ΔΙΕΘΝΗ

Τι αποφάσισαν οι άλλες χώρες για το άνοιγμα των σχολείων στη «σκιά» της Όμικρον

Τι αποφάσισαν οι άλλες χώρες για το άνοιγμα των σχολείων στη «σκιά» της Όμικρον

Στα θρανία επέστρεψαν σήμερα οι μαθητές στη Γαλλία, καθυστερούν το άνοιγμα πολλά σχολεία στις ΗΠΑ ενώ στην Ολλανδία η επιστροφή των μαθητών θα γίνει τη Δευτέρα, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Πολλά σχολεία στις ΗΠΑ κανονικά θα υποδέχονταν σήμερα τους μαθητές στις τάξεις, όμως αποφάσισαν να καθυστερήσουν την επανέναρξη των μαθημάτων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων για λίγες ημέρες προκειμένου μαθητές και εκπαιδευτικοί να κάνουν τεστ για covid-19 καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού σαρώνει τη χώρα. Στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Ουάσινγκτον όλο το προσωπικό και οι 51.000 μαθητές των δημόσιων σχολείων θα πρέπει να ανεβάσουν αρνητικό τεστ covid-19 στον ιστότοπο της περιφέρειας προτού επιστρέψουν στις τάξεις την Τετάρτη. Τα αποτελέσματα που υποβάλλονται πριν από την Τρίτη δεν θα γίνονται δεκτά, προειδοποίησαν οι αρχές. Οι γονείς μπορούν να παραλαμβάνουν τεστ στα σχολεία όπου φοιτούν τα παιδιά τους ή να χρησιμοποιούν αυτά που διαθέτουν ήδη.

Αντίστοιχες προσπάθειες για εκτεταμένα τεστ καταβάλλονται στην Καλιφόρνια, με τις αρχές της πολιτείας να έχουν δεσμευθεί ότι θα προσφέρουν δωρεάν τεστ για το σπίτι στο σύνολο των 6 εκατομμυρίων μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν σε δημόσια σχολεία. «Υπάρχει πολλή covid εκεί έξω (...) θα είναι μια δύσκολη αρχή», σχολίασε η Μισέλ Σμιθ Μακντόναλντ διευθύντρια επικοινωνίας της υπηρεσίας Παιδείας στην κομητεία Αλαμέντα. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο 400.000 νέες μολύνσεις, κυρίως εξαιτίας του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους Όμικρον. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα βρεθούν θετικοί στην covid-19 μετά τις συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να αναγκαστούν να μπουν σε καραντίνα τις επόμενες εβδομάδες.

Τα σχολεία από τη Μασαχουσέτη ως το Μίσιγκαν και την πολιτεία της Ουάσινγκτον καθυστερούν την έναρξη των μαθημάτων για μερικές ημέρες και ζητούν από το προσωπικό και τους μαθητές να εκμεταλλευθούν το περιθώριο αυτό για να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ έχει δηλώσει ότι το κλείσιμο των σχολείων της πολιτείας θα πρέπει να αποτελέσει την έσχατη λύση. Όμως διευθυντές σχολείων ανησυχούν αν θα έχουν αρκετούς εκπαιδευτικούς και προσωπικό.

Στο μεταξύ, οι μαθητές στη Γαλλία επέστρεψαν σήμερα στα σχολεία τους παρά τις προκλήσεις που δημιουργεί το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού, μεταξύ του κινδύνου μόλυνσης από covid-19, της αναστολής λειτουργίας τμημάτων λόγω κρουσμάτων και των ενδεχόμενων πολλών απουσιών καθηγητών.

Παράλληλα οι Βουλευτές αρχίζουν να εξετάζουν το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του υγειονομικού πάσου σε εμβολιαστικό πάσο για όλους τους Γάλλους άνω των 12 ετών, με το σχέδιο νόμου να φαίνεται βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί, παρά την αντίδραση κάποιων κομμάτων. Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη Γαλλία ξεπέρασε επανειλημμένα το όριο των 200.000, παρά το γεγονός ότι το 90% των κατοίκων της χώρας άνω των 12 ετών είναι εμβολιασμένο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της covid-19, που οφείλεται στο στέλεχος Όμικρον, η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει την πίεση στους περίπου πέντε εκατομμύρια Γάλλους που παραμένουν ανεμβολίαστοι εμποδίζοντάς τους την πρόσβαση σε κάθε είδους ψυχαγωγία, στα εστιατόρια, τα μπαρ, τους κινηματογράφους, τα κέντρα αισθητικής, ακόμη και στα υπεραστικά μέσα μεταφοράς. Εξάλλου οι νομαρχίες θα μπορούν να απαγορεύουν την πρόσβαση σε μεγάλα καταστήματα ή εμπορικά κέντρα σε όσους δεν διαθέτουν το πάσο αυτό.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιανουαρίου, «προτάσσει την επιστήμη» και «την υπευθυνότητα», τόνισε ο Γάλλος Υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. Από τις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου κάποιος να θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος θα πρέπει να έχει κάνει αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της covid-19 τέσσερις μήνες, και όχι περισσότερους από επτά μήνες, μετά τη δεύτερη δόση. Μία μόλυνση ισοδυναμεί με μία δόση.

Παρά τις αντιρρήσεις τους, οι περισσότεροι βουλευτές των Les Republicains όπως και των Σοσιαλιστών αναμένεται να ψηφίσουν "επί της αρχής" υπέρ του νομοσχεδίου. Η άκρα αριστερά, οι κομμουνιστές και η ακροδεξιά της Λεπέν αναμένεται να το καταψηφίσουν. Ωστόσο το νομοσχέδιο φαίνεται ότι θα υιοθετηθεί.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει σε ισχύ ο κανόνας ότι ένα τμήμα κλείνει για 7 ημέρες εφόσον εντοπιστούν σε αυτό τρία κρούσματα, όμως πρόσθεσε ότι θα ενισχυθεί η πολιτική της ιχνηλάτησης των επαφών: αν εντοπιστεί κρούσμα covid-19 σε μια τάξη, οι μαθητές θα υποβάλλονται σε τρία διαγνωστικά τεστ σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Καθώς οι περισσότεροι μαθητές κάτω των 12 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid-19 τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν να επιστρέψει η πολιτική κλεισίματος ενός τμήματος μόλις εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα, κάτι που έπαψε να εφαρμόζεται ήδη από τις 29 Νοεμβρίου.

Εξάλλου, στην Ολλανδία, όπου έχει τεθεί σε αυστηρό λοκντάουν εδώ και δύο εβδομάδες, τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 10 Ιανουαρίου, μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 παραμένει υψηλός, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση επισήμανε ότι οι εισαγωγές σε νοσοκομεία έχουν μειωθεί σημαντικά αφότου ξεκίνησε το λοκντάουν, τον Δεκέμβριο. Τα σχολεία είχαν κλείσει μία εβδομάδα νωρίτερα από το σύνηθες για τις χειμερινές διακοπές.

«Είναι καλά τα νέα για τους μαθητές και είναι σημαντικό για την ανάπτυξή τους και την ψυχική του υγεία να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο», είπε ο Υπουργός Παιδείας Άριε Σλομπ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Τα επαγγελματικά σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν θα επαναλειτουργήσουν με φυσική παρουσία αλλά θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, τουλάχιστον.

Την περασμένη εβδομάδα οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει εξελιχθεί στο κυρίαρχο στέλεχος στη χώρα. Τα κρούσματα έχουν μειωθεί ελαφρά, συγκριτικά με τους αριθμούς ρεκόρ που καταγράφονταν τον Νοέμβριο, όμως παραμένουν υψηλά. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερες από 14.000 νέες μολύνσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top