ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημαντική στιγμή για διμερείς σχέσεις η επίσκεψη στην Κύπρο, λέει ο σερ Λίντσεϊ Χόιλ

Σημαντική στιγμή για διμερείς σχέσεις η επίσκεψη στην Κύπρο, λέει ο σερ Λίντσεϊ Χόιλ

Ως ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η δυνατή φιλία Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου και η αμοιβαία προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες αντιμετωπίζει την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη χώρα μας την προσεχή εβδομάδα ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων σερ Λίντσεϊ Χόιλ, για να τιμήσει τα 60 χρόνια ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ήταν μεγάλη χαρά μου να συναντήσω την Πρόεδρο Δημητρίου στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων (τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα). Όχι μόνο είχα την ευκαιρία για μία καλή συζήτηση, αλλά έλαβα και την πρόσκληση για να έρθω και να τιμήσω τα 60 χρόνια της επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου, έστω δύο χρόνια αργότερα λόγω της πανδημίας», είπε αρχικά μιλώντας στο ΚΥΠΕ στις ιστορικές κρατικές αίθουσες του Παλατιού του Γουέστμινστερ που στεγάζει το βρετανικό κοινοβούλιο ο εδώ και δύο χρόνια επικεφαλής ενός εκ των παλαιότερων δημοκρατικών θεσμών στον κόσμο. «Είναι μια απόλυτη τιμή για εμένα», συμπλήρωσε.

Ο σερ Λίντσεϊ αντιλαμβάνεται τη θεσμική παρουσία του στην Κύπρο ως μία «σημαντική στιγμή για τη διμερή σχέση». Μεταξύ άλλων, την Τρίτη, θα συναντηθεί με την κα. Δημητρίου και θα απευθυνθεί στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Όταν πληροφορήθηκε πως θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων στο νησί, δήλωσε ευτυχής που θα πρωτοπορήσει με ένα ταξίδι «σε μία πάρα πολύ σημαντική φίλη» χώρα, όπως είναι η Κύπρος. «Θα ήθελα λοιπόν να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Κύπρο και στο λαό της για την πρόσκληση» είπε.

Για τον σερ Λίντσεϊ τέτοιου είδους επαφές συμβάλλουν εμπράκτως στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων. «Είναι πάντα ωραίο να έχεις μία δυνατή σχέση με μία χώρα, δεν είναι; Όταν έχεις 50.000 Βρετανούς να ζουν στην Κύπρο και έως μισό εκατομμύριο Κύπριους να ζουν στο ΗΒ, δεν μπορείς να βρεις πιο δυνατή σχέση. Είναι μια φιλία που έχει αναπτυχθεί επί δεκαετίες και συνεχίζει να μεγαλώνει. Αλλά πέρα από αυτό, θα έλεγα ότι πρέπει να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε ο ένας τη χώρα του άλλου, τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε στο εμπόριο, στην καλύτερη αλληλοκατανόηση. Έχουμε μια υπέροχη φιλία αλλά μπορούμε να χτίσουμε περαιτέρω επ’ αυτής» σημείωσε.

Στο ερώτημα πώς η συνεργασία των επικεφαλής νομοθετικών σωμάτων μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στη ζωή των πολιτών, ο σερ Λίντσεϊ απάντησε με βεβαιότητα πως «έχουμε ρόλο», παραπέμποντας στη σημασία της δημοκρατίας για τους πολίτες των δύο χωρών.

«Έχουμε μια δουλειά να επιτελέσουμε. Πιστεύουμε στις δημοκρατίες. Είμαστε δύο χώρες που ακολουθούν τη δημοκρατική διαδικασία. Εμείς (οι Πρόεδροι της Βουλής) εκλεγόμαστε να εκπροσωπούμε τους ψηφοφόρους», είπε αρχικά. Ο ίδιος εκλέχθηκε βουλευτής το 1997 με τους Εργατικούς και έκτοτε εκπροσωπεί την περιφέρεια του Τσόρλεϊ στο Λάνκασιρ της ΒΔ Αγγλίας.

«Έχουμε την πίστη μας στη δημοκρατία να μας ενώνει. Για αυτό είναι σημαντικό να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο, όπως κάναμε στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο (Προέδρων Κοινοβουλίων). Με το να συναντηθούμε, να καθίσουμε για μια συζήτηση, μπορούμε να μοιραστούμε γνώση, να έχουμε αλληλεπίδραση και να οικοδομήσουμε ένα πιο ασφαλές μέλλον στη βάση της δημοκρατίας. Γιατί αν δεν έχουμε τη δημοκρατία, τότε τι έχουμε;» συμπλήρωσε.

Παρά την «παθιασμένη» πίστη του στις δημοκρατικές αξίες, όμως, δεν παραγνωρίζει τις προκλήσεις, έξωθεν αλλά και εκ των έσω. «Διανύουμε μία δύσκολη περίοδο και πρέπει να πω ότι περνάμε διακυμάνσεις και νομίζω ότι είμαστε σε ένα χαμηλό σημείο αναφορικά με τη δημοκρατία», εκτίμησε. Προς επίρρωση των λεγομένων του παρέπεμψε σε «ταραξίες» ανά τον κόσμο, στα γεγονότα στο Καπιτώλιο, στη διεθνή τρομοκρατία, αλλά και στη νέα πρόκληση που συνιστούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που «παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας (…) με ψευδείς ‘αλήθειες’ και ψευδείς κατηγορίες».

Την ημέρα της συνέντευξης ο σερ Λίντσεϊ είχε προβεί στη βαρυσήμαντη κίνηση έκτακτης δήλωσης προς την ολομέλεια, με την οποία τόνισε ότι «τα λόγια έχουν επιπτώσεις». Ήταν μια αντίδραση στον προπηλακισμό του αρχηγού των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ από πλήθος διαδηλωτών, κάτι που αποδόθηκε από αρκετούς στην κατηγορία που είχε διατυπώσει σε βάρος του στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον περί αποτυχίας δίωξης του παιδεραστή Τζίμι Σάβιλ όταν ο σερ Κιρ ήταν προϊστάμενος της εισαγγελίας.

Ο σερ Λίντσεϊ σχολίασε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επικρατήσει η οχλοκρατία», παραπέμποντας ξανά στα γεγονότα του Καπιτωλίου. «Δεν μπορούμε να ενδώσουμε στον εκφοβισμό, στις απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Δήλωσε ότι θεωρεί μεγάλη ευθύνη να φροντίζει για την ασφάλεια των βουλευτών και των εργαζομένων στο κοινοβούλιο, με τον τόνο της φωνής του να πέφτει απότομα όταν θυμήθηκε τις δολοφονίες των βουλευτών Τζο Κοξ μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα του Brexit και πιο πρόσφατα του σερ Ντέιβιντ Έιμες, στενού φίλου της Κύπρου, αλλά και του αστυνομικού φρουρού της Βουλής κατά την τρομοκρατική επίθεση του 2017.

«Θέλω να γίνονται διαδηλώσεις, αναμένω διαδηλώσεις. Αλλά πρέπει να είναι ειρηνικές και πρέπει να είναι σύμφωνες με το νόμο. Δεν πρέπει να οδηγούν σε εκφοβισμό. Και εδώ έρχεται ο κίνδυνος των θαυμάσιων κατά τ’ άλλα μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που έχουν αλλάξει τον κόσμο αλλά έχουν μία σκοτεινή πλευρά», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι για αυτές τις πλατφόρμες «έχουν επίσης ευθύνη, διότι πρέπει και αυτοί να διασφαλίσουν ότι προστατεύουν τη δημοκρατία - επομένως πρέπει να κατεβάζουν απειλές και εκφοβισμούς, πρέπει να διασφαλίζουν ότι αναρτώνται αλήθειες».

Πέρα όμως από το πώς συμπεριφέρονται οι πολίτες ή τα μέσα έναντι των πολιτικών και των θεσμών, ο σερ Λίντσεϊ παραδέχεται ότι και οι θεσμοί, όπως αυτός του οποίου έχει την ευθύνη, πρέπει να αίρονται στο ύψος των απαιτήσεων. Συχνά στις συνεδρίες της Βουλής των Κοινοτήτων τα πνεύματα οξύνονται, οι κανόνες ευγενείας που θεωρητικά διακρίνουν τη βρετανική πολιτική λησμονούνται. Στο ερώτημα αν ο ίδιος συχνά πιάνει τον εαυτό του να μοιάζει με δάσκαλο που επιπλήττει άτακτους μαθητές, χαμογελά. Πόσο ανησυχεί όμως για την ποιότητα της δημοκρατίας που προβάλλεται;

«Κοιτάξτε, εγώ είμαι ο Πρόεδρος της Βουλής, είμαι ουδέτερος. Δεν παίρνω ούτε τη μία ούτε την άλλη πλευρά. Κάθομαι στη μέση και επιδεικνύω ουδετερότητα. Αλλά αυτό που αναμένω είναι ανεκτικότητα και σεβασμό από κάθε πτέρυγα της Βουλής» απαντά.

Παραπέμπει στο Erskine May, τη λεγόμενη «Βίβλο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» στη Βρετανία με την ιστορία σχεδόν 180 ετών. «Μιλά για μετριοπαθή γλώσσα. Δε θέλω να συμφωνούμε όλοι, θέλω να διαφωνούν, αλλά θέλω να διαφωνούν με τρόπο που δείχνει σεβασμό. Δε χρειάζεται να φωνάζουν σε κάποιον - το αντίθετο, έχεις χάσει το επιχείρημα αν αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο πέφτεις. Με ρωτούν γιατί δεν αφήνω (τους βουλευτές) να φωνάζουν ότι ο άλλος είναι ψεύτης. Σε τι θα εκφυλιζόταν ένας καλός διάλογος αν επιτρεπόταν αυτό» διερωτάται.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων επανήλθε στην επίσκεψη στην Κύπρο. «Θέλω να ξαναπάω στην Κύπρο επειδή αγαπώ την Κύπρο. Είναι μια όμορφη χώρα και τι θαυμάσιος που είναι ο λαός της. Για μένα είναι μια σπουδαία ευκαιρία να αναθερμάνω τις σχέσεις μου με την Κύπρο και είμαι πολύ ενθουσιασμένος. Θα είναι μία φανταστική επίσκεψη για την οποία ανυπομονώ. Όχι μόνο θα αναθερμανθούν φιλίες και θα γίνουν νέες φιλίες, αλλά είναι και μια σπουδαία ευκαιρία να γιορτάσουμε τα 60 χρόνια της δημοκρατίας σας».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, της Μ.Μ.Α.Δ. και της Υ.Δ.Α.Π. εντοπίστηκε, γύρω στις 2 μ.μ. και συνελήφθη ο 49χρονος καταζητούμενος, ο οποίος απέδρασε ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top