Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία υδρογονανθράκων Energean προκρίνει την αναγκαιότητα διακρατικής περιφερειακής συνεργασίας στο πλαίσιο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), στο οποίο μετέχουν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, χωρίς να αποκλείεται η μελλοντική συμμετοχή και του Λιβάνου, δεδομένης της πρόσφατης συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης, που επετεύχθη με το Ισραήλ.
«Αποτελεί παραδοξότητα να παραμένει το ισραηλινό φυσικό αέριο στον βυθό της θάλασσας και το Ισραήλ να κινδυνεύει να χάσει μία μοναδική ευκαιρία για να το αξιοποιήσει, ειδικά τώρα που η Ευρώπη το έχει μεγάλη ανάγκη. Η αξιοποίηση του ισραηλινού φυσικού αερίου θα είναι δυνατή με κυβερνητική υποστήριξη και με την ανάπτυξη πλαισίου συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο», τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθυντής των γραφείων της Energean στο Ισραήλ, Σαούλ Τσέμαχ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής της ισραηλινής οικονομικής εφημερίδας Globes.
Ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική σύνθεση της νέας ισραηλινής Κυβέρνησης, με το Υπουργείο Ενέργειας να φέρεται να τίθεται υπό τον έλεγχο του Λικούντ, δηλαδή του κόμματος του Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Τσέμαχ, ο οποίος είχε διατελέσει γενικός διευθυντής του συγκεκριμένου υπουργείο πριν μία δεκαετία, επισημαίνει ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να επαναπαύεται στις δάφνες του μετά την έναρξη της εξόρυξης φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς, που συνέβη πριν από τρεις εβδομάδες. «Η νέα Κυβέρνηση στο Ισραήλ θα χρειαστεί να εκπονήσει μακροπρόθεσμο σχέδιο, που θα εξισορροπεί την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας ισραηλινής αγοράς και την ανάγκη εξαγωγής του αερίου στις διεθνείς αγορές», διευκρινίζει ο Τσέμαχ.
«Είναι αναγκαίο να γίνουν βήματα σε επίπεδο περιφερειακό και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές που θα φέρουν το φυσικό αέριο στην Ευρώπη», δηλώνει ο Τσέμαχ, κάνοντας λόγο για την αναγκαιότητα της υιοθέτησης μίας λογικής που θα κινείται στο πλαίσιο μιας «κοινής αγοράς φυσικού αερίου» σε επίπεδο περιφέρειας.
«Θα χρειαστεί να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF)», δηλαδή του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου «ως επίσης και με τον Λίβανο που υπολογίζεται ότι θα αποτελέσει μέλος του EMGF μετά την υπογραφή της συμφωνίας με το Ισραήλ» διευκρίνισε ο αξιωματούχος της Energean.
Ο Σαούλ Τσέμαχ πρόσθεσε ότι «οι χώρες της περιοχής, σε συνεργασία με τις εταιρείες υδρογονανθράκων, θα πρέπει να συντονιστούν, να σχεδιάσουν υποδομές με σκοπό την μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη, από υποσταθμούς υγροποίησης στην Αίγυπτο και με δίκτυο αγωγών μέσω Κύπρου ή Ισραήλ». Ο Τσέμαχ είπε ότι «η δημιουργία δικτύου αγωγών με αφετηρία το Ισραήλ παρουσιάζει δυσκολίες, κυρίως λόγω αντιρρήσεων που εκφράζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και άλλων γραφειοκρατικών δυσκολιών».
Ο Σαούλ Τσέμαχ ανέφερε στη συνέντευξή του την αναγκαιότητα διακρατικής συνεργασίας. «Εάν κάθε χώρα προχωρήσει σε δικά της μέτρα, δεν θα οδηγηθούμε πουθενά. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο όχι μόνο δεν θα αποδειχθεί επωφελές, αλλά απλώς θα καθυστερήσει την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων όλων ανεξαιρέτως των χωρών της περιοχής», διευκρινίζει ο διευθυντής των γραφείων της Energean στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι «δεν αποτελεί αποκλειστικό συμφέρον της εταιρείας η ανακάλυψη και η αξιοποίηση του φυσικού αερίου της ισραηλινής ΑΟΖ. Αποτελεί συμφέρον όλων ανεξαιρέτως των χωρών της περιοχής να ενισχυθεί η ενεργειακή αυτάρκεια της ισραηλινής αγοράς, και παράλληλα να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα συμφέρον κοινό. Απλά, θα πρέπει να αναληφθεί δράση. Οι πολιτικές κρίσεις δεν διαρκούν επ’ άπειρον. Αντιθέτως, οι κρίσεις καθαυτές δημιουργούν και ευκαιρίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθούν κατάλληλα».
Σε ερώτηση της εφημερίδας Globes εάν αληθεύουν οι φήμες ότι η Energean δέχθηκε πολιτικές πιέσεις από το Ισραήλ αλλά και από τρίτες χώρες να καθυστερήσει την εξόρυξη αερίου από το κοίτασμα Καρίς μέχρις ότου υπογραφεί η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου, ο Σαούλ Τσέμαχ δήλωσε ότι «η εταιρεία ανταποκρίθηκε στις οδηγίες που υπέδειξε αποκλειστικά το ισραηλινό Υπουργείο Ενέργειας».
Ωστόσο, η εφημερίδα σχολίασε ότι, σύμφωνα με δικές της πληροφορίες, η Energean δέχθηκε πιέσεις να καθυστερήσει την εξόρυξη από επιχειρηματικούς και πολιτικούς παράγοντες της Γαλλίας και των ΗΠΑ, μέχρι την επιτυχή λήξη της διαπραγματευτικής προσπάθειας του Αμερικανού μεσολαβητή Άμος Χόχσταϊν. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από τα λεγόμενα του Τσέμαχ. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η εταιρεία δεν αισθάνθηκε ότι πιέσθηκε ιδιαίτερα από τις απειλές που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ, ενόσω οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Λιβάνου διένυαν το τελευταίο τους στάδιο.
«Εγώ ο ίδιος βρισκόμουν πάνω στην πλατφόρμα μας, τόσο πριν αρχίσει η εξόρυξη, όσο και κατά την πρώτη μέρα της εξόρυξης φυσικού αερίου από το Καρίς», δήλωσε ο Τσέμαχ, προσθέτοντας ότι η Energean δεν ανησυχεί «επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ισραήλ είναι σε θέση να προστατεύσει τους φυσικούς του πόρους που έχουν κρίσιμη στρατηγική σημασία. Βρισκόμαστε σε στενή και πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές, τις οποίες και εμπιστευόμαστε απόλυτα».
Διπλασιασμός των φορολογικών εσόδων για το ισραηλινό Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2022
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ισραηλινή οικονομική εφημερίδα Globes, τα έσοδα του ισραηλινού Δημοσίου που προέρχονται από φόρους των εταιρειών υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της χώρας ανήλθαν στα 650 εκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Υπολογίζεται ότι από την έναρξη της εξόρυξης του φυσικού αερίου από το Καρίς πριν από τρεις εβδομάδες και μέχρι το τέλος του 2022, τα έσοδα που θα αποκτήσει το ισραηλινό Δημόσιο από την φορολογία των εταιρειών θα ανέλθουν στο ποσό του 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως σχολιάζει η Globes, τα επικείμενα κέρδη για το ισραηλινό Δημόσιο διαπιστώνεται ότι θα είναι κατά πολύ περισσότερα από εκείνα που αρχικά είχε υπολογίσει η Τράπεζα του Ισραήλ – ποσά που αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον.
Ωστόσο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της εφημερίδας, η παρούσα κατάσταση, παρά την αισιόδοξη εικόνα που παρουσιάζει, εγκυμονεί τον εξής κίνδυνο: Προκρίνοντας τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου, δεν είναι απίθανο να παρατηρηθεί έλλειψη σε φυσικό αέριο στην εγχώρια ισραηλινή αγορά, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με εισαγωγές ακριβότερες, δημιουργώντας μοιραία μία κατάσταση οξύμωρη.
Σχολιάζοντας αυτήν την εκτίμηση, το ισραηλινό Υπουργείο Ενέργειας απάντησε στους συντάκτες της Globes ότι «έχουν αρχίσει οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τον τέταρτο γύρο διαγωνισμού ανταγωνιστικότητας, ο οποίος και θα προκηρυχθεί κατά το ερχόμενο διάστημα, επειδή ακριβώς ήδη διαφαίνονται οι επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, η αύξηση της ζήτησης εκ μέρους της Ευρώπης και οι αυξημένες ανάγκες της εγχώριας ισραηλινής αγοράς».
Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία υδρογονανθράκων Energean ανακοίνωσε πρόσφατα ότι είναι εξαιρετικά αισιόδοξη για την απόδοση των νέων της κοιτασμάτων Αθηνά, Ζευς, Ερμής και Τανίν, που βρίσκονται πλησίον του κοιτάσματος Καρίς εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, έχοντας ήδη θέσει χρονοδιαγράμματα αξιοποίησής τους εντός του 2023. Παρ’ όλα αυτά, προκειμένου να εφαρμοσθούν τα σχετικά επιχειρηματικά σχέδια, είναι απαραίτητη η ομαλή λειτουργία και του δημοσίου τομέα, ο οποίος και θα διευθύνεται από την νέα Κυβέρνηση, όταν αυτή θα σχηματισθεί και θα αναλάβει καθήκοντα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Πόσα λεφτά κερδίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τα μπόνους για ταξίδια και διασκέδαση
• Το Netflix θα αφαιρέσει μια ολόκληρη ενότητα περιεχόμενου - Μάθε ποια είναι
• Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ - Μάθε αν κέρδισες 3.100.000 ευρώ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις