Η Κύπρος θεωρείται ότι έχει υψηλή συνδεσιμότητα, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης και πρόσθεσε ότι «μπορούν να μπουν και διάφορα επιχειρήματα κατά πόσον είναι όσο ψηλή θα έπρεπε για μια χώρα που ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομίας της εξαρτάται από τον τουρισμό και την ξένη επιχειρηματικότητα, απλώς όμως για να δείξουμε ότι δεν έχουμε χαμηλή συνδεσιμότητα στη χώρα μας».
Ο κ. Δημητριάδης εκτίμησε, επίσης, ότι η αεροπορική κίνηση δεν επηρεάστηκε από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών. «Αν σκεφτούμε σε μια χρονιά στην οποία έκλεισε ο εθνικός μας αερομεταφορέας, οι Κυπριακές Αερογραμμές, που είχαν γύρω στο 10% της αεροπορικής κίνησης, ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου η αεροπορική κίνηση και πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στις σωστές κινήσεις που έγιναν στην προγραμματισμένη δουλειά που έγινε όχι μόνο από το Υπουργείο αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με διάφορα κίνητρα που έχουν δοθεί, με διάφορες εταιρείες που έχουν έρθει καινούργιες, που έχουν βάλει καινούργια δρομολόγια και με αυτό το τρόπο έχουμε πετύχει αυτό το αποτέλεσμα», είπε.
Μιλώντας στη σημερινή Δημόσια Διαβούλευση με θέμα: «Συνδεσιμότητα της Κύπρου με την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης των ανοικτών αιθέρων, την προσέλκυση νέων εταιρειών και τη μείωση του κόστους του αεροδρομίου», ο κ. Δημητριάδης είπε ότι στην Κύπρο λειτουργούν γύρω στις 70 αεροπορικές εταιρείες.
«Έχουμε περισσότερο από 130 διαδρομές και εξυπηρετούνται 40 διαφορετικές χώρες. Το γεγονός ότι έχουμε τόσες πολλές αεροπορικές εταιρείες είναι καλό, με την έννοια ότι δεν έχουμε εξάρτηση από μία μόνο αεροπορική εταιρεία. Και αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό. Δεν έχουμε καμία εταιρεία που ξεπερνά το 15%. Έχουμε αρκετές εταιρείες που κυμαίνονται μεταξύ 8% και 13%.», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την αεροπορική σύνδεση, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η Κύπρος είναι εξαρτώμενη από τρεις αγορές, την αγγλική, τη ρωσική και την ελληνική.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι το Υπουργείο Μεταφορών εφαρμόζει τη νέα αεροπολιτική στρατηγική για την αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου, η οποία έχει εγκριθεί με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το Μάιο του 2014 και η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης σε πολλαπλούς άξονες ώστε να επιτευχθεί η φιλελευθεροποίηση των αεροπορικών διμερών συμφωνιών με αριθμό τρίτων χωρών και να αρθούν όλοι οι υφιστάμενοι περιορισμοί σε σχέση με τον αριθμό των καθορισμένων αεροπορικών εταιρειών, τις συχνότητες, τους τύπους αεροσκαφών, τα φορτία, αλλά και να παραχωρηθούν δυνατότητες άσκησης 5ης ελευθερίας εκεί και όπου απαιτείται ή εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Κράτους.
Μέχρι στιγμής, συνέχισε ο κ. Δημητριάδης, έχει υπογραφεί νέα συμφωνία με το Μπαχρέιν, έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με το Ομάν και αναμένεται σύντομα η υπογραφή της, η συμφωνία με την Αίγυπτο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, έχουν επίσης αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία, την Κίνα, την Κούβα, τη Βόρια Αφρική και το Ουζμπεκιστάν, έχει αρχίσει η σταδιακή εφαρμογή της Συμφωνίας Ανοικτών Αιθέρων ΕΕ-Ισραήλ και έχουν παραχωρηθεί εμπορικά δικαιώματα στην Aegean, Ryanair και Wizzair από κυπριακής πλευράς και από τους δύο αερολιμένες, Λάρνακας και Πάφου, πρόσφατα έχει κυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η Συμφωνία Ανοικτών Αιθέρων ΕΕ-Ιορδανίας και έχουν παραχωρηθεί εμπορικά δικαιώματα στην Aegean για το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ουκρανία, ενώ της έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα άσκησης 5ης ελευθερίας με το Λίβανο.
«Στις 14 Ιουλίου ξεκινά νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, ενώ για να καλυφθεί το κενό που υπάρχει με τις διαθέσιμες θέσεις από τη ρωσική αγορά και την αυξημένη ζήτηση από μεμονωμένους επιβάτες, παραχωρείται το δικαίωμα πώλησης μεμονωμένων θέσεων και σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες ναυλωμένων πτήσεων, μέχρι και 50 θέσεις ανά πτήση», πρόσθεσε.
Ο κ. Δημητριάδης είπε, επίσης, ότι πρόσφατα έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας για την αεροπορική συνδεσιμότητα υπό την προεδρία του Υπουργείου Μεταφορών η οποία σε πρώτη φάση έχει εξετάσει τις πιθανές ευκαιρίες και απειλές βραχυπρόθεσμα και αναμένεται πολύ σύντομα να υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις.
«Σε δεύτερο στάδιο και με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η ομάδα εργασίας θα εξετάσει ενδελεχώς μια, μια, όλες τις αγορές και θα υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις που να διατηρούν και να βελτιώνουν την αεροπορική συνδεσιμότητα, τόσο από πλευράς αριθμού προορισμών όσο και από πλευράς επαρκών συχνοτήτων. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, ο νέος διαγωνισμός για το δρομολόγιο Λάρνακας-Βρυξελλών μετά την επιβολή Υποχρέωσης Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας. Περί τα τέλη του 2015 αναμένεται να δημοπρατηθούν/παραχωρηθούν τα εμπορικά δικαιώματα με τρίτες χώρες που έχουν αποσυρθεί από τις Κυπριακές Αερογραμμές μετά τον τερματισμό της λειτουργίας της εταιρείας», συμπλήρωσε.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι τα δικαιώματα που είχαν προηγουμένως οι Κυπριακές Αερογραμμές, δεν ανήκουν σε εταιρείες αλλά ανήκουν στον κράτος και το κράτος τα παραχωρεί σε εταιρείες.
Ο κ. Δημητριάδης είπε πως υπάρχουν προκλήσεις «διότι είμαστε μια μικρή ντόπια αγορά» και πρόσθεσε ότι «έχουμε αδύνατο κυπριακό branding».
«Υπάρχει εντύπωση ότι η Κύπρος είναι ακριβός προορισμός παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει χαμηλώσει το κόστος. Η Κύπρος έχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό (80%). Έχει χαμηλή διείσδυση στην αγορά των μη οργανωμένων ταξιδιωτών. Είμαστε λίγο αργοί σαν κράτος να αντιδρούμε στις αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Χρειάζεται μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ των οργανωμένων φορέων», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως υπάρχουν νέες ευκαιρίες σε αγορές όπως η Μέση Ανατολή, η Ασία, η Ανατολική Ευρώπη.
«Έχουμε δώσει κάποια κίνητρα σε αεροπορικές εταιρείες μέσω των σχεδίων που έχουμε κάνει με την Hermes. Μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Για την περίοδο μέχρι τις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Hermes, είχαμε 3,8% αύξηση στην αεροπορική κίνηση σε σύγκριση με πέρσι την ίδια περίοδο, ενώ η συνολική αεροπορική κίνηση είναι γύρω στα 7,3 με 7,4 εκατομμύρια για όλο το χρόνο. Αν εξαιρέσουμε την αγορά της Ρωσίας η αύξηση είναι 7,5%. Για όλο τον χρόνο προβλέπεται να έχουμε μια μικρή μείωση, ίσως μηδενική ανάπτυξης σε σχέση με πέρσι και ο λόγος είναι η πτώση που έχουμε από τη ρωσική αγορά. Πρόβλεψη για μηδενική αύξηση μέχρι το τέλος του έτους εξαιτίας της κρίσης στη Ρωσία. 2,6 εκατομμύρια επιβάτες για τη περίοδο 1/1 με 15/6», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις