ΔΙΕΘΝΗ

1 στους 2 Κύπριους συμφωνούν με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

1 στους 2 Κύπριους συμφωνούν με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Μόλις το 54% των ερωτηθέντων στην Κύπρο, σε σύγκριση με 80% κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφωνεί με τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τα ευρήματα του εαρινού Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Κύπρος είναι παράλληλα μια από τις χώρες όπου οι πολίτες θεωρούν πως η καθημερινότητά τους θα επηρεαστεί από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε ποσοστό 80% σε σχέση με 61% κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Το ποσοστό στην Κύπρο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά την Ελλάδα (86%).

Εξαίρεση αποτελεί η Κύπρος και όσον αφορά το ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν θετική άποψη για τη Ρωσία, καθώς 36% δήλωσαν πως έχουν θετική άποψη, σε σύγκριση με 10% στον μέσο όρο της ΕΕ (όπου υποχώρησε από το 30% σε σχέση με το 2018).

Στη δεύτερη χαμηλότερη θέση όσον αφορά τη θετική εικόνα σε επίπεδο ΕΕ βρίσκεται η Κίνα (22%, πτώση 14 μονάδων σε σχέση με το 2018).

Οι ερωτηθέντες σε επίπεδο ΕΕ έχουν θετικότερη εικόνα για το Ηνωμένο Βασίλειο (65%, 1 μονάδα αύξηση) και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 58% (13 μονάδες αύξηση). Όσον αφορά την Τουρκία, το 28% των πολιτών στην ΕΕ έχει θετική άποψη, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο να βρίσκεται στο 9%.

Την ίδια στιγμή, το 65% των Ευρωπαίων θεωρούν πως η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ είναι κάτι καλό, καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό από το 2007 όταν βρισκόταν στο 58%. Στην Κύπρο το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησαν πως η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ είναι θετικό στοιχείο βρίσκεται στο 53%.

Τα αποτελέσματα έχουν αυξηθεί σε σχέση με την τελευταία έρευνα που έγινε στα τέλη του 2021 στις περισσότερες χώρες, ιδιαίτερα στη Λιθουανία (αύξηση 20 ποσοστιαίων μονάδων), τη Μάλτα (αύξηση 12 π.μ.) και την Εσθονία (αύξηση 9 π.μ.).

Επίσης, το 42% των Κυπρίων (και το 52% στην ΕΕ) έχει θετική εικόνα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αποτέλεσμα σε επίπεδο ΕΕ είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από το 2007. Σε επίπεδο κρατών μελών, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής εικόνας της ΕΕ καταγράφηκε στην Ιρλανδία (76%) και το χαμηλότερο στην Ελλάδα (42%).

Αν και τέσσερις στους δέκα στην ΕΕ δηλώνουν πως βιώνουν αντίκτυπο στο βιοτικό τους επίπεδο λόγω του πληθωρισμού και του κόστους ζωής, το 59% δηλώνει ότι η προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ακόμη και αν αυτό θα επηρέαζε τις τιμές και το κόστος ζωής.

Στην Κύπρο, το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η υπεράσπιση των αξιών αυτών θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Στην ίδια ερώτηση, οι Κύπριοι ερωτηθέντες κατατάσσουν κάπως ψηλότερα στις προτεραιότητες τη συγκράτηση των τιμών και του κόστους ζωής ακόμα και αν αυτό επηρέαζε την υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών (51%) σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (39%).

Όσον αφορά τις προκλήσεις στις οποίες θεωρούν πως θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρώτη για τους Κύπριους έρχεται η δημόσια υγεία (58%) και ακολουθούν η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (45%) και η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (42%).

Στον μέσο όρο της ΕΕ, οι πολίτες κατατάσσουν πρώτη την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (38%) και ακολουθούν η δημόσια υγεία (35%) σημειώνοντας μείωση 7 μονάδων τους τελευταίους έξι μήνες. Ως τρίτη προτεραιότητα κατατάσσουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου (32%), κατηγορία που σημείωσε αύξηση 7 μονάδων.

Απαντώντας σε ερώτημα για το ποιες βασικές αξίες θα πρέπει να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι πολίτες στην ΕΕ δίνουν την πρώτη θέση στη δημοκρατία η οποία αυξήθηκε κατά έξι μονάδες σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2021 (φτάνοντας στο 38%), ενώ ακολουθούν η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως, καθώς και η ελευθερία του λόγου και της σκέψης (27% και για τα δύο).

Στην Κύπρο τα ποσοστά σημειώνουν μικρές διαφοροποιήσεις από το μέσο όρο, καθώς οι ερωτηθέντες δίνουν την πρώτη θέση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και παγκοσμίως (37%), την ελευθερία του λόγου και της σκέψης (31%) και τη δημοκρατία (30%).

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 19 Απριλίου και 16 Μαΐου με τη συμμετοχή 26.580 πολιτών σε όλη την ΕΕ, και 503 πολιτών στην Κύπρο μέσω προσωπικής συνέντευξης.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ

• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top