Το σημερινό δημοψήφισμα είναι το 8ο που διεξάγεται στην Ελλάδα από το 1920. Το προηγούμενο είχε γίνει το 1974, και αφορούσε πολιτειακό ζήτημα (αβασίλευτη δημοκρατία ή βασιλευόμενη), όπου το 69,2% του λαού ψήφισε υπέρ της πρώτης, και το 30,8% υπέρ της δεύτερης.
Τα 6 από τα 7 προηγούμενα δημοψηφίσματα αφορούσαν το πολιτειακό και το ένα την έγκριση Συντάγματος.
Αυτό τελέστηκε το 1973 όταν η τότε στρατιωτική κυβέρνηση της χούντας αποφάσισε την κατάργηση της μοναρχίας και την εγκαθίδρυση «Προεδρικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας», και προκήρυξε δημοψήφισμα για τροποποίηση σχετικών άρθρων του Συντάγματος.
Τρία από τα δημοψηφίσματα που έγιναν μέχρι τώρα στην Ελλάδα, διενεργήθηκαν από δικτατορικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα.
Πρώτο δημοψήφισμα του διαστήματος (1920-2015) ήταν εκείνο της 22ας Νοεμβρίου 1920 όταν, μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη κάλεσε τον λαό να αποφανθεί «περί επανόδου της Α.Μ. του Βασιλέως Κωνσταντίνου εις την Πατρίδαν».
Όπως επισημαίνει και η έγκυρη ιστοσελίδα www.sansimera.gr, το δημοψήφισμα αυτό θεωρήθηκε πλεονασμός, καθότι στις προηγηθείσες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, δηλαδή λίγες μέρες πριν, είχε επικρατήσει το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είχε ταχθεί υπέρ της επανόδου του βασιλιά Κωνσταντίνου (είχε παραιτηθεί υπέρ του γιου του Αλέξανδρου το 1917) και το αντιπολιτευόμενο Κόμμα των Φιλελευθέρων είχε παραδεχτεί ότι το δυναστικό είχε λυθεί.
Στο δημοψήφισμα λοιπόν της 22.11.1922 το ψηφοδέλτιο που ανέγραφε «Κωνσταντίνος» συγκέντρωσε το 98,97% των έγκυρων ψήφων και το «ΟΧΙ» το 1,03%. Ο Κωνσταντίνος επέστρεψε στην Ελλάδα στις 19 Δεκεμβρίου.
Τα βλέμματα όλου του κόσμου σήμερα στην Ελλάδα
Περίπου 10 εκατομμύρια Έλληνες πολίτες προσέρχονται σήμερα, Κυριακή 5 Ιουλίου, στις κάλπες για να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα εάν αποδέχονται ή απορρίπτουν «σχέδιο συμφωνίας» από τους δανειστές που επιδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.
Το δημοψήφισμα αυτό έχει χαρακτηριστεί από Έλληνες και ξένους πολιτικούς παρατηρητές ως το κρισιμότερο στην σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας, καθώς ενδέχεται από αυτό να κριθεί όχι μόνο το εάν και πως θα εξασφαλισθεί η οικονομική επιβίωση της χώρας, αλλά και η θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ερώτημα, όπως αποτυπώνεται στο ψηφοδέλτιο, είναι:
«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).
Χαρακτηριστικό του τεράστιο διεθνούς ενδιαφέροντος για το «ελληνικό δημοψήφισμα», είναι ότι βρίσκονται στην Ελλάδα ειδικά για αυτό δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες και ηχολήπτες από περίπου 44 χώρες.
Ενδεικτικά, από τις ΗΠΑ, Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία, Γεωργία, Ελβετία, Καναδά, Λευκορωσία, Ουκρανία, Τουρκία αλλά και από το Μεξικό, την Κολομβία, το Ιράν και την Αίγυπτο.
Έως τώρα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έχει διαπιστεύσει στο Κέντρο Τύπου Ζαππείου 699 εκπροσώπους ΜΜΕ (325 δημοσιογράφοι, 99 φωτογράφοι, 105 κάμερες και 167 μέλη τηλεοπτικών συνεργείων) εκ των οποίων 160 εκπροσώπους ελληνικών ΜΜΕ, 539 εκπροσώπους διεθνών ΜΜΕ που εκπροσωπούν 21 διεθνή πρακτορεία, 81 τηλεοπτικούς σταθμούς, 58 εφημερίδες και 17 ραδιόφωνα από όλο τον κόσμο.
To δημοψήφισμα, 8ο στην Ελλάδα από το 1920 έως σήμερα, μόλις 2ο από την Μεταπολίτευση το 2004, προκηρύχτηκε μέσω διαγγέλματος προς τον ελληνικό λαό ξημερώματα Σαββάτου 27 Ιουνίου από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που την προηγούμενη ημέρα είχε επιστρέψει από ένα τριήμερο έντονων διαβουλεύσεων από τις Βρυξέλλες με δανειστές και εταίρους.
«Μετά από πέντε μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης οι εταίροι μας, δυστυχώς, κατέληξαν στο προχθεσινό Eurogroup μια πρόταση- τελεσίγραφο προς την Ελληνική Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό», είπε ο Πρωθυπουργός στο μεταμεσονύχτιο διάγγελμά του, και κάλεσε τον λαό να ψηφίσει «Όχι»., κάτι που επανέλαβε και την επόμενη μέρα στην έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων.
Σε αυτήν, δύο κόμματα της Βουλής, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ) που συμμετέχουν στη κυβέρνηση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, και η Χρυσή Αυγή, τάχθηκαν υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος και, συνακόλουθα, υπέρ του «Όχι».
Από τα άλλα 4 κόμματα της αντιπολίτευσης, Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι για αυτά το ερώτημα, το δημοψήφισμα δεν μπορεί να είναι «δημοσιονομικού χαρακτήρα», αλλά μόνο «ναι ή όχι στο ευρώ».
Και το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι θα κατέλθει με δικό του ψηφοδέλτιο στο δημοψήφισμα, με «δύο Όχι», το ένα στην ερώτηση που τέθηκε από την κυβέρνηση, και το άλλο «όχι στην Ευρώπη».
Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, εάν ριφθεί στη κάλπη, θα θεωρηθεί άκυρο και δεν θα καταμετρηθεί.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι μία ισχυρή ετυμηγορία υπέρ του «Όχι» θα ενδυναμώσει την διαπραγματευτική του θέση έναντι των πιστωτών, ώστε να διεκδικήσει μία καλύτερη συμφωνία από εκείνην που, όπως λέει, εκλήθη να αποδεχθεί.
Τα κόμματα που υποστηρίζουν το «Ναι», πιστεύουν ότι με αυτό θα μείνει ανοικτή για την Ελλάδα η πόρτα της Ευρώπης, και ότι «μία νέα διαπραγμάτευση», πιθανότατα με «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης», μπορεί να επιφέρει νέα συμφωνία «χωρίς τον κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας».
Το μεγαλύτερο μέρος της βραχύβιας προεκλογικής εκστρατείας έγινε με κλειστές τράπεζες και με περιορισμούς στις συναλλαγές.
Από το πρωί της Δευτέρας μέχρι και σήμερα, οι πολίτες σχηματίζουν μεγάλες ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών για να κάνουν μεγίστη ανάληψη 60 ευρώ την ημέρα.
Οι συνταξιούχοι έλαβαν μέρος της σύνταξής τους, είτε από τα ΑΤΜ, είτε από κατ΄εξαίρεση άνοιγμα επιλεγμένων τραπεζών για να εξυπηρετηθούν.
Η κυβέρνηση έχει πει ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν «την επομένη των εκλογών», αλλά αυτό θα εξαρτηθεί, όπως δήλωσε χθες η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, από το τι θα αποφασίσει την Τρίτη το πρωί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ.
Για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος.
Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 από τους 9.911,495 Έλληνες πολίτες που ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ψήφισαν 6.330.786, αλλά τώρα προστίθενται άλλοι περίπου 100.000 στους καταλόγους.
Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή από το Υπουργείο Εσωτερικών, για πρώτη φορά θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 108.371 18άρηδες που δεν ψήφισαν στις βουλευτικές του Ιανουαρίου, διότι δεν είχαν προλάβει οι αρχές να τους εγγράψουν στους εκλογικούς καταλόγους.
Επίσης, παρά τις πολλές διαμαρτυρίες από όλες τις ομογενειακές οργανώσεις, για μία ακόμη φορά δεν θα συμμετάσχουν σε εθνικές εκλογές οι ευρισκόμενοι στο εξωτερικό Έλληνες. Αυτό το δικαίωμα το έχουν ασκήσει μέχρι στιγμής μόνο σε Ευρωεκλογές.
Οι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου θα λάβουν σήμερα στα εκλογικά κέντρα δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος που αναφέραμε πιο πάνω.
Και παραπλεύρως, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν μία εκ των απαντήσεων: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.
Η επιλογή γίνεται μόνο με σταυρό, και αυστηρά εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις.
Επισημαίνεται μάλιστα στους ψηφοφόρους ότι ψηφοδέλτια με άλλους χαρακτήρες ή σύμβολα μέσα στο τετράγωνο, όπως «Χ», tick ή άλλο, ακόμα και «σταυρός που δεν θα είναι ακριβώς σταυρός», δεν θα γίνονται αποδεκτά, και θα θεωρηθούν άκυρα.
Αυτές οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από κόμματα εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού, που μίλησαν για «ανεξήγητη και πρωτοφανή τυπολατρία».
Το δεύτερο ψηφοδέλτιο είναι το λευκό, ενώ ως τέτοιο θα λογίζεται και το πρώτο ψηφοδέλτιο εάν δεν φέρει σταυρό.
Λόγω της απλούστερης διαδικασίας σε σχέση με τις εκλογές, το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα είναι γνωστό μία με δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης δηλαδή περί τις 8 - 9 το βράδυ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις