ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Γιατρέ νυχτώνει φοβούμαι» - Ασθενείς πεθαίνουν μόνοι και τρομαγμένοι στα νοσοκομεία - Δείτε το βίντεο

«Γιατρέ νυχτώνει φοβούμαι» - Ασθενείς πεθαίνουν μόνοι και τρομαγμένοι στα νοσοκομεία - Δείτε το βίντεο

Για τους ασθενείς που «σβήνουν» μόνοι τους στα νοσηλευτήρια, τρομαγμένοι και αβοήθητοι, μίλησε εκφράζοντας το παράπονο του, ο Δρ Μάριος Κυριάζης, Γιατρός- Γεροντολόγος, στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο.

Λόγω του εφαρμοσμένου πρωτοκόλλου, δεν πηγαίνει κανένας συγγενής στα νοσηλευτήρια να δει τους συγγενείς του αφού απαγορεύεται. Σύμφωνα όμως με τον γιατρό, αυτό που δεν υπολογίζεται είναι το αντίκτυπο που επιφέρει αυτό το πρωτόκολλο στην ψυχολογία του ασθενή.

Όπως και στα μικρά πρακτικά θέματα της μέρας, τόνισε, δηλαδή το να απλώσει το χέρι του ο ασθενής να πάρει ένα νερό ή κάποιος να τον βοηθήσει να γυρίσει στο κρεβάτι, μικρές κινήσεις οι οποίες κάνουν μεγάλη διαφορά γι' αυτόν.

Εξήγησε, πως δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να μην πηγαίνουν οι συγγενείς να βλέπουν τον ασθενή τους στο νοσοκομείο εάν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και ασφάλεια του, με εμβολιασμούς,τεστ, προστατευτικές στολές κλπ.

Αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία με ασθενή ο οποίος ήταν δικό του πρόσωπο και του έστελνε μηνύματα ότι φοβάται τη νύχτα, ή μηνύματα όπως «Βοήθεια», «έλειψε το νερό» κλπ.

Ο γιατρός τόνισε πως άλλο να λέμε ότι είναι τραγικό κι άλλο να το ζεις στην πραγματικότητα, όπως ο ίδιος και πολλοί άλλοι συγγενέις που δεν μπορούν να φροντίσουν και να σταθούν δίπλα στα δικά τους άτομα.

Πρόσθεσε πως είναι πράγματι συγκινητικό διότι δεν είναι μόνο γι αυτό τον ασθενή που έκανε την ανάρτηση αλλά για όλους τους ασθενείς που είδε όταν πήγαινε στο νοσοκομείο κατά καιρούς και από άλλους θαλάμους, οι οποίοι:«Ήταν σαν ένα κομμάτι κρέας  πάνω σε ένα κρεβάτι και περίμεναν μόνοι τους να έρθει κάποιος να τους δώσει λίγο νερό, να τους  βοηθήσει να  φάνε κλπ».

Χωρίς να κατακρίνω  τους νοσηλευτές και τους γιατρούς οι οποίοι έκαναν ότι μπορούν μέσα στα όρια του συστήματος. Αυτό δεν είναι αποτελεσματικό χωρίς συγγενείς δεν καλύπτεται το κενό που υπάρχει μεταξύ νοσηλείας και ανάγκης του ασθενή.

«Είμαι αρκετά ταραγμένος, παρ’ όλο που έχουν περάσει αρκετοί μήνες διότι έρχονται στο μυαλό μου οι μικρές λεπτομέρειες που βίωσαν και όλοι οι άλλοι ασθενείς οι οποίοι για μένα ήταν απλά ασθενείς στο διπλανό κρεβάτι φαντάσου να είχα και κάποια συναισθηματική σχέση μαζί τους, είναι τραγικό» δήλωσε.

Δεν βλέπουμε και να αλλάζει κάτι, να αλλάζει το πρωτόκολλο δηλαδή. Είναι ανάγη να υπάρξει κάποια ανθρωπιά προς τον ασθενής μας, δήλωσε καταληκτικά.

 

Δείτε το βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top