Η 20ή Ιουλίου είναι μέρα αυτογνωσίας και εθνικής περισυλλογής, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος παρέστη, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, ενώ ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική Κυβέρνηση, ανέφερε ότι 48 χρόνια μετά, η θυσία των πεσόντων είναι η απόλυτη δική μας παρακαταθήκη.
Το μνημόσυνο τελέστηκε την Τετάρτη στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου, Γεώργιου.
Στο μνημόσυνο παρέστησαν μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Χαράλαμπος Αριστοτέλους, αρχηγοί και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σε δηλώσεις του μετά το μνημόσυνο είπε ότι σήμερα είναι η επέτειος μιας αποφράδας ημέρας. «Τιμούμε τα θύματα, Ελλαδίτες και Κύπριους, που έπεσαν γι’ αυτόν τον τόπο, αλλά μέχρι σήμερα δεν δικαιώθηκαν», συμπλήρωσε. Την ώρα της δήλωσης του κ. Πετρίδη, ομάδα νεαρών φώναζε συνθήματα κατά της ομοσπονδίας. Εν μέσω των συνθημάτων, ο Υπουργός Οικονομικών υπέδειξε ότι «σήμερα δεν είναι μέρα των συνθημάτων ή των πολλών λόγων, αλλά της αυτογνωσίας, της εθνικής περισυλλογής, για να δούμε πώς μπορούμε να βγούμε από τα αδιέξοδα». Είναι μεγάλη τιμή που έχουμε την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας ούτως ώστε να μπορούμε μαζί να δώσουμε αυτό το μήνυμα, κατέληξε.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Χαρδαλιάς, είπε στις δικές του δηλώσεις ότι σαράντα οκτώ χρόνια μετά, η θυσία των πεσόντων είναι η απόλυτη δική μας παρακαταθήκη. «Είναι το δικό μας καθημερινό στοίχημα αφοσίωσης, καθήκοντος, για το γαλάζιο της θάλασσας, του ουρανού μας, της σημαίας μας, της πατρίδας μας να είναι αθάνατοι», πρόσθεσε.
Ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, ο οποίος εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο, χαρακτήρισε την 20ή Ιουλίου ως αποφράδα ημέρα για την Κύπρο και ολόκληρο τον ελληνισμό. «Σαράντα οκτώ χρόνια μετά», συνέχισε, «γινόμαστε σήμερα μάρτυρες μιας απαράδεκτης και θλιβερής κατάστασης, ενός τέλματος στο οποίο μάς οδήγησε η τακτική της κατοχικής δύναμης αλλά και η αδυναμία της πλευράς μας να αρθεί πάνω από τα εφήμερα και να οργανώσει αποτελεσματικά τον αγώνα της απελευθέρωσης».
Η αποτελεσματική έξοδος από το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε και η ματαίωση των τουρκικών σχεδιασμών σε βάρος της πατρίδας μας συνεπάγονται συνειδητοποίηση της κατάστασης, όσο δύσκολη κι αν είναι, καθώς και ανάληψη των ευθυνών μας απέναντι στην ιστορία και τον τόπο μας, υπέδειξε ο Μητροπολίτης Πάφου. «Να εγκύψουμε στα λάθη μας, όχι για να επιδοθούμε σε αλληλοκατηγορίες και επίρριψη ευθυνών, αλλά για να αποφύγουμε την επανάληψή τους», κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις