Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

ΚΥΠΡΟΣ - ΔΙΑΤΑΓΜΑ: Τι αλλάζει απο αύριο στην καθημερινότητα μας - Ερχονται αυστηρότερα μέτρα λόγω Omicron

28.11.2021
09:38
Κορωνοϊός

Την ώρα που το Υπουργικό αποφάσισε αυστηρότερα μέτρα για να 'Σώσει τα Χριστούγεννα', λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο που σε αυτή την περίπτωση ειναι η απρόοπτη εμφάνιστη του νέου στελέγχους - μετάλλαξης κορωνοϊου ονομαζομενο Omicron.

Μάλιστα την ίδια ώρα που αρκετές χώρες κλείνουν με lockdown η μια πίσω απο την άλλη η Κύπρος, θα έλεγε κανείς οτι πηρε 'χαλαρά μέτρα' ώστε να μην ζημιώσει η οικονομία της χώρας με ένα νεο lockdown.

Ωστόσο το νέο στέλεγχος φαίνεται να έχει προβληματίσει την επιδημιολογική ομάδα και το Υπουργείο Υγείας, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα,στην προσπάθεια να γλυτώσει η Κύρος ένα νεο lockdown.

Σε κατάσταση συναγερμού βρέθηκε, για ακόμα μία φορά, η παγκόσμια κοινότητα, μετά την ανίχνευση νέου στελέχους κορωνοϊού – γνωστό με την ονομασία «Ομικρον».

Το νέο στέλεχος εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα, αλλά ήδη ανιχνεύεται και σε άλλα κράτη. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων που διαθέτει, με 32 από αυτές να εντοπίζονται στην πρωτεϊνική του ακίδα. Βρετανοί επιστήμονες χαρακτήρισαν το νέο στέλεχος «ό,τι χειρότερο έχουμε δει μέχρι σήμερα» και θεωρούν ότι απεικονίζει ένα εξελικτικό άλμα του κορωνοϊού.

Aπο αυριο ωστόσο θα ενεργοποιηθούν και θα ισχύουν τα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό πριν λίγες μέρες. Τι αλλάζει;

Δείτε αναλυτικά ποιο κάτω τι αποφασίσε το Υπουργικό Συμβούλιο :

 • Απο 29 Νοεμβρίου μειώνεται το ηλικιακό όριο για χρήση μάσκας στα 6 έτη, σε όλους τους χώρους όπου απαιτείται η χρήση της προστατευτικής μάσκας.
 • Απο 29 Νοεμβρίου όλα τα άτομα ηλικίας 6–11 ετών οφείλουν να παρουσιάζουν Safe Pass. Οι προυποθέσεις του Safe Pass που ισχύουν για τη συγκεκριμένη ομάδα είναι: α) το πιστοποιητικό ανάρρωσης κατά της COVID-19 τους τελευταίους έξι (6) μήνες, είτε β) πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου με ισχύ επτά (7) ημερών (σε έντυπη μορφή ή σε γραπτό μήνυμα).
 • Απο τις 29 Νοεμβρίου όλοι οι μαθητές Δημοτικών σχολείων θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση, μέσω κινητών μονάδων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, μέχρι τη διακοπή της σχολικής χρονιάς για τις εορτές των Χριστουγέννων.
 • Απο τις 29 Νοεμβρίου αναστέλλοναι όλες οι σχολικές χριστουγεννιάτικες εορτές. Για τη διεξαγωγή άλλων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονται από διάφορους άλλους φορείς, θα πρέπει να εξασφαλίζεται άδεια έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας.
 • Απο τις 29 Νοεμβρίου ο έλεγχος κατοχής SafePass με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus, θα εφαρμόζεται στα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.
 • Απο τις 29 Νοεμβρίου, σε χώρους υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού όπου θα εντοπίζονται αλυσίδες κρουσμάτων, θα διενεργούνται έλεγχοι με rapid test μεσω των κινητών μονάδων του Υπουργείου Υγείας, ανεξαρτήτου ηλικίας και εμβολιαστικού ιστορικού.

 Ωστόσο τα μέτρα αλλάζουν και απο την 1η Δεκεμβρίου για κάποιους:

 • Απο 1η Δεκεμβρίου, όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, οφείλουν να διενεργούν εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών ή rapid test αντιγόνου με ισχύ 48 ωρών για σκοπούς Safe Pass.
 • Απο 13 Δεκεμβρίου θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες για διενέργεια self-test. Το κόστος για την προμήθεια self test θα επιβαρύνει τον πολίτη σε περίπτωση μη εμβολιασμένων ατόμων, ενώ στις περιπτώσεις εμβολιασμένων ατόμων θα επιχορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας και θα συνταγογραφούνται από τους Προσωπικούς Ιατρούς. Διευκρινίζεται ότι, τα self tests δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους με rapid ή PCR για σκοπούς Safe Pass και, σε περίπτωση θετικής ένδειξης, το αποτέλεσμα θα επιβεβαιώνεται με εξέταση PCR.
 • Aπό τις 18 Δεκεμβρίου, καταργείται το SafePass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο επτά (7) μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.
 • Απο15 Δεκεμβρίου στους ακόλουθους χώρους θα μπορούν να εισέρχονται μόνο άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου:

(i)      κλειστά και υπαίθρια γήπεδα
(ii)     θέατρα, αμφιθέατρα, κινηματογράφους, αιθουσών θεαμάτων
(iii)    νυχτερινά κέντρα, δισκοθήκες, μουσικοχορευτικά κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης.

 • Την παράταση όλων των υπόλοιπων προνοιών του εν ισχύ Διατάγματος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.