Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και Υπηρεσίες πρέπει να συνεργαστούν με στόχο την πρόληψη και κατάσβεση της φωτιάς, ανέφερε σήμερα 16/3 η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, αφού όπως εξήγησε στην Κύπρο εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος πυρκαγιών.
Σε χαιρετισμό της στα αποκαλυπτήρια του μνημείου των τεσσάρων Αιγυπτίων που έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές του Ιούλη του 2021 στην περιοχή της Οδούς η κ. Δημητρίου εξέφρασε «συγκίνηση, βαθιά θλίψη και λύπη» και σημείωσε πως οι τέσσερις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν «νέοι άνθρωποι, φιλήσυχοι βιοπαλαιστές, που με τιμιότητα και υπομονή εργάζονταν σκληρά μακριά από τον τόπο τους, τους αγαπημένους τους, για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα, τα προς το ζην για εκείνους και τις οικογένειές τους».
Πρόσθεσε ότι «η πυρκαγιά του Σαββάτου της 3ης Ιουλίου του 2021 υπήρξε η καταστροφικότερη από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας» αφού ξέσπασε στο χωριό Ακακαπάς της επαρχίας Λεμεσού και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε στα χωριά της περιοχής και σε Κοινότητες της ορεινής Λάρνακας «αφήνοντας πίσω της τέσσερις νεκρούς και καμένη γη, καλλιεργήσιμη και δασική, που έφτασε τα 67 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η μάχη με τις φλόγες ήταν άνιση κι ο τόπος μας έζησε ακόμη ένα μαύρο Ιούλη. Κατοικίες καταστράφηκαν, μεγάλος αριθμός οχημάτων κάηκαν και προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές σε αρκετές επιχειρήσεις, θερμοκήπια και άλλες εγκαταστάσεις».
Ανέφερε ακόμα ότι «η πύρινη λαίλαπα διήρκεσε δύο εικοσιτετράωρα και για την κατάσβεσή της συνέβαλαν με αυταπάρνηση περίπου 600 άτομα προσωπικό από το Τμήμα Δασών, την Αστυνομία Κύπρου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Πολιτική Άμυνα, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, τις Επαρχιακές Διοικήσεις Λεμεσού και Λάρνακας, την Εθνική Φρουρά, τα Κοινοτικά Συμβούλια των χωριών και απλοί πολίτες της περιοχής».
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής «πέραν της τεράστιας οικολογικής καταστροφής και των υλικών ζημιών, τη μεγαλύτερη θλίψη προκαλεί, δυστυχώς, η απώλεια των τεσσάρων ανθρώπινων ζωών, των Αιγύπτιων εργατών που δούλευαν σε ντοματοφυτείες και κάηκαν ζωντανοί εν ώρα καθήκοντος».
Με βαρύ το χρέος της ευθύνης, σημείωσε «τελούμε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών τους και εκφράζουμε και πάλι τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους, αν και είναι αδύνατο να απαλύνει κανείς τον πόνο τους και να σταθεί αντιμέτωπος με τα «γιατί» του άδικου χαμού των δικών τους ανθρώπων. Όλοι μαζί σήμερα, λαός και πολιτεία, με αισθήματα βαθιάς θλίψης και οδύνης τελούμε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τους, το οποίο θα λειτουργεί ως τεκμήριο αιώνιας μνήμης».
Σημείωσε ακόμα πως «η οδυνηρή εμπειρία της πυρκαγιάς ας μετατραπεί σε θετική δύναμη αλλαγής. Αλλαγής πολιτικής θεώρησης, ώστε το περιβάλλον να προταχθεί ως πολιτικός στόχος προτεραιότητας, αλλαγής συμπεριφοράς του κάθε πολίτη ξεχωριστά ο οποίος καλείται να συνειδητοποιήσει ότι δεν επιτρέπονται ούτε οι εξ αμελείας ούτε οι εκ προθέσεως οικολογικές καταστροφές».
«Καθώς στην πατρίδα μας εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος πυρκαγιών η σκέψη όλων μας πρέπει να είναι στην πρόληψη και στην καλύτερη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών στην κατάσβεση της φωτιάς» είπε και πρόσθεσε πως «στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει περιληφθεί κονδύλι για την αγορά αεροσκαφών και βελτίωση της δασοπυρόσβεσης».
Με την ευκαιρία της παρουσίας στην τελετή του Πρέσβη της Αιγύπτου η Πρόεδρος της Βουλής είπε πως «η συνεργασία και η συλλογική αντιμετώπιση επεκτείνονται και σε επίπεδο κρατών» και εξέφρασε ευχαριστίες για ακόμα μια φορά «στην φίλη χώρα για την ετοιμότητά της να αποστείλει βοήθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς».
«Οι σχέσεις ειδικότερα Αιγύπτου - Κύπρου είναι ενισχυμένες όσο ποτέ με συνεργασίες και διμερείς σχέσεις προς ενίσχυση αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων και θεμάτων κοινής στρατηγικής και δηλώνουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με αυτή την εξέλιξη, γι’ αυτό και ως Βουλή των Αντιπροσώπων θα προσπαθήσουμε και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου Οδούς να ανεγείρει μνημείο εις μνήμη των 4 Αιγυπτίων που χάθηκαν, η Αννίτα Δημητρίου την χαρακτήρισε «αξιέπαινη και αποτελεί όχι μόνο απότιση του φόρου τιμής που αρμόζει, αλλά συνάμα και ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης και μνήμης στους αδικοχαμένους Αιγύπτιους βιοπαλαιστές».
«Τέτοιες πρωτοβουλίες μαρτυρούν το ήθος, την ευγενική ψυχή, αλλά και τα αισθήματα συμπαράστασης και φιλαλληλίας του λαού μας», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις