Τις φωνές τους για ένα μέλλον χωρίς λιτότητα και περικοπές ένωσαν πολίτες σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, εκφράζοντας μεταξύ άλλων την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα. Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για τους Πρόσφυγες, οι διαδηλωτές εξέφρασαν το όραμά τους για μια ενωμένη Ευρώπη μακριά από διαχωρισμούς και διακρίσεις.
«Όχι» στη λιτότητα είπαν χιλιάδες άνθρωποι σε Λονδίνο, Παρίσι, Δουβλίνο, Ρώμη και Βερολίνο, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα Άνθρωποι κάθε ηλικίας βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους του Λονδίνου, του Παρισιού και του Δουβλίνου, καλώντας τις Βρυξέλλες να σταματήσουν την πολιτική των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων.
Φωνάζοντας συνθήματα κατά της λιτότητας, κάλεσαν τους κυβερνώντες να πάψουν να είναι προσηλωμένοι στην «ευημερία των αριθμών» και να δώσουν έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Δουβλίνο
«Στεκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων» και «Όχι στη λιτότητα» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στο Δουβλίνο, την ίδια στιγμή που στο Παρίσι διαδηλωτής κρατούσε πλακάτ στο οποίο ήταν γραμμένο το μήνυμα «Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία», σε μια παράφραση του στίχου από το πασίγνωστο τραγούδι του John Lennon (Give Peace a Chance).
Λονδίνο
Στο Λονδίνο, ορισμένοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν ελληνικές σημαίες, την ώρα που φώναζαν συνθήματα κατά των Τόρις και του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Συγκεντρώσεις συμπαράστασης υπέρ της Ελλάδας και των προσφύγων πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Βερολίνο και τη Ρώμη.
Γαλλική αλληλεγγύη
«Η κρίση μάς σκοτώνει, ο αγώνας μάς ενώνει», το σύνθημα που κυριάρχησε στο Παρίσι. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη γαλλική πρωτεύουσα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τους πρόσφυγες και κατά των πολιτικών της λιτότητας.
Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Στάλινγκραντ προς την πλατεία Δημοκρατίας πίσω από ένα πανό που έγραφε «Ελλάδα, Γαλλία, Ευρώπη: η λιτότητα σκοτώνει, η δημοκρατία πεθαίνει, αντιστεκόμαστε!».
Επικεφαλής της πορείας, όπου ανέμιζαν οι σημαίες του Κόμματος της Αριστεράς, του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του κόμματος Ευρώπη Οικολογία Πράσινοι και ελληνικές σημαίες, βρίσκονταν ο Ζαν-Λικ Μελανσόν του Κόμματος της Αριστεράς και ο Πιερ Λοράν του ΚΚ. Αυξημένη ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.
«ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, 'Ενωμένοι κατά της λιτότητας, αρνούμαστε τους δικτάτορες της οικονομίας» αναφέρει πανό που κρατούσαν.
Το ραντεβού στη γαλλική πρωτεύουσα δόθηκε στις 16.00 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας. Είχε προηγηθεί κάλεσμα μέσω διαδικτύου. Μόλις η πορεία κατέληξε στην πλατεία Δημοκρατίας (Republique), ακολούθησαν συζητήσεις και μουσικές εκδηλώσεις.
Στο κείμενο του καλέσματος σημειώνεται μεταξύ άλλων:
«Σήμερα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυβερνήσεις, επιχειρούν να λυγίσουν την Ελλάδα, να πνίξουν τις φωνές που προτείνουν μια άλλη Ευρώπη, αυτήν της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Από τις 20 έως τις 27 Ιουνίου, θα είναι μια μεγάλη εβδομάδα ευρωπαϊκής κινητοποίησης. Όλοι μαζί σε Ρώμη, Βερολίνο, Λονδίνο, Αθήνα, Μαδρίτη, Βρυξέλλες, Παρίσι και σε πολλές άλλες πόλεις θα απαντήσουμε στις ελληνικές κινητοποιήσεις "Ενωμένοι κατά της λιτότητας και της κοινωνικής αδικίας.
Ο ελληνικός λαός, ψηφίζοντας μια αριστερή κυβέρνηση, αποφάσισε να σπάσει τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση. Η αλληλεγγύη και η μαζική λαϊκή υποστήριξη, θα συμβάλουν στο να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στη μετωπική μας σύγκρουση με την οικονομική και πολιτική ευρωπαϊκή ελίτ.
Ας παλέψουμε για μια Ευρώπη της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης, κατά μιας Ευρώπης του κέρδους, μια Ευρώπη φρούριο. Καλούμε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις να συμμετέχουν στην Εβδομάδα Αλληλεγγύης και να δημιουργήσουν γύρω τους ισχυρές εθνικές συμμαχίες για την υποστήριξη του ευρωπαϊκού αγώνα κατά της λιτότητας».
Ιρλανδοί διαδηλωτές στο πλευρό της Αθήνας
Όπως και στο Λονδίνο, πλήθος κόσμου βγήκε το απόγευμα του Σαββάτου στους δρόμους του Δουβλίνου με τα πλακάτ ανά χείρας και φώναξε συνθήματα κατά της λιτότητας, ζητώντας επενδύσεις και ανάπτυξη. Ορισμένα από αυτά αφορούσαν την Ελλάδα και τις πιέσεις που δέχεται από τους πιστωτές της για να προχωρήσει σε σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. Αρκετοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν ελληνικές σημαίες.
Σταματήστε τη λιτότητα - Βοηθήστε την Ελλάδα
Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας στους δρόμους του Λονδίνου. Η διαδήλωση αυτή ήταν η πρώτη μετά τη νίκη των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαΐου. Ορισμένα από τα συνθήματα αφορούσαν την Ελλάδα.
Όπως δήλωσε ο Σαμ Φέρμπερν, ένας εκπρόσωπος της ομάδας «People's Assembly» που οργάνωσε την κινητοποίηση, αυτή η κινητοποίηση συνιστά «την αρχή μιας εκστρατείας διαμαρτυριών, απεργιών, άμεσων δράσεων και πολιτικής ανυπακοής σε όλη τη χώρα». «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι η λιτότητα που επιβάλλεται στη χώρα να αποτελέσει παρελθόν» πρόσθεσε.
Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την Τράπεζα της Αγγλίας στο κέντρο της πρωτεύουσας μέσα σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα και κατευθύνθηκαν στο Κοινοβούλιο του Γουεστμίνστερ.
«Η λιτότητα δεν λειτουργεί», «Όχι στις περικοπές» και «Έξω οι Τόρις» είχαν γράψει οι συμμετέχοντες στα πλακάτ που κρατούσαν. Πολλοί χόρευαν ή χτυπούσαν ταμπούρλα.
Οι περικοπές που εφαρμόζει η κυβέρνηση Κάμερον έχουν «δραματικές επιπτώσεις» σε όλη την κοινωνία, σχολίασε μια δασκάλα, η Σιάν Μπλουρ. «Τα παιδιά στο σχολείο φοβούνται ότι θα τους κάνουν έξωση (...) επειδή τα επιδόματα που έπαιρναν οι γονείς τους έχουν κοπεί» σχολίασε. Μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν πολλοί ακτιβιστές, συνδικαλιστές αλλά και προσωπικότητες του θεάματος όπως ο Ράσελ Μπραντ και η Σάρλοτ Τσερτς.
«Βρίσκομαι εδώ για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου» είπε η τραγουδίστρια, καταγγέλλοντας την «άδικη, άνιση και άχρηστη» πολιτική λιτότητας.
Διαδηλωτές στο Κολοσσαίο
Παράσταση διαμαρτυρίας και στην Ιταλία. Περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη, αψηφώντας τη βροχή, ζητώντας «να σταματήσει τώρα η σφαγή» των μεταναστών στη Μεσόγειο. Κάποιοι επωφελήθηκαν για να εκφράσουν αισθήματα αλληλεγγύης και στην Αθήνα.
«Είμαστε εδώ για να σώσουμε την Ευρώπη μας, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των μεταναστών και της Ελλάδας. Η Ευρώπη πρέπει να ανήκει σε όλους και όχι μόνο στους Γερμανούς και τις τράπεζες», δήλωσε ένας 66χρονος συνταξιούχος.
«Κάνουμε αλλιώς την Ευρώπη»
Την ίδια στιγμή περίπου 1.800 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βερολίνο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους μετανάστες στην Ευρώπη και κατά της λιτότητας στην Ελλάδα.
Στο Βερολίνο περίπου 1.800 άνθρωποι διαδήλωσαν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους μετανάστες στην Ευρώπη και κατά της λιτότητας στην Ελλάδα. Οι διαδηλωτές συμμετείχαν στην κινητοποίηση «Κάνουμε αλλιώς την Ευρώπη», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα διάφορων αριστερών οργανώσεων και των γερμανικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων Die Linke και Grunen. Η ειρηνική πορεία ξεκίνησε από μια πλατεία της συνοικίας Κρόιτσμπεργκ και κατέληξε στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.
Το πλήθος φώναξε συνθήματα υπέρ των μεταναστών, καθώς σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων. «Ούτε σύνορα, ούτε έθνη, σταματήστε τις απελάσεις» και «Πείτε το δυνατά, πείτε το καθαρά, οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι εδώ» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Ορισμένοι διαδηλωτές κρατούσαν επίσης ελληνικές σημαίες ή πλακάτ με συνθήματα υπέρ της Αθήνας. «Η τεχνοκρατική, ψυχρή και νεοφιλελεύθερη Ευρώπη υπό τη διοίκηση της Γερμανίας είναι ανυπόφορη», έγραφε ένα πανό.
Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και την Ελλάδα είναι προγραμματισμένες και σε άλλες πόλεις. Διαδήλωση «Αλληλεγγύης προς την Ελλάδα έγινε και στο Μόναχο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις