Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την μερική επιστράτευση και τον ανηλεή βομβαρδισμό αμάχων μετά την έκρηξη της γέφυρας στην Κριμαία, τη στρόφιγγα των αγωγών Nord Stream επιστράτευσε εκ νέου ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να επανέλθει στο διαπραγματευτικό προσκήνιο.
Πετώντας «την μπάλα» στο γήπεδο των ευρωπαίων ηγετών και των Συμμάχων τους, ο Ρώσος Πρόεδρος προσφέρθηκε να επαναφέρει τον εφοδιασμό φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του ανέπαφου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, όταν οι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν το 30% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, στις αρχές της εβδομάδας.
«Η μπάλα ήταν στο γήπεδο της ΕΕ» για την επανεκκίνηση των παραδόσεων φυσικού αερίου του Nord Stream ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως «εάν το θέλουν, τότε μπορούν να ανοίξουν οι βρύσες και αυτό είναι όλο». Αρνητική, ωστόσο, εμφανίστηκε η κυρίως πληττόμενη Γερμανία, η οποία διέψευσε κάθε πιθανότητα προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 2 που έχει γίνει σημείο ανάφλεξης στην κρίση της Ουκρανίας.
«Ανεξάρτητα από την πιθανή δολιοφθορά των δύο αγωγών, είδαμε ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας και ότι ακόμη και πριν από τη ζημιά στο Nord Stream1 δεν ρέει πλέον φυσικό αέριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Χόφμαν.
Ακόμη και αν, ωστόσο, η Ευρώπη ενέδιδε στον πειρασμό του Ρώσου Προέδρου, οι εργασίες επισκευής του αγωγού Nord Stream ενδέχεται να διαρκέσουν ένα χρόνο, ξεκαθάρισε χθες ο Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Gazprom, εκτιμώντας παράλληλα πως δεν υπάρχει «καμία εγγύηση» ότι η Ευρώπη θα επιβιώσει τον χειμώνα με βάση την τρέχουσα χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου.
Στην πράξη, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι σχεδόν κατά 95% γεμάτες και αξιωματούχοι λένε ότι η χώρα βρίσκεται σε καλή θέση για να ξεπεράσει τον χειμώνα, αν και θα απαιτηθούν προσπάθειες για εξοικονόμηση αερίου. Παρόλα αυτά, ο ισχυρός άνδρας της Gazprom υποστήριξε χθες πως τα διαθέσιμα αποθέματα για το Βερολίνο διαρκούν 2-2,5 μήνες, χρονικό διάστημα που μειώνεται δραματικά, σε περίπτωση που ο χειμώνας αποδειχθεί ψυχρότερος.
Παρά τις… μετεωρολογικές προβλέψεις του Αλεξέι Μίλερ, η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο εισροής φυσικού αερίου στο σύστημα από τον αγωγό Nord Stream2, προκρίνοντας αντίθετα την μεταφορά του μέσω του Nord Stream1, καθότι δεν υπάρχουν εμπάργκο και κυρώσεις.
«Οι αυξήσεις τιμών στην ενέργεια δεν σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία»
Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή αποστροφή του Ρώσου Προέδρου ότι τα projects με τους αγωγούς Nord Stream «είναι καθαρά εμπορικά και δεν έχουν πολιτικές αποχρώσεις και επιρροές» μαρτυρά τον έκδηλο φόβο του για την πορεία της ρωσικής οικονομίας το επόμενο διάστημα, καθώς τα αποτελέσματα των δυτικών κυρώσεων έχουν γίνει πλέον πλήρως αισθητά στη ρωσική τσέπη. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε ευρωπαϊκά αγαθά, ωστόσο εκείνοι δεν του πουλάνε. Προσαρμοζόμαστε με αυτό» συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας πως «οι αυξήσεις τιμών στην ενέργεια δεν σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εμείς τηρούμε πάντα τις δεσμεύσεις μας σε αντίθεση με τις χώρες της Δύσης», κατέληξε.
Σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις του Κρεμλίνου, η Ρωσία σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα έως το 2025, δεδομένου ότι η Μόσχα δεν θα παραχωρήσει την ηγετική θέση της στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά παρά τις δυτικές κυρώσεις, κατά το Ρώσο Πρόεδρο, που δεν παρέλειψε να χαιρετήσει την απόφαση του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου ώστε να διατηρηθούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα και είπε πως η Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται με την ομάδα του ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
«Είναι, φυσικά, δυνατόν να επισκευαστούν οι αγωγοί φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, όμως αλλά αυτό θα έχει νόημα μόνο εάν συνεχίσουν να λειτουργούν και, φυσικά, αν διασφαλίσουν την ασφάλεια των διαδρομών. Αυτές είναι υψίστης σημασίας προϋποθέσεις», υποστήριξε ακόμη ο Ρώσος Πρόεδρος, αναζητώντας εμφανώς επανασύνδεση με τον καλύτερο πελάτη του, δηλαδή την Ευρώπη, σε μια στιγμή -μάλλον συνειδητοποίησης – της αδυναμίας απορρόφησης της διαθέσιμης ποσότητας από την Κίνα, την Ινδία και τις υπόλοιπες χώρες της Ασίας, κυρίως λόγω της υψηλής έκπτωσης από πλευράς της Μόσχας.
Σε αναζήτηση εναλλακτικής
Εξετάζοντας πιθανές εναλλακτικές, το Κρεμλίνο φαίνεται να καλοβλέπει την μετατροπή της Τουρκίας σε κόμβο φυσικού αερίου, ζήτημα το οποίο αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με το Ρώσο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία θα μπορούσε να ανακατευθύνει τον εφοδιασμό φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream προς τη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και να δημιουργήσει έναν «μεγάλο κόμβο αερίου» για την Ευρώπη στην Τουρκία «σε περίπτωση που οι εταίροι της Ρωσίας ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια του χθεσινού, ρωσικού ενεργειακού φόρουμ.
«Ο χαμένος όγκος από τους αγωγούς Nord Stream, κατά μήκος του πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας, θα μπορούσε να μετακινηθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, και έτσι να κάνουμε τις βασικές διαδρομές για την προμήθεια των καυσίμων μας, του φυσικού μας αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας στην Τουρκία τον μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Εάν, φυσικά, οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για αυτό», περιέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως η Ρωσία θα συνεχίσει να διευρύνει τη γεωγραφία των εφοδιασμών με ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ θα κινείται περαιτέρω προς διακανονισμούς εφοδιασμού σε τοπικά νομίσματα.
Το ενεργειακό άνοιγμα του Ρώσου Προέδρου προς την Άγκυρα δεν είναι ασύνδετο με τη σημερινή συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κουβαλά στις αποσκευές του στην Αστάνα ειρηνευτικές προτάσεις για την Ουκρανία.
Την ύπαρξη σχετικού φακέλου επιβεβαίωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου επι θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ, αποκαλύπτοντας πως «οι Τούρκοι προσφέρουν διαμεσολάβηση. Εάν πραγματοποιούνταν επαφές, θα γίνονταν σε τουρκικό έδαφος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου, στα πρότυπα της Συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τα σιτηρά. Ο ίδιος ανέφερε πως «υπάρχουν αναφορές στον τύπο που λένε ότι η τουρκική πλευρά διατυπώνει συγκεκριμένες σκέψεις στο θέμα αυτό, και δεν αποκλείω ο Ερντογάν να θίξει ενεργά το ζήτημα αυτό κατά την διάρκεια της συνάντησης στην Αστανά. Μας περιμένει λοιπόν, μια πολύ ενδιαφέρουσα και ελπίζω, χρήσιμη συζήτηση», χωρίς να παραλείψει να εξάρει τη θέση της Τουρκίας, η οποία όπως είπε «δεν προσχωρεί επί της αρχής στις παράνομες δυτικές κυρώσεις» που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της επίθεσής της στην Ουκρανία.
Πάντως, η τουρκική πλευρά φαίνεται να προκρίνει κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «το συντομότερο δυνατό». «Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αν και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι ξακαθάρισε κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στην έκτακτη σύνοδο των ηγετών της G7, ότι δεν υπάρχει τίποτα να διαπραγματευτεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος διεκδίκησε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών τον Σεπτέμβριο, εκτός από εκείνη της Κριμαίας το 2014.
Η περαιτέρω σύσφιξη των ρωσοτουρκικών σχέσεων δεν περνά την ίδια ώρα απαρατήρητη από το Λευκό Οίκο, όταν μάλιστα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κατέταξε τη Ρωσία ανάμεσα στις απειλές του 21ου αιώνα, ως δεύτερη μετά την Κίνα. Εκτός από τους λεκτικούς λεονταρισμούς, το ΝΑΤΟ καλείται να υπερασπίσει κάθε πολίτη του στα όρια της Συμμαχίας, έχοντας από καιρό προειδοποιήσει την Μόσχα για σκληρά αντίποινα, σε περίπτωση εκτόξευσης πυρηνικών όπλων. «Η πορεία του πολέμου θα άλλαζε» σε ένα τέτοιο, απευκταίο ενδεχόμενο, με το ΝΑΤΟ να προειδοποιεί ακόμη και για συντριπτική, Συμμαχική απάντηση.
Πηγή: protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις