«Άσκηση προπαγάνδας που πόρρω απέχει από την σοβαρότητα» χαρακτήρισε ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να προτείνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με επιστολή στον Ερσίν Τατάρ και περιστρέφονται γύρω από τον άξονα παράδοσης της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, με αντάλλαγμα να περάσει υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών το «αεροδρόμιο» στην Τύμπου.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Ερτούγ υποστήριξε ότι με αυτή την «λεγόμενη πρόταση», κατά την έκφρασή του, η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητά το «αεροδρόμιο» και το λιμάνι Αμμοχώστου μέσω των Ηνωμένων Εθνών και το Βαρώσι μέσω της ΕΕ.
Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση ότι αύριο δεν θα κλείσουν ξανά το «αεροδρόμιο» στην Τύμπου και το λιμάνι Αμμοχώστου, κάτι το οποίο δεν πρέπει να παραβλέπεται, όπως ανέφερε.
Σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να λάβουν σοβαρά υπόψη «εντελώς τεχνητές προσεγγίσεις που επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις», ο κ. Ερτούγ είπε ότι όσο και αν επιμένουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών Κασουλίδης, η εν λόγω πρόταση «είναι μια άσκηση προπαγάνδας που πόρρω απέχει από την σοβαρότητα».
Ανέφερε ότι το θέμα αυτό δεν είναι νέο και ότι αυτά που σήμερα ονομάζονται ΜΟΕ είχαν έρθει για πρώτη φορά στην ημερήσια διάταξη το 1981 στο πλαίσιο μιας προσέγγισης που ήταν γνωστή ως «Μέτρα Καλής Θέλησης» και πρόσθεσε ότι ούτε και ο ίδιος θυμάται πόσες φορές τέθηκαν στο τραπέζι.
Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που πάντοτε απέρριπτε την πρόταση «Τύμπου έναντι Βαρωσιού».
Να συζητηθεί σοβαρά η πρόταση για «Βαρώσι έναντι Τύμπου» ζητά η KTAMS
Πρέπει να συζητηθεί με σοβαρότητα η πρόταση για άνοιγμα του «αεροδρομίου» στην Τύμπου και του λιμανιού της Αμμοχώστου για διεθνή δρομολόγια έναντι του ανοίγματος του Βαρωσιού για τους νόμιμους ιδιοκτήτες του υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο πρόεδρος της συντεχνίας των «δημοσίων υπαλλήλων» (KTAMS), Γκιουβέν Μπενγκινχάν.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε γραπτή δήλωση, ο κ. Μπενγκινχάν αναφέρει ότι είναι μια στάση που πόρρω απέχει από την ειλικρίνεια και θα αποδυναμώσει την τουρκική πλευρά η χωρίς αξιολόγηση απόρριψη αυτής της πρότασης, η οποία είναι ένα σημαντικό βήμα για να σπάσουν τα «εμπάργκο» που η τουρκοκυπριακή κοινότητα παραπονιέται ότι την συνθλίβουν εδώ και χρόνια.
Η οικονομική κατάσταση βαίνει καθημερινά προς το χειρότερο, πρόσθεσε. «Η μόνη διέξοδος για τους Τουρκοκύπριους, που χάνουν την ικανότητα να αυτοδιοικούνται πολιτικά με ένα οικοδόμημα που εξαρτάται από το εξωτερικό, είναι να συμπεριληφθούν στο διεθνές δίκαιο με μιαν αμοιβαία αποδεχτή λύση κάτω από την στέγη της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Τα γεγονότα που βιώνονται τις τελευταίες μέρες στην χώρα μας κατέδειξαν αυτή την πραγματικότητα για ακόμα μια φορά» είπε.
Ο κ. Μπενγκινχάν απηύθυνε έκκληση προς τους «αρμόδιους» να συμπεριφερθούν υπεύθυνα για να υλοποιηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα συμβάλουν θετικά στην εξεύρεση λύσης και ταυτόχρονα είναι σημαντικά από οικονομικής άποψης για τους Τουρκοκύπριους.
ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις