ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διπλή μάχη του Αβέρωφ και η επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ

Η διπλή μάχη του Αβέρωφ και η επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ

Ακριβώς δύο μήνες απομένουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου 2023 και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επόμενη μέρα, τόσο στο στρατόπεδο των νικητών αλλά κυρίως στο στρατόπεδο των χαμένων της αναμέτρησης. Το διακύβευμα είναι τεράστιο γιατί το αποτέλεσμα θα δρομολογήσει πολιτικές ανακατατάξεις, ίσως και αναταράξεις.

Με βάση τις προβλέψεις όλων των δημοσκοπήσεων, φαίνεται ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα αναμετρηθούν μέχρι τέλους αφού η μάχη ανάμεσα στους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη παραμένει εξαιρετικά αμφίρροπη. Τυχόν επαλήθευση των δημοσκοπήσεων που θέλει τον Νίκο Χριστοδουλίδη να εξασφαλίζει το ένα εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο, η μάχη ανάμεσα στους Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη αποκτά μια ιστορική διάσταση αφού θα είναι η πρώτη φορά που ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα κινδυνεύει να μείνει εκτός αναπληρωματικής εκλογής.

Ανοιξε τα χαρτιά του

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αποστρέφονται ένα τέτοιο σενάριο το οποίο θεωρούν εφιαλτικό. Ωστόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν απέφυγε να αναφερθεί στην επόμενη μέρα, σε περίπτωση που βρεθεί ενώπιον του απευκταίου αυτού σεναρίου. Στο πρώτο debate της 3ης Νοεμβρίου ο Αβέρωφ Νεοφύτου ερωτήθηκε εάν ο ΔΗΣΥ θα βρεθεί στην αντιπολίτευση σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Η απάντηση ήταν σαφής: Ο λαός δίδει την εξουσία σε αυτόν που κερδίζει τις εκλογές και στέλνει στην αντιπολίτευση εκείνον που θα μειοψηφήσει. Η απάντηση αυτή του Αβέρωφ Νεοφύτου αφορούσε το σενάριο που περάσει στον δεύτερο γύρο αλλά χάσει τις εκλογές. Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν προκριθεί στον δεύτερο γύρο. Αυτή είναι η απάντηση του ενός εκατομμυρίου, για την οποία ο Αβέρωφ Νεοφύτου πήγε προετοιμασμένος στην τηλεμαχία της Πέμπτης. «Είμαι πολιτικό ον, έχω ευθιξία και εάν δεν εκλεγώ θα αποταθώ στα μέλη του κόμματος και θα ζητήσω ανανέωση της εντολής, θα σεβαστώ την απόφαση 52 χιλιάδων μελών. Θα πάω σε εκλογικό συνέδριο», είπε. Ήταν η πρώτη φορά που άνοιξε δημοσίως τα χαρτιά του για το πώς βλέπει το πολιτικό του μέλλον σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές. Ουσιαστικά οριοθέτησε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί και έστειλε το μήνυμα ότι θα είναι παρών την επόμενη μέρα και ότι θα παλέψει μέχρι τέλους για να παραμείνει στην ηγεσία της παράταξης, κάτι το οποίο ερμηνεύεται ως προειδοποιητική βολή προς τους επίδοξους διαδόχους.

Ο δεύτερος γύρος

Όλα αυτά όμως κινούνται στο θεωρητικό επίπεδο γιατί κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις που θα δρομολογήσει μια εκλογική ήττα. Για παράδειγμα, διαφορετικές θα είναι οι δυναμικές μιας αξιοπρεπούς ήττας από τις συνέπειες μιας εκλογικής συντριβής. Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν ο Αβέρωφ Νεοφύτου αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο, το δικό του πολιτικό μέλλον δεν θα είναι το μείζον ερώτημα της επόμενης μέρας. Κυρίαρχο δίλημμα για την ηγεσία του ΔΗΣΥ θα είναι η επιλογή που θα κάνει ανάμεσα στους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη. Κατά πολλά στελέχη το δίλημμα είναι ήδη απαντημένο και ότι η στήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη είναι μονόδρομος. Υπάρχουν στελέχη που υποστηρίζουν ότι με στήριξη Χριστοδουλίδη θα γίνει «διόρθωση» και η παράταξη θα μπορέσει να δει την επόμενη μέρα μονιασμένη. Υπάρχουν όμως και άλλα στελέχη, που θα κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία, γνωρίζοντας ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση όμως, πολύ δύσκολα φαίνεται να προκρίνονται επιλογές «υπέρβασης» προς τον υποψήφιο που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ. Στο debate της Πέμπτης ο Aβέρωφ Νεοφύτου αποκάλυψε ότι πριν από ένα χρόνο, στις διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπήρχε στο τραπέζι το plan B, για απόσυρση της δικής του υποψηφιότητας εάν ήταν εμπόδιο στη συνομολόγηση συμφωνίας συνεργασίας με το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ ή άλλες δυνάμεις. Η διαφορά είναι ότι το plan B κινήθηκε στη λογική συνεργασίας στη βάση του προεκλογικού προγράμματος του ΔΗΣΥ, ενώ τώρα, σε περίπτωση συνεργασίας, η βάση θα είναι το πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος καθόλου τυχαία συντηρεί τις γέφυρες με τον ΔΗΣΥ, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία, θα περιλάβει στην κυβέρνηση και συναγερμικά στελέχη. Μέσα σε όλη αυτή την εξίσωση δεν πρέπει να παραβλέπεται ο καθοριστικός παράγοντας που ακούει στο όνομα Νίκος Αναστασιάδης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top