Τη ανάγκη ανάληψης επείγουσας και φιλόδοξης παγκόσμιας δράσης για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης περιβαλλοντικής και κλιματικής κρίσης υπογραμμίζουν στην κοινή τους διακήρυξη για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Σλοβενία, που συνήλθαν σήμερα, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στη Σύνοδο Κορυφής EUMED στην Αθήνα.
Οι εννέα χώρες του Νότου της ΕΕ υπογραμμίζουν ότι η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και βιώσιμου μέλλοντος κατά τον 21ο αιώνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμμετέχουσες στην EUMED χώρες δεσμεύονται στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων και στον στόχο του περιορισμού αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, καθώς και στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό δίκαιο για το κλίμα. Επιπλέον, δεσμεύονται και στον στόχο της ΕΕ για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, από τα επίπεδα του 1990.
Παράλληλα, η κοινή διακήρυξη αναφέρεται στις ιδιαιτερότητες της Μεσογείου ως μιας περιοχής ιδιαίτερα ευάλωτης στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία υφίσταται πλέον πρωτοφανή οικολογική ζημιά, με τις δυνατότητες απόκρισης φθάνουν στα όριά τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κοινή διακήρυξη τονίζει ότι οι ιδιαιτερότητες και οι οικολογικές απειλές που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος θα «πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ανάπτυξη και την υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια, και να αντιμετωπισθούν και να αναγνωρισθούν κατάλληλα», ώστε να διασφαλισθεί η κλιματική συνοχή και οι χώρες του Νότου να μην βρίσκονται σε μειονεκτούσα θέση, στο πλαίσιο των κλιματικών μεταβολών.
Οι συμμετέχουσες χώρες στη Σύνοδο EUMED συμφώνησαν επίσης να εντατικοποιήσουν την πολυμερή συνεργασία μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων πολιτικών προσαρμογής και των μέτρων πρόληψης για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με την εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των κύριων δημόσιων αρχών, της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, δεσμεύονται στην τήρηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και την προώθηση συναφών νομοθετικών προσαρμογών, ως μέρος της δέσμης «Fit for 55». Όπως αναφέρει η κοινή διακήρυξη, οι διαπραγματεύσεις της εν λόγω δέσμης μέτρων θα πρέπει να βασίζονται στις αρχές της διασφάλισης απεξάρτησης από τον άνθρακα, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της τεχνολογικής ουδετερότητας, καθώς και της στήριξης της καινοτομίας και των βιομηχανικών μεταβάσεων.
Στο πλαίσιο της κοινής διακήρυξης, ειδική μνεία γίνεται σε ζητήματα προστασίας της βιοποικιλότητας, των δασών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και της προώθησης μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας.
Τέλος, οι εννέα χώρες αναγνωρίζουν ότι ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ παρέχει ένα πλαίσιο συνεργασίας και αρωγής σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μεγάλης κλίμακας, οι οποίες υπερβαίνουν τις δυνατότητες των πληττόμενων κρατών - μελών, και τονίζουν τη σημασία διασφάλισης και περαιτέρω στήριξης του Μηχανισμού με θεσμικά, οικονομικά και επιχειρησιακά μέσα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούν «την πλήρη εφαρμογή του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ΕΕ και την ουσιαστική ενίσχυση του μέσων της RescEU στη Μεσόγειο, λαμβάνοντας επίσης υπόψιν τις υφιστάμενες ικανότητες και υποδομές των κρατών - μελών, με στόχο τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής εφεδρικής δύναμης».
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις