίας και τα έκτροπα που σημειώθηκαν
Ο Καθηγητής κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν μετέπειτα, είπε πως αυτό είναι θέμα, το οποίο αφορά το κράτος, την Νομική Υπηρεσία κι όχι την Επιστημονική Ομάδα. «Θεωρώ ότι σε ένα έννομο κράτος επιτρέπονται οι διαδηλώσεις αλλά τα έκτροπα που είδαμε είναι εκτός τόπου και χρόνου και μάλιστα την δεδομένη στιγμή που αντιμετωπίζουμε απειλές από διάφορες κατευθύνσεις. Δεν χρειάζεται να υπάρχει διχόνοια μεταξύ του κόσμου, την δεδομένη στιγμή».
Σε παρατήρηση ότι οι διαδηλωτές στην πλειονότητα τους δεν φορούσαν μάσκες, ο Καθηγητής σημείωσε ότι «κάτω από τις περιστάσεις υψηλής μετάδοσης του ιού που έχουμε τώρα, ελπίζω να μην έχουν κολλήσει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις