Προτάσεις για μέτρα που θα επιταχύνουν τους ρυθμούς εκδίκασης υποθέσεων, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, στο πλαίσιο της συνέχισης της συζήτησης επί των τριών νομοσχεδίων, που αφορούν τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.
Ανάμεσα στα μέτρα που συζητήθηκαν, ήταν η αύξηση των κλιμάκων πολιτικής δικαιοδοσίας του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή και του Επαρχιακού Δικαστή, με στόχο τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού των Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών και των Προέδρων επαρχιακών δικαστηρίων, για τη διεκπεραίωση του έργου της εκκαθάρισης των καθυστερημένων υποθέσεων στα Δικαστήρια και ταυτόχρονα την πρόσδοση μεγαλύτερης ευελιξίας στο σύστημα.
Ενστάσεις εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση στη συνεδρίαση, τόσο από πλευράς του Δικηγορικού Συλλόγου όσο και από Βουλευτές. Ο Δικηγορικός Σύλλογος επεσήμανε ότι μία τέτοια ρύθμιση αποτελεί μπάλωμα και εγκυμονεί κινδύνους, καθώς ενδέχεται να ανατεθούν δύσκολες υποθέσεις σε άπειρους δικαστές.
Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίαση, η προεδρεύουσα της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, αναφέρθηκε στις ενστάσεις που διατύπωσε με σημείωμά του ο Δικηγορικός Σύλλογος. Όπως είπε, μία τέτοια λύση δεν θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερημένων υποθέσεων στα δικαστήρια, θα είναι απλώς ένα μπάλωμα, και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να προχωρήσουμε με τη μεταρρύθμιση και με ό,τι άλλο χρειάζεται για να προάγει την εξειδίκευση των δικαστών».
«Προσωπικά έθεσα και το ζήτημα ότι με την ίδρυση του εμπορικού δικαστηρίου, θα αποφορτιστούν τα επαρχιακά δικαστήρια και οι πρόεδροί τους, με μεγάλες υποθέσεις υψηλής κλίμακας, που έχουν και τη δική τους πολυπλοκότητα», είπε ακόμα η κ. Τσιρίδου και τόνισε ότι «η ίδρυση εμπορικού δικαστηρίου και ναυτοδικείου αποτελεί μία τεράστια μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης».
Αναφερόμενη γενικά στη μεταρρύθμιση, δήλωσε ότι «τα τρία νομοσχέδια που έχουμε μπροστά μας, έχουμε την άποψη ως ΔΗΣΥ ότι πρέπει να προχωρήσουν χθες». Εξήγησε ότι με τα προτεινόμενα νομοσχέδια, «έχουμε πλέον τριτοβάθμια δικαιοδοσία στην ανώτατη βαθμίδα της δικαιοσύνης, προβλέπεται η δημιουργία εφετείου και στη συνέχεια Ανώτατου Δικαστηρίου, που θα διαχωρίζεται σε Ανώτατο και Συνταγματικό, έτσι ώστε να διασφαλίζουμε τα λεγόμενα checks and balances».
Πρόσθεσε ότι με αυτό τον διαχωρισμό, εξυπηρετείται και η συμμόρφωση της Δημοκρατίας με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών, ώστε το Ανώτατο Συνταγματικό, που θα είναι στην τριτοβάθμια δικαιοδοσία, να ενεργεί ως δευτεροβάθμιο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο, που θα ελέγχει και τις αποφάσεις των δικαστών του Ανώτατου, χορηγώντας έτσι και ένδικο μέσο σε δικαστές υποψήφιους, που επιθυμούν να προσβάλουν την όποια απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστικού συμβουλίου, που τους επηρεάζει και δυσμενώς.
«Γενικότερα, βλέπουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα με τα προτεινόμενα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, εξειδίκευση, ταχύτερη εκδίκαση και επιστροφή στον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστών του ενός δικαστηρίου από το άλλο, για να έχουμε checks and balances», ανέφερε, και τόνισε ότι η μεταρρύθμιση προχωρά και στα πρωτόδικα δικαστήρια, με το λεγόμενο back log. Γι’ αυτό τον λόγο, με πρωτοβουλία της Υπ. Δικαιοσύνης, συστάθηκε μία ομάδα με εκπροσώπους όλων των πολιτικών παρατάξεων, που μελετά τον εκσυγχρονισμό της πρωτοβάθμιας δικαιοδοσίας των επαρχιακών δικαστηρίων», κατέληξε η κ. Τσιρίδου.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ότι χρειάζεται να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ Βουλής και Κυβέρνησης, ώστε να προκύψει μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό. Όσον αφορά τη συζήτηση επί των νομοσχεδίων, είπε ότι μέχρι στιγμής «δεν έχει υπάρξει όμως τεκμηρίωση σε μία σειρά ερωτημάτων που έχουν τεθεί από τα κόμματα στην Επιτροπή Νομικών, μεταξύ των οποίων και το ΑΚΕΛ».
«Πρέπει να συνεχίσει αυτή η συζήτηση, με πυξίδα την ολοκλήρωση, για να βρεθεί η αναγκαία συναίνεση, για να υπάρξουν και συνταγματικές τροποποιήσεις, εάν κριθεί αναγκαίο, αλλά και ρυθμίσεις που κυρίως να αφορούν την πρωτοβάθμια δικαιοσύνη», τόνισε ο κ. Δαμιανού, επισημαίνοντας ότι η κύρια αδυναμία αυτής της μεταρρύθμισης, είναι ότι «δεν ασχολείται επισταμένα, συστηματικά και επιστημονικά με τομές που πρέπει να υπάρξουν στην πρωτοβάθμια δικαιοσύνη, εκεί δηλαδή που ταλαιπωρείται η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, οι λειτουργοί της δικαιοσύνης και τα ίδια τα δικαστήρια».
Ανέφερε, ακόμα, ότι στον διάλογο που διεξάγεται «πρέπει να αντλήσουμε από το θετικό παράδειγμα της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της Τ/Α», και να υπάρξουν αμοιβαίες υπαναχωρήσεις για να βρεθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις. «Με μαξιμαλιστικές τοποθετήσεις από πλευράς κυβερνώντων, και με διάφορες επικοινωνιακές μεταχειρίσεις και από την νομική υπηρεσία, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν δημιουργούνται συναινέσεις. Χρειάζεται διάλογος, πνεύμα συναίνεσης και όχι λογικές του τύπου «πάρτε το ή αφήστε το», είπε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ενστάσεις που προβάλλει το ΑΚΕΛ, είπε πως το βασικό σημείο είναι ότι «αντί να ξεκινήσει η μεταρρύθμιση από την πρωτοβάθμια δικαιοσύνη, εκεί που είναι η πλειοψηφία των προβλημάτων, ξεκίνησε από το Ανώτατο».
«Η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων καταδεικνύει ότι, ενώ για παράδειγμα δώσαμε το πράσινο φως και έχει λειτουργήσει το διοικητικό δικαστήριο, για να αφαιρεθεί όγκος εργασίας από το Ανώτατο, όχι μόνο δεν έγινε αυτό, αλλά πολλαπλασιάστηκε ο όγκος εργασίας», πρόσθεσε, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το κατά πόσο η μεταρρύθμιση αυτή αποτελεί την απάντηση στις καθυστερήσεις, αλλά και στην ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης.
Προβληματισμούς εξέφρασαν επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι Βουλευτές του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Ο κ. Λεωνίδου έθεσε το ερώτημα κατά πόσο η αντίστροφη αναλογική εφαρμογή θα φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και τόνισε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης χρειάζεται να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση. Η κ. Ερωτοκρίτου επεσήμανε ότι πρέπει να μας απασχολεί η ποιότητα της δικαιοσύνης που απονέμεται, κρίνοντας ως «καλόπιστη» την προσπάθεια ρύθμισης, αλλά εκφράζοντας ανησυχίες για το αποτέλεσμα. Αναφέρθηκε, όμως, σε δημιουργία task force για την εκδίκαση καθυστερημένων υποθέσεων. Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, εξέφρασε την άποψη ότι είναι αδύνατο και καταστροφικό να μην υπάρχει ολοκληρωμένη ρύθμιση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις