ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου: Η αλλαγή στάσης τεσσάρων χωρών έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του τερματισμού επιτήρησης

Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου: Η αλλαγή στάσης τεσσάρων χωρών έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του τερματισμού επιτήρησης

Η αλλαγή της στάσης τεσσάρων χωρών, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Εσθονίας και της Λιθουανίας, έγειρε την πλάστιγγα ώστε η Τουρκία να πάρει το επιθυμητό για αυτήν αποτέλεσμα, δηλαδή την απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει τη διαδικασία επιτήρησης και επίβλεψης στην εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ, αναφορικά με την ιδιωτική προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου κατά της Τουρκίας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 25 ψήφοι υπέρ του τερματισμού της διαδικασίας από Αλβανία, Ολλανδία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Λετονία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Ελβετία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Αζερμπαϊτζάν, Λίχτεσταϊν, Σουηδία, Ισλανδία, Εσθονία, Νορβηγία, Λιθουανία, Βέλγιο, Φινλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία, Τσεχία, Πορτογαλία, 5 ψήφοι κατά από Κύπρο, Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία, Αρμενία και 16 αποχές από Ρουμανία, Μάλτα, Σλοβενία, Ανδόρρα, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ουκρανία, Μονακό, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Μολδαβία, Γεωργία, Σαν Μαρίνο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σλοβακία, Γαλλία.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως είναι από το 2018 που ξεκίνησε η προσπάθεια της Τουρκίας να κλείσει αυτή την υπόθεση, δηλαδή να σταματήσει την επιτήρηση, και μέχρι τώρα είχαμε μπορέσει να το εμποδίσουμε αυτό.

«Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα έχουν αλλάξει και κάποιοι βλέπουν την Τουρκία ως πιο σημαντική. Επίσης υπάρχουν και άλλες υποθέσεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης που αφορούν την Τουρκία και μιλώ κυρίως για την υπόθεση Καβαλά οπότε δεν θέλουν να την πιέζουν για πολλά ζητήματα ταυτόχρονα», πρόσθεσε ο κ. Κορνηλίου.

Σίγουρα, πρόσθεσε, μας στενοχωρεί πάρα πολύ αυτή η εξέλιξη, διότι δεν έχει εφαρμοστεί η απόφαση και αυτό επηρεάζει και τα άλλα ζητήματα του Κυπριακού, οπότε για αυτό θέλαμε να συνεχιστεί η επιτήρηση.

«Δυστυχώς τέσσερις χώρες οι οποίες μας στήριζαν την περσινή χρονιά, δηλαδή η Ισπανία, η Ιταλία, η Εσθονία και η Λιθουανία άλλαξαν τη στάση τους και αυτό δημιούργησε την πλειοψηφία που ήθελε η Τουρκία για τη διακοπή της επιτήρησης», είπε ο κ. Κορνηλίου.

Όπως σημείωσε, «η κάθε χώρα δίνει τους δικούς της λόγους, τις δικές της εξηγήσεις γιατί το έπραξε αυτό. Το βλέπουν περισσότερο σαν νομικό ζήτημα, παρά σαν πολιτικό. Εμείς προσπαθήσαμε να τους εξηγήσαμε ότι για εμάς είναι πολιτικό το ζήτημα, δεν είναι νομικό διότι άπτεται βασικής πτυχής του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή του περιουσιακού».

Οι ίδιοι το βλέπουν ως νομικό ζήτημα, είπαν, και θεωρούν ότι έπρεπε να τερματιστεί η επιτήρηση, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, αποδέχτηκαν τη συνέχιση της επιτήρησης για την εφαρμογή των αποφάσεων για την Τέταρτη Διακρατική που αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό διότι μας δίνεται η ευκαιρία να προωθούμε αυτό το ζήτημα μέσα από την Τέταρτη Διακρατική.

Ερωτηθείς αν η απόφαση μπορεί να επηρεάσει ενδεχομένως άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΑΔ και αφορούν προσφυγές Ε/κ κατά της Τουρκίας, ο κ. Κορνηλίου απάντησε: «όχι κατ’ ανάγκη. Απλά βλέπουμε αυτή την τάση στις διεθνείς σχέσεις που πολλές φορές τέτοιες αποφάσεις επηρεάζονται από πολιτικούς λόγους. Αδιαμφισβήτητα δημιουργείται ένα αρνητικό προηγούμενο και θα πρέπει να δούμε πως θα το χειριστούμε», πρόσθεσε.

Σημείωσε πως «εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέσα από την επιτήρηση των αποφάσεων της Τέταρτης Διακρατικής».

Σημειώνεται πως στη χθεσινή της απόφαση η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών ανέφερε πως επιμένει έντονα στην άνευ όρων υποχρέωση της Τουρκίας να πληρώσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση την αποζημίωση που αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 33 υποθέσεις της ομάδας Ξενίδη-Αρέστη.

Επίσης αποφάσισε να επανεξετάσει το θέμα της πληρωμής της αποζημίωσης και των επιμέρους μέτρων στις εναπομείνασες υποθέσεις της ομάδας Ξενίδη-Αρέστη στη σύσκεψή της τον Σεπτέμβρη του 2023 και έδωσε οδηγίες στη Γραμματεία, εάν η κατάσταση παραμείνει αμετάβλητη, να ετοιμάσει ένα προσχέδιο ενδιάμεσου ψηφίσματος για την πληρωμή της δίκαιης αποζημίωσης για εξέταση από την Επιτροπή σε αυτή τη συνεδρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top