Νέα δεδομένα διαμορφώνει στο πολιτικό σκηνικό η ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και μάλιστα με θρίαμβο επί του αντιπάλου του Γιώργου Παπανδρέου. Μία εντυπωσιακή και καθαρή νίκη, που επιτρέπει στο ΚΙΝΑΛ να αλλάξει σελίδα και δίνει στον νέο πρόεδρο τα περιθώρια και τη δυναμική που θέλει για να εφαρμόσει το σχέδιό του για την ανασυγκρότηση της παράταξης.
Η εκλογική διαδικασία, που έφερε στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ 270.000 μέλη και φίλους του και η νίκη του κ. Ανδρουλάκη, ενός στελέχους της νέας γενιάς, επαναφέρουν το ενδιαφέρον στις διεργασίες της κεντροαριστεράς. Με δεδομένο ότι αυτή η εξέλιξη συμπίπτει με τη δημοσκοπική άνοδο του κόμματος τις τελευταίες εβδομάδες και την παράλληλη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να εισπράξει από την κυβερνητική φθορά, διαμορφώνονται συνθήκες αναδιάταξης των συσχετισμών, έστω και αν αυτό χρειάζεται πολλές προϋποθέσεις μεσοπρόθεσμα. Επιβεβαιώνεται πάντως ότι ο χώρος ενδιαφέρει και πάλι ένα πιο ευρύ φάσμα ψηφοφόρων από τον σκληρό πυρήνα των πιστών της παράταξης.
Το γεγονός και μόνο όμως ότι το τιμόνι του ΚΙΝΑΛ αναλαμβάνει ένα νέο πρόσωπο με τη δυναμική που επέδειξε ο 42χρονος Νίκος Ανδρουλάκης κάνει κάποιους, ειδικά στη Χαριλάου Τρικούπη να παραφράζουν τη ρήση του Μάο, «μεγάλη αναταραχή, ωραία κατάσταση» και αναγκάζει άλλους, ακόμα και στο χώρο ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να παραδέχονται ότι η εκλογή του νεαρού κρητικού μπορεί να δικαιώσει και τη φράση «ήλθε νέος σερίφης στην κεντροαριστερά».
Ανδρουλάκης (1)
Η εκλογή του κ. Ανδρουλάκη κεντρίζει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, καθώς ο αέρας της ανανέωσης, μπορεί να επιδράσει θετικά σε ένα πολιτικό χώρο, ο οποίος διαθέτει ισχυρή παλαιά φρουρά και η μετάβαση στις νεότερες γενιές (και στελεχών, αλλά και ψηφοφόρων) γινόταν ως τώρα με πολύ δειλά βήματα. Το ΚΙΝΑΛ κάνει τη δική του υπέρβαση, δίνοντας τα ηνία σε ένα στέλεχος που μέχρι τώρα όχι μόνο δεν έχει ασκήσει κυβερνητικά καθήκοντα, αλλά ούτε καν έγινε βουλευτής – διετέλεσε μόνο για μία διετία γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και εκλέχτηκε δύο φορές ευρωβουλευτής – άρα η επαφή του με την εξουσία είναι περιορισμένη σε σχέση με τα συνήθη «μεγέθη», που αναλαμβάνουν τις ηγεσίες των κομμάτων. Αυτό επιτρέπει στο ΚΙΝΑΛ να αντιπαρατεθεί στη ΝΔ του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και, κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Αλέξη Τσίπρα, με τον αέρα της ανανέωσης, που τώρα τολμά.
andne
Με το τρίπτυχο «ανανέωση, ενότητα, πολιτική αυτονομία», με το οποίο εκλέχτηκε πρόεδρος, ο κ. Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να επαναπατρίσει δυνάμεις του χώρου, που είτε κινήθηκαν την τελευταία διετία προς τον ΣΥΡΙΖΑ (περισσότερο) και τη ΝΔ (λιγότερο), είτε προτίμησαν την αποχή και την απομάκρυνση από την παράταξη. Αυτός ο στόχος φαινόταν έως αδύνατος μέχρι τώρα, αλλά ο νέος αρχηγός έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και πάλι σε ένα ευρύτερο κοινό από εκείνο, που διέθετε ως πρόσφατα το ΚΙΝΑΛ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ψύχραιμων παρατηρητών και αναλυτών των τάσεων, που καταγράφονται ενόψει της εκλογής του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πιεστεί άμεσα από αυτή την εξέλιξη. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο νέος αρχηγός, του ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με επιτυχία στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά δημοσκοπικές εταιρίες που καταγράφουν τις πρώτες διαθέσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς, διαπιστώνουν ότι δυνητικά ένας στους επτά ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς με πασοκικές αναφορές, μπορεί να κινηθεί προς το νέο Κίνημα Αλλαγής, υπό προϋποθέσεις βέβαια. Όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων δυόμισι ετών, αλλά και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 (ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές), οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλο μέρος του εκλογικού του σώματος είναι εξαιρετικά χαλαρές και αυτό θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ο κ. Ανδρουλάκης.
Από την άλλη πλευρά η προοπτική επαναπατρισμού ψηφοφόρων από τη ΝΔ δεν είναι μόνο πιο δύσκολη, λόγω της γοητείας που ασκεί η κυβερνητική εξουσία και η προοπτική μίας νέας νίκης του κ. Μητσοτάκη, αλλά έχει και περιορισμένο πεδίο, καθώς οι διαρροές πασόκων προς τα δεξιά είναι πολύ μικρότερες συγκριτικά με την μετακίνηση προς τα αριστερά. Ωστόσο η παρουσία πλέον μίας νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ εκτιμάται ότι μπορεί να διευκολύνει τη κινητικότητα δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ, καθώς τώρα έχουν μία πιο «φιλική» και «βατή» εναλλακτική λύση, από το να πήγαιναν απευθείας στον ΣΥΡΙΖΑ, ή σε ένα ΚΙΝΑΛ, που το απέρριψαν ήδη το 2019.
Υπό αυτή την έννοια ο κ. Μητσοτάκης δεν βιάζεται μεν να κάνει οποιαδήποτε κίνηση και θα περιμένει μεν τους πρώτους μήνες της θητείας του κ. Ανδρουλάκη, αλλά είναι υποχρεωμένος να επανεκτιμήσει εάν διατηρεί την εντυπωσιακή ικανότητά του να διεισδύει στο χώρο του κέντρου, όπως το έκανε μέχρι τώρα, ή θα χρειαστεί «διορθωτικές» κινήσεις.
Από τη ΝΔ λέγεται ότι προσδοκούν να βρουν στο πρόσωπο του νέου αρχηγού του ΚΙΝΑΛ έναν αξιόπιστο συνομιλητή και εκτιμούν ότι η πολιτική χειραφέτηση του χώρου αυτού μπορεί να είναι το έναυσμα για τον «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων που τα χρόνια της μνημονιακής κρίσης μετανάστευσαν μαζικά στην Κουμουνδούρου. Και με αυτό το σκεπτικό στο Μαξίμου δείχνουν διατεθειμένοι να μην αιφνιδιάσουν με προκήρυξη πρόωρων εκλογών, έτσι ώστε, πέραν των άλλων, να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος σε όποιον εκλεγεί επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ να ανασυντάξει τον χώρο του και να προετοιμαστεί για τις εθνικές κάλπες.
Στις 11 το πρωί, ο νέος πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης θα μεταβεί στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ για τη διαδικασία παράδοσης παραλαβής, από τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλακη
Σαρωτική νίκη με 67,8%
O νεαρός ευρωβουλευτής κατέκτησε ποσοστό 67,8%, με τις 135.092 ψήφους, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου περιορίστηκε στο 32,1% και τις 63.925 ψήφους.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις