Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο, ο επιδημιολόγος, Δρ Μιχάλης Βωνιάτης απαντά στο κατά πόσο η μετάλλαξη «Όμικρον», μπορεί να φέρει το τέλος της πανδημίας. Δηλώνει πως παρά το ότι με τις μέχρι τώρα ενδείξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό είναι όντως ένα πιθανό σενάριο, σημασία έχει να παραμείνουμε συγκρατημένοι και να μην να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τον Δρ Βωνιάτη, «μέχρι χθες στην ΕΕ είχαμε 766 κρούσματα και άλλα 1800 στον υπόλοιπο κόσμο. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Νότια Αφρική ήταν 499 και η χώρα που έχει τα περισσότερα περιστατικά είναι η Βρετανία».
Εξέφρασε την άποψη, πως με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούν να ληφθούν ασφαλή και απόλυτα συμπεράσματα για το πώς θα εξελιχθεί η μετάλλαξη Όμικρον. Παρ’ όλα αυτά, αναφέρει ότι είναι γεγονός πως μεταδίδεται πιο γρήγορα από τη Δέλτα. Πιο συγκεκριμένα δηλώνει: «Το γεγονός ότι η νόσηση δεν είναι βαριά από τη νέα μετάλλαξη είναι κάτι που διαπιστώθηκε από τη Νότια Αφρική. Το βλέπουμε ακόμη και μέχρι σήμερα αλλά οι αριθμοί είναι πολύ μικροί για να βγάλουμε συμπεράσματα».
Συμπληρώνει, πως «σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν έχει αποδυναμωθεί σε τέτοιο βαθμό ο ιός όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τη νέα μετάλλαξη, ο ιός δεν θα μπορεί να επιβιώσει». Αν συνεχίσουμε έτσι προσθέτει, χωρίς διασωληνωμένους ασθενείς, χωρίς νοσηλείες και χωρίς θανάτους, τότε ναι ίσως η Όμικρον να αποτελειώσει για τα καλά την πανδημία.
Καταληκτικά, ο Δρ Βωνιάτης τονίζει πως προς ορθή κατεύθυνση πορεύονται τα μέτρα για κρατική καραντίνα σε όσους βγαίνουν θετικοί στην Όμικρον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις