ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Είμαι εδώ για να ενώσω, όχι να διχάσω τον κυπριακό λαό» - Ποια έκκληση απευθύνει στους ανθυποψηφίους του

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Είμαι εδώ για να ενώσω, όχι να διχάσω τον κυπριακό λαό» - Ποια έκκληση απευθύνει στους ανθυποψηφίους του

Το μήνυμα ότι «εγώ είμαι εδώ για να ενώσω, όχι να διχάσω τον κυπριακό λαό», έστειλε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στο Omega, απευθύνοντας, παράλληλα, έκκληση στους ανθυποψηφίους του για ανάληψη κοινής εκστρατείας με στόχο την ώθηση των νέων για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και την συμμετοχή τους στις Εκλογές.

Κατά τη συνέντευξή του ο κ. Χριστοδουλίδης κλήθηκε να τοποθετηθεί για το Κυπριακό, την οικονομία, αλλά και για το εάν υπήρξαν συμφωνίες για στήριξή του από κόμματα πριν την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το τελευταίο, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας αφού τόνισε πως, «νοιώθω κάποτε ότι γίνονται κάποιες αναφορές που υποτιμούν τον κυπριακό λαό», διερωτήθηκε: «Αν το ΑΚΕΛ με το ΔΗΚΟ έρχονταν σε συμφωνία να στηρίξει το ΑΚΕΛ τον κύριο Νικόλα Παπαδόπουλο, θα με στήριζε εμένα το ΔΗΚΟ;». «Υπήρχαν διαβουλεύσεις, βρίσκονταν σε εξέλιξη, είναι εκεί αυτά τα πράγματα. Τώρα είναι ξεκάθαρο τι επιχειρείται να γίνει. Αλλά επαναλαμβάνω, εγώ έχω την άποψη, μπορεί να είμαι λάθος, είναι δική μου άποψη, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά που συζήτησα με την κοινωνία», πρόσθεσε.

Η κοινωνία, υπέδειξε στη συνέχεια, «είναι πολύ πιο μπροστά σε πολλά θέματα, από όλους εμάς που συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο. Έχουν αλλάξει τα πράγματα. Η κοινωνία ενημερώνεται, γνωρίζει, κρίνει και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα μας κρίνει όλους, στη βάση των προγραμματικών μας δηλώσεων, των προγραμματικών μας θέσεων, πως μπορεί ο καθένας από εμάς, μέσα από τις προσεγγίσεις του, τις θέσεις του, να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κυπριακού λαού», εξήγησε.

Μη ύπαρξη πλειοψηφίας στη Βουλή

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη ύπαρξη διαφωνιών, ακόμη και με τα κόμματα που τον στηρίζουν, και μη ύπαρξη πλειοψηφίας στη Βουλή για έγκριση πολιτικών της Κυβέρνησης, ο κ. Χριστοδουλίδης διερωτήθηκε: «Τι γίνεται σήμερα στη Βουλή; Τι διαφορετικό θα γίνεται αύριο από αυτό που γίνεται σήμερα στη Βουλή; Ποιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν θέλετε να το δούμε ιστορικά, είχε πλειοψηφία στη Βουλή;». «Αφού αυτό είναι το σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτοί οι έλεγχοι και η ισορροπία για να δουλεύει μαζί η Εκτελεστική με την Νομοθετική Εξουσία. Τι μας ενδιαφέρει; Να σκοράρουμε πολιτικά ή να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα του λαού;», διερωτήθηκε περαιτέρω.

Παράλληλα, αφού επεσήμανε πως, οι πλειοψηφίες στη Βουλή δεν είναι πάντα ίδιες, τόνισε πως οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν είναι επί των θεμάτων «κι εκεί θα μας κρίνει ο κυπριακός λαός και εκεί θα τοποθετούνται, στο Κοινοβούλιο, οι πολιτικές δυνάμεις».

Κυπριακό – Μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις και το χρονοδιάγραμμα

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «η θέση μας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη. Λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», υποδεικνύοντας ότι «εγώ είμαι εδώ για να ενώσω, όχι να διχάσω τον κυπριακό λαό και ειδικότερα στο Κυπριακό. Αυτοί που προσπαθούν να διχάσουν και να διαχωρίσουν τον κυπριακό λαό, θεωρώ ότι δεν εξυπηρετούν το συμφέρον του κυπριακού λαού».

Ερωτηθείς εάν οι στόχοι για το Κυπριακό είναι ρεαλιστικοί, καθώς και για τη θέση μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι «φυσικά και είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι που θέτουμε για λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», υποδεικνύοντας ότι «το μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις, με την ολοκλήρωση της εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού, είναι θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ήταν θέση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μπορείτε να μου πείτε κάποιους που διαφωνούν με αυτή τη θέση για μηδενικά στρατεύματα και μηδέν εγγυήσεις όταν εφαρμοστεί η λύση;», διερωτήθηκε.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα μέχρι την εφαρμογή της λύσης, ο κ. Χριστοδουλίδης απεκάλυψε πως αυτό αποφασίστηκε στα 7 χρόνια. «Αποφασίστηκε σε κοινή σύσκεψη στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα», απεκάλυψε περαιτέρω.

Οικονομία και εκποιήσεις

Κληθείς να τοποθετηθεί για το θέμα των εκποιήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης αφού τόνισε πως η κατάσταση όπως είναι σήμερα δεν ωφελεί κανένα παρά μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, εξέφρασε την άποψη ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ακόμη και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, θα πρέπει να αναλάβουν μία συναινετική πρωτοβουλία, έτσι ώστε να μην χάσει κανένας από τους ευάλωτους συμπατριώτες μας, όχι γενικά, το σπίτι του, μέχρι να φτάσουμε στο σχέδιο για ενοίκιο έναντι δόσης και να ξεκινήσει αυτή η μελέτη για το ειδικό Δικαστήριο. Να φτάσουμε σε μια κατάσταση που πραγματικά θα βοηθήσουμε τους συμπατριώτες μας».

Για την οικονομία ο κ. Χριστοδουλίδης υποστήριξε πως «θα πρέπει να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας. Είναι πολύ σημαντικές οι υπηρεσίες, πρέπει να τις στηρίξουμε, αλλά πρέπει να εργαστούμε και προς άλλους τομείς», επεσήμανε υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «έγιναν ενέργειες. Δεν είμαι εδώ για να μηδενίσω. Εγώ είμαι εδώ για να κτίσω στα θετικά και να αντιμετωπίσω τα αρνητικά», εξήγησε.

«Μία από τις πρώτες μας ενέργειες ως κυβέρνηση, εάν ο λαός μας τιμήσει με την ψήφο του, πέραν του ότι η επιδοματική πολιτική θα είναι πολύ στοχευμένη σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη, πρέπει να συνδέσουμε την εκπαίδευσή μας, την παιδεία μας, με την οικονομία μας. Που θέλουμε να είναι αυτή η χώρα σε 20 χρόνια; Θεωρώ μεγάλο λάθος της Πολιτείας ότι έκλεισε το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο. Μία από τις πρώτες ενέργειες, να υπάρξουν Τεχνικά Γυμνάσια, στα πρότυπα των Αθλητικών και των Μουσικών Γυμνασίων που είναι πετυχημένος θεσμός», ανέφερε περαιτέρω.

Η έκκληση προς τους ανθυποψηφίους του

Κατά την συνέντευξή του ο κ. Χριστοδουλίδης απηύθυνε έκκληση προς τους ανθυποψηφίους του «για να βγούμε με μία κοινή εκστρατεία για εγγραφή νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους. (…) Είναι σημαντικό οι νέοι μας να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και θεωρώ ότι όλοι μας έχουμε υποχρέωση και μέσα από τον δημόσιο μας λόγο, αλλά να κάνουμε και μία κοινή εκστρατεία δημόσια, σε συνεργασία ενδεχομένως με όλα τα κανάλια, καλώντας τους νέους να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους», σημειώνοντας ότι «θα ακολουθήσει γραπτή πρόσκληση για κάτι τέτοιο, η οποία θα αποσταλεί σήμερα και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα ανταποκριθούν σε αυτή την πρωτοβουλία».

Δείτε το πρώτο μέρος της συνέντευξης στο βίντεο:

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

ΠτΔ από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Συνειδητά, χθες το βράδυ, στείλαμε ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία»

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συζήτησης για τα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως στάληκε ένα «θετικό μήνυμα» στην Άγκυρα, του οποίου η μετατροπή σε πράξεις «εξαρτάται από την πρόοδο στο Κυπριακό». Οι δηλώσεις έγιναν κατά την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top