Πολύ κοντά βρίσκεται η Λεμεσός στην επίλυση του προβλήματος των πλημμυρών κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς άρχισε την περασμένη εβδομάδα το δεύτερο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, που αφορά στο κέντρο της πόλης, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το τέλος του 2023.
Ο Δήμαρχος Λεμεσού και Πρόεδρος του ΣΑΛΑ, Νίκος Νικολαΐδης, επιθεώρησε το πρωί τις εργασίες, στην οδό Ιουστίνου, μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του Συμβουλίου, Γιάννη Τσουλόφτα, δηλώνοντας ικανοποίηση για την έναρξη των εργασιών.
Αυτό, ανέφερε «είναι το αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία του κέντρου της πόλης, της περιοχής δηλαδή του κάστρου, της οδού Ανεξαρτησίας και ό,τι αφορά το εμπορικό κέντρο της πόλης», προσθέτοντας ότι το συμβόλαιο είναι συνολικού προϋπολογισμού, περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ.
Το έργο, συνέχισε, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 20 μήνες, δηλαδή τέλος του 2023, οπόταν θα έχει ολοκληρωθεί και το άλλο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που άρχισε και συνεχίζεται, στις βόρειες περιοχές της Λεμεσού.
«Αυτά τα δυο μεγάλα έργα, είναι τα έργα τα οποία θα θωρακίσουν επιτέλους την πόλη μας από τις πλημμύρες και θα δημιουργήσουν μια αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία, ούτως ώστε να πάψει ο κόσμος της Λεμεσού, είτε είναι εμπορευόμενοι, είτε είναι νοικοκυριά, να υποφέρουν από αυτό το φαινόμενο που μας ταλανίζει», συμπλήρωσε.
Ο κ.Νικολαΐδης υπέδειξε ότι, για το συγκεκριμένο έργο στο κέντρο της πόλης, υπάρχουν ειδικές πρόνοιες στο συμβόλαιο, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η οποιαδήποτε αρνητική επίδραση στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις, αλλά και στην κυκλοφορία.
Είναι ένα συμβόλαιο, συνέχισε, που «προβλέπει διπλές βάρδιες εργασίας, προβλέπει ισχυρά πέναλτι για καθυστερήσεις αλλά και μπόνους σε περίπτωση που τελειώσει πιο έγκαιρα, γιατί στόχος μας είναι να επιβαρυνθεί στο χαμηλότερο δυνατό βαθμό ο κόσμος της Λεμεσού».
Ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή και τις τεχνικές υπηρεσίες του ΣΑΛΑ «που έκαναν μια εξαιρετική δουλειά, τόσο από πλευράς χρόνου, όσο και για τις πρόνοιες που έχουν συμπεριλάβει στο συμβόλαιο», καθώς και την εταιρεία που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου.
Από την πλευρά του ο ΓΔ του ΣΑΛΑ, Γιάννης Τσουλόφτας, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο έργο προνοεί την εκτροπή όλου του βρόχινου νερού που έρχεται από τα βόρεια, προς τα δυτικά, στην κοίτη του ποταμού Γαρρύλη, σε τρία οριζόντια επίπεδα.
«Πρόκειται για ένα έργο με εξαιρετικά μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αφού προνοεί εκτεταμένες εκσκαφές σε 27 οδούς στο κέντρο της πόλης, με το συνολικό μήκος των αγωγών που θα κατασκευαστούν να εκτείνεται στα 4 χιλιόμετρα», πρόσθεσε.
Σημείωσε δε ότι οι εκσκαφές γίνονται σε μια αρχαιολογικά ευαίσθητη περιοχή και ως εκ τούτου έχει προσληφθεί αρχαιολόγος, ο οποίος έχει την ευθύνη της άμεσης αξιολόγησης των όποιων αρχαιολογικών ευρημάτων, «έτσι ώστε και οι αρχαιότητες μας να προστατεύονται και το έργο να προχωρεί απρόσκοπτα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».
Βασική μας προτεραιότητα, είπε ο κ. Τσουλόφτας, είναι να εκτελέσουμε το έργο αυτό με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, ελαχιστοποιώντας τις οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στην πόλη και στην οικονομία της.
ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις