Η ισραηλινή κατοχή και οι διακρίσεις εις βάρος Παλαιστινίων είναι οι κύριες αιτίες των διαδοχικών κύκλων βίας στην περιοχή, ανέφεραν την Τρίτη ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών, προκαλώντας οργισμένες διαμαρτυρίες από πλευράς των Ισραηλινών.
Μία ομάδα υψηλά ιστάμενων ερευνητών, που διορίστηκε πέρσι από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για να ανιχνεύσει «τα βαθύτερα αίτια» των συγκρούσεων που μετρούν δεκαετίες στην περιοχή, έδειξαν προς την πλευρά του Ισραήλ.
«Η άρση της κατοχής εδαφών από το Ισραήλ… παραμένει ουσιώδης για τον τερματισμό των επίμονων κύκλων βίας», αναφέρουν στην έκθεσή τους, παραθέτοντας πληθώρα στοιχείων για να υποδείξουν ότι το Ισραήλ δεν έχει «καμία πρόθεση» να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η 18σέλιδη έκθεση εστιάζει κυρίως την αξιολόγηση μίας μακράς σειράς προηγούμενων ερευνών, εκθέσεων και αποφάσεων των ΗΕ για την κατάσταση στην περιοχή, ως προς το κατά πόσο έχουν υλοποιηθεί τα ευρήματά τους.
Η επικεφαλής των ερευνών, Navi Pillay, σε δήλωσή της αναφέρει ότι οι εισηγήσεις σε προηγούμενες εκθέσεις αφορούσαν «στην συντριπτική τους πλειοψηφία το Ισραήλ» και προσθέτει ότι αυτό αποτελεί «δείκτη της ασύμμετρης φύσης της σύγκρουσης και της πραγματικότητας της κατοχής ενός κράτους εις βάρος άλλου».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι προηγούμενες εισηγήσεις «δεν έχουν υλοποιηθεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία», αναφέρει η ίδια, τονίζοντας την έκκληση για διασφάλιση της λογοδοσίας από το Ισραήλ, για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, καθώς και για την «αδιάκριτη εκτόξευση ρουκετών» από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες προς το Ισραήλ.
«Η ελλιπής εφαρμογή των εισηγήσεων, σε συνδυασμό με την ατιμωρησία, που συνιστούν ξεκάθαρη ένδειξη ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να δώσει τέλος στην κατοχή, καθώς και οι διαρκείς διακρίσεις εναντίον Παλαιστινίων, βρίσκονται στο επίκεντρο της συστηματικής επανάληψης των παραβιάσεων, τόσο στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όσο και στο Ισραήλ».
Το Ισραήλ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου, αρνήθηκε να συνεργαστεί με την Εξεταστική Επιτροπή, που δημιουργήθηκε πέρσι μετά τον πόλεμο έντεκα ημερών τον Μάιο του 2021 μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 260 Παλαιστίνιοι και 13 άτομα από την ισραηλινή πλευρά.
Στο παρελθόν, το Ισραήλ έχει ασκήσει κριτική στην Pillay για «προώθηση αντι-ισραηλινής ατζέντας» και σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας εκανε λόγο για «κυνήγι μαγισσών» αναφερόμενος στην έρευνα των ΗΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις