ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ψηφισμένο προϋπολογισμό σχεδόν 12 δις ευρώ θα αναλάβει ο νέος Πρόεδρος – Χωρίς εκπλήξεις η συζήτηση στη Βουλή

Με ψηφισμένο προϋπολογισμό σχεδόν 12 δις ευρώ θα αναλάβει ο νέος Πρόεδρος – Χωρίς εκπλήξεις η συζήτηση στη Βουλή

Χωρίς εκπλήξεις και με προσεκτικές κινήσεις από όλα τα κόμματα ενόψει και των Προεδρικών Εκλογών του 2023, ψηφίζεται σήμερα (7/12), με σχετική άνεση, από την Βουλή ο προϋπολογισμός του κράτους, αφού αυτός εξασφαλίζει, τουλάχιστον, 30 ψήφους (17 από τον ΔΗΣΥ, 9 από το ΔΗΚΟ και 4 από την ΔΗΠΑ).

Ως εκ τούτου, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί τον Φεβρουάριο και η νέα Κυβέρνηση που αναλάβει τον Μάρτιο, θα αρχίσουν τη θητεία τους με ψηφισμένο προϋπολογισμό, χωρίς πολλά-πολλά «σταυρώματα» και κουτσουρεμένες δαπάνες.

Τι προνοεί ο προϋπολογισμός

Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τα κατατεθέντα στοιχεία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2023 προνοεί έσοδα 11.759,3 εκατ. ευρώ και έξοδα 11.296 εκατ. ευρώ, με το δημοσιονομικό πλεόνασμα να υπολογίζεται στα 0.46 δις ευρώ, δηλαδή 1,7% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 3%.

Επίσης, οι αναπτυξιακές δαπάνες (έργα υπό κατασκευή, συγχρηματοδοτούμενα έργα, εκπαιδεύσεις, χορηγίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πάγια, κ.λπ.) αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% το 2023.

Πάντως, σε σχέση με επιμέρους πρόνοιες του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, συγκριτικά με το 2022 παρατηρείται:
• αύξηση των προϋπολογιζόμενων εσόδων (εξαιρουμένων χρηματοοικονομικών ροών) κατά 8,7%,
• αύξηση των συνολικών προϋπολογιζόμενων δαπανών (εξαιρουμένων των αποπληρωμών δανείων) κατά 6,5%,
• αύξηση κατά 4,7% των δαπανών προσωπικού (περιλαμβανομένων των συντάξεων και φιλοδωρημάτων) (3.193,7 εκατ. ευρώ προϋπολογισθείσες δαπάνες για το 2023), η οποία οφείλεται κυρίως, με βάση τα κατατεθέντα στοιχεία, στην καταβολή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και των προσαυξήσεων, καθώς και στην αύξηση της απασχόλησης,
• αύξηση των λειτουργικών δαπανών κατά 15,5% (1.099,7 εκατ. ευρώ προϋπολογισθείσες δαπάνες για το 2023), συνεπεία των πληθωριστικών ανατιμήσεων στις οποίες οδηγούν οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, των ενεργειακών προϊόντων και συνεπεία των ελλείψεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες,
• αύξηση των κοινωνικών παροχών κατά 3,2% (1.711,5 εκατ. ευρώ προϋπολογισθείσες δαπάνες για το 2023),
• αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών κατά 12% (1.273,4 εκατ. ευρώ προϋπολογισθείσες δαπάνες για το 2023), η οποία σύμφωνα με τα κατατεθέντα στοιχεία οφείλεται στην έναρξη υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων, περιλαμβανομένων οδικών, κτιριολογικών και άλλων έργων, καθώς και στην προώθηση έργων που περιλαμβάνονται στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
• μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους κατά 21,5% (1.914,5 εκατ. ευρώ προϋπολογισθείσες δαπάνες για το 2023).

Πολλές τροπολογίες με ελάχιστο… κόστος

Πριν από την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, τα κόμματα, κυρίως της αντιπολίτευσης, θα επιχειρήσουν να περάσουν σειρά τροπολογιών που κατέθεσαν, προκειμένου να ασκήσουν έστω και κατά το ελάχιστο έλεγχο στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023.

Όπως αναφέρεται και σε σχετικό ρεπορτάζ του ThemaOnline, παρότι ο αριθμός των τροπολογιών είναι αρκετά μεγάλος, εντούτοις, γύρω στις 25 με 26 εξασφαλίζουν είτε οριακή είτε μεγάλη πλειοψηφία για να περάσουν από την Ολομέλεια της Βουλής.

Όλες οι προτεινόμενες τροπολογίες και ποιες από αυτές εξασφαλίζουν πλειοψηφία ΕΔΩ.

Σημειώνεται πως, η συζήτηση και ψήφιση των τροπολογιών και του προϋπολογισμού, θα αρχίσει στις 15.00 με τις ομιλίες των υπολοίπων βουλευτών που δεν μίλησαν κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του και θα συνεχιστεί μέχρι τις 18.00, ενώ η τοποθέτηση των κομμάτων επί του προϋπολογισμού είναι προγραμματισμένη για μετά τις 18.00.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top