Κίνα: Ανακαλύφθηκε διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου μέσα σε απολιθωμένο αυγό 66 εκατομμυρίων ετών

Κίνα: Ανακαλύφθηκε διατηρημένο έμβρυο δεινοσαύρου μέσα σε απολιθωμένο αυγό 66 εκατομμυρίων ετών

Το τουλάχιστον 66 εκατομμυρίων ετών απολίθωμα που ανακαλύφθηκε στη νότια Κίνα αποκαλύπτει άγνωστη μέχρι σήμερα στάση δεινοσαύρου - Το αυγό έχει μήκος περίπου 17 εκατοστά και ο δεινόσαυρος έχει υπολογιστεί ότι έχει μήκος 27 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι την ουρά.


Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός εξαιρετικά διατηρημένου εμβρύου δεινοσαύρου πριν από τουλάχιστον 66 εκατομμύρια χρόνια, το οποίο ετοιμαζόταν να εκκολαφθεί από το αυγό του ακριβώς όπως ένα κοτόπουλο.

Το απολίθωμα του Οβιραπτορόσαυρου αποκαλύφθηκε στην πόλη Γκανζού της Κίνας, στη νότια Κίνα και ανήκε σε έναν άδοντο θηρόποδα δεινόσαυρο, τον οποίο οι ερευνητές ονόμασαν «Baby Yingliang».

Οι Οβιραπτορόσυροι ήταν μέρος μιας διαφορετικής ομάδας φτερωτών δεινοσαύρων, που ζούσαν κατά την κρητιδική περίοδο.

Τα οστά μωρών δεινοσαύρων είναι μικρά και εύθραυστα και πολύ σπάνια διατηρούνται ως απολιθώματα, γεγονός που τα καθιστά ένα πολύ τυχερό εύρημα, δήλωσε η Ντάρλα Ζελενίτσκι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά.


«Είναι ένα καταπληκτικό δείγμα… Δουλεύω με αυγά δεινοσαύρων για 25 χρόνια και δεν έχω δει κάτι παρόμοιο ακόμα», δήλωσε ο Zelenitsky, συν-συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience την Τρίτη.

«Μέχρι τώρα, λίγα ήταν γνωστά για το τι συνέβαινε μέσα σε ένα αυγό δεινοσαύρου πριν εκκολαφθεί, καθώς υπάρχουν τόσο λίγοι εμβρυϊκοί σκελετοί, ειδικά αυτοί που είναι πλήρεις και διατηρημένοι σε μια στάση ζωής», είπε σε ένα email.

Το αυγό έχει μήκος περίπου 17 εκατοστά και ο δεινόσαυρος έχει υπολογιστεί ότι έχει μήκος 27 εκατοστά από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στην ενηλικίωση, αν είχε ζήσει, θα είχε μήκος περίπου δύο με τρία μέτρα.

Ερευνητές από την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά μελέτησαν τις θέσεις του μωρού Yingliang και άλλων εμβρύων που είχαν ανακαλυφθεί στο παρελθόν. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δεινόσαυροι κινούνται και αλλάζουν στάσεις πριν εκκολαφθούν με τρόπο παρόμοιο με τα μωρά πουλιά.

Το απολίθωμα έδωσε επίσης στους ερευνητές μια εικόνα για την διατροφή, που ακολουθούσαν οι συγκεκριμένοι δεινόσαυροι. Και αυτό, επειδή εντοπίστηκαν στο απολίθωμα βότσαλα, πιθανότατα γαστρόλιθοι ή «πέτρες στομάχου», στην κοιλιακή περιοχή.

Οι δεινόσαυροι συνήθιζαν να καταπίνουν σκόπιμα πέτρες για να αφομοιώνουν καλύτερα την τροφή τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Carnegie, αυτή είναι η πρώτη φορά, που εντοπίστηκαν γαστρόλιθοι σε αυτό το είδος του δεινόσαυρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκ με τον θάνατο καθηγήτριας στην Θεσσαλονίκη: Υπέστη εγκεφαλικό μετά από bullying - «Της πετούσαν μπουκάλια και βιβλία»
Οικογενειακή τραγωδία: Μητέρα σκότωσε τα δύο παιδιά της ενώ ο σύζυγός της έλειπε σε επαγγελματικό ταξίδι στη νότια Αμερική
Νέο ξενοδοχείο ανοίγει τις πόρτες του και μας υποδέχεται - Δείτε σε ποια περιοχή και πότε - Φωτογραφίες
VIDEO: Σειρήνες στη Βάση Ακρωτηρίου - Βρετανίδα σύζυγος στρατιωτικού αφηγείται τη δραματική νύχτα με τις κόρες της - «Κάναμε φωλιά...»
Όξφορντ: Πένθος για 15χρονη αθλήτρια - Άφησε την τελευταία της πνοή κατά την διάρκεια αγώνα
Αυτές οι αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων σε αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής - Όλες οι πληροφορίες
Ανείπωτη θλίψη για τον θάνατο Ανώτερου Υπαστυνόμου - Η παράκληση της οικογένειας για την κηδεία - Δείτε φωτογραφία του

 

 

 

LIVE: Σε επιφυλακή η Κύπρος - «O πόλεμος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», λέει ο Τραμπ - Συνεχίζεται η ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

LIVE: Σε επιφυλακή η Κύπρος - «O πόλεμος έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», λέει ο Τραμπ - Συνεχίζεται η ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Μέση Ανατολή, την ώρα που το Ισραήλ εξαπολύει κύμα επιθέσεων και το Ιράν απαντά με μπαράζ πυραύλων και drones. Στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πάφο, βρέθηκαν οι ηγέτες της Ελλάδας και Γαλλίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν, όπου τους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Όλες οι εξελίξεις στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE