Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές αρχές.
Αυξάνονται τα κρούσματα, αυξάνεται και η επιτήρηση στην Ελλάδα για την ευλογιά των πιθήκων με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χτες ακόμη ένα κρούσμα, το δεύτερο, στη χώρα μας.
Η αυξημένη επιτήρηση δικαιολογείται μάλιστα και από το γεγονός πως χτες ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι η ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, δηλαδή κάθε Πέμπτη.
Στην Ελλάδα λοιπόν έχουν διαγνωστεί με ευλογιά των πιθήκων δύο άνδρες.
Το πρώτο περιστατικό είναι ένας 59χρονος άνδρας που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και το δεύτερο ένας άνδρας 47 ετών ο οποίος διαγνώστηκε με τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων, μετά από πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία.
Ο ασθενής εμφάνιζε πυρετό και το χαρακτηριστικό εξάνθημα στο δέρμα, δηλαδή κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων κι αυτό ήταν που σήμανε συναγερμό στους γιατρούς.
Η πρώτη εξέταση του γενετικού υλικού του ασθενή έγινε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ, το Σάββατο (11/6). Το αποτέλεσμα ήταν θετικό για την οικογένεια των ιών non-Variola Orthopox, στην οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων.
Ο επιβεβαιωτικός έλεγχος -σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ- θα γίνει τις επόμενες μέρες από το εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και περιλαμβάνει τη φυλογενετική ανάλυση του δείγματος, αλλά και την ταυτοποίηση του είδους του ιού.
Στο μεταξύ, ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες γιατρούς «σταθερή».
Θα αυξηθούν τα κρούσματα στην Ελλάδα
Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται στην Ευρώπη, οι ειδικοί στη χώρα μας θεωρούν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κι άλλα κρούσματα.
«Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, είναι δεδομένο αυτό. Φαίνεται ότι είναι μια νόσος που αυτή τη φορά ξέφυγε λίγο από τη συνήθη μετάδοσή της. Δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα, η νόσος δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, είναι εύκολο σχετικά να περιοριστεί. Επίσης, δεν έχει ασυμπτωματική μετάδοση. Τα συμπτώματα κάνουν να εμφανιστούν 1-2 εβδομάδες, ενώ είναι εύκολο σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα να εντοπίσουμε τις επαφές τους», ανέφερε μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Δεν μεταδίδεται όπως ο κοροναϊός
Υπενθυμίζεται πως η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα, αλλά μόνο μέσω της κοντινής, πρόσωπο με πρόσωπο επαφής με ένα μολυσμένο άτομο, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), καθώς τα κρούσματα της νόσου αυξάνονται σε όλον τον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την Παρασκευή, η Δρ. Rochelle Walensky, επικεφαλής των CDC, είπε ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω σωματικής επαφής με συμπτωματικούς ασθενείς και αγγίζοντας τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα τους.
Προσπαθώντας όμως να διευκρινίσει εάν χρειάζονται μάσκες προσώπου για να αποφευχθεί η μόλυνση, η επιδημιολόγος εξήγησε ότι ο ιός που προκαλεί το εξάνθημα δεν θα «μείνει στον αέρα» όπως ο κοροναϊός.
«Η ασθένεια δεν μεταδίδεται μέσω περιστασιακών συζητήσεων, περνώντας για παράδειγμα σε ένα παντοπωλείο ή αγγίζοντας πράγματα όπως πόμολα πόρτας», δήλωσε. «Όλα τα κρούσματα που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε αυτό το ξέσπασμα σχετίζονται με άμεση επαφή».
Κατά τη διάρκεια σχετικού συνεδρίου, οι υπεύθυνοι υγείας κάλεσαν επίσης τους Αμερικανούς με οποιαδήποτε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη – συμπεριλαμβανομένης της σύφιλης, της γονόρροιας και των χλαμυδίων – να υποβληθούν σε εξετάσεις για ευλογιά των πιθήκων.
Ανέφεραν ότι πολλοί ασθενείς της ευλογιάς των πιθήκων παρουσίαζαν εξανθήματα και πληγές στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, που έμοιαζαν με ΣΜΝ. Έχουν επίσης καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις ταυτόχρονης μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων και σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.
Κατά τη σημερινή ενημέρωση, η Walensky τόνισε ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω του αέρα μόνο μέσω μεγάλων σταγονιδίων που αποβάλλονται από μολυσμένους ανθρώπους και πέφτουν γρήγορα στο έδαφος.
«Μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων όταν οι άνθρωποι έχουν επαφή πρόσωπο με πρόσωπο», δοευκρίνησε. «Αλλά όλες οι περιπτώσεις που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε αυτήν την επιδημία σχετίζονται με άμεση επαφή με ασθενείς, ή με αντικείμενα που έχουν αγγίξει.
Σημειώνεται, πως περισσότερα από 1.200 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί σε περίπου 30 χώρες, όπου η ασθένεια δεν είναι ενδημική, οι περισσότερες από αυτές στην Ευρώπη.
Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί;
Τα συμπτώματα
Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).
Αυτά μπορεί να είναι:
- Πυρετός
- Κεφαλαλγία
- Μυαλγίες
- Οσφυαλγία
- Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
- Ρίγος
- Καταβολή δυνάμεων
- Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.
Πηγη: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις