ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με 112 τροπολογίες θέλουν να… αλλάξουν τον προϋπολογισμό τα κόμματα – Πόσες εξασφαλίζουν πλειοψηφία και τι αφορούν

Με 112 τροπολογίες θέλουν να… αλλάξουν τον προϋπολογισμό τα κόμματα – Πόσες εξασφαλίζουν πλειοψηφία και τι αφορούν

Συνολικά 112 τροπολογίες, οι οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αφορούν, κυρίως, μερικό σταύρωμα κονδυλίων, κατέθεσαν τα κόμματα, προκειμένου να ασκήσουν έστω και κατά το ελάχιστο έλεγχο στον κρατικό προϋπολογισμό του 2023.

Παρότι ο αριθμός των τροπολογιών είναι αρκετά μεγάλος, εντούτοις, γύρω στις 25 με 26 εξασφαλίζουν είτε οριακή είτε μεγάλη πλειοψηφία για να περάσουν από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ιδιωτικοποιήσεις και Στεγαστικά Σχέδια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι 4 τροπολογίες που κατέθεσαν από κοινού ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, και οι οποίες αφορούν:
• Αποκοπή όλων των δαπανών για αποκρατικοποιήσεις/ιδιωτικοποιήσεις, με εξαίρεση τις δαπάνες για το Λιμάνι Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, του ΧΑΚ, καθώς και οποιασδήποτε πράξης αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης, για τις οποίες, ωστόσο, θα πρέπει να ενημερώνεται η Κ.Ε. Οικονομικών και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της προτού αξιοποιηθούν.

• Ενημέρωση και εξασφάλιση γραπτής συγκατάθεσης της Επιτροπής Οικονομικών για τις δαπάνες ανάθεσης σε εξουσιοδοτημένο φορέα όλων των απαιτούμενων ελέγχων στα σφαγεία, αλλά και τις δαπάνες σε σχέση με τη Μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης Κτηνοτροφικών Αποβλήτων και Ζωικών Υποπροϊόντων στην περιοχή Ορούντας (είναι 2 τροπολογίες).

• Ενημέρωση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής γραπτώς ανά εξάμηνο για το μέρος των γενόμενων δαπανών που αφορούν στο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Μειονεκτικών και Ακριτικών Περιοχών (€20 εκατ.), στην υλοποίηση στεγαστικών σχεδίων, κυρίως για εκτοπισθέντες (€17 εκατ.) και στην οικονομική βοήθεια προς κατοίκους κοινοτήτων ορεινών περιοχών (€4,5 εκατ.) και στους κατοίκους απομακρυσμένων από αστικά κέντρα κοινοτήτων/περιοχών (€3 εκατ.).

Σχέδιο ΕΣΤΙΑ και Ενοίκιο έναντι Δόσης

Επίσης, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ κατέθεσαν 2 τροπολογίες, με τις οποίες ζητούν όπως κάθε έξι μήνες ενημερώνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών (Κ.Ε. Οικονομικών) για τις δαπάνες που αφορούν κατά χάριν χορηγίες έπειτα από Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου (€3,6 εκατ.), την χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (€25 εκατ.), το Σχέδιο Εστία/Οικία/Ενοίκιο Έναντι Δόσης (€17 εκατ.), καθώς και για το Σχέδιο Αυξημένης Αναπλήρωσης της Απώλειας των Συνταξιοδοτικών Δικαιωμάτων των Μελών των Ταμείων Προνοίας και Συντάξεων, οι καταθέσεις των οποίων είχαν απομειωθεί (€8,5 εκατ.).

Την ίδια ώρα, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, με 2 τροπολογίες ζητούν ενημέρωση και συγκατάθεση της Κ.Ε. Οικονομικών για διενέργεια δαπανών αναφορικά με την προκήρυξη και πλήρωση διευθυντικών θέσεων στο Ίδρυμα της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, καθώς για οποιασδήποτε δαπάνες διενεργηθούν αναφορικά με χορηγίες έναντι διαγραφών φορολογικών υποχρεώσεων τρίτων.

Έλεγχος για έργα που αφορούν το φυσικό αέριο και για αγορά κτιρίων

Πέραν των πιο πάνω, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, κατέθεσαν 5 κοινές τροπολογίες, με τις οποίες ζητούν:
• Να ενημερώνεται και να εξασφαλίζεται η συγκατάθεση της Κ.Ε. Οικονομικών προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για Αγορά Ακίνητης Περιουσίας, όπως επίσης και για δαπάνες που σχετίζονται με τον έλεγχο προσώπων, αποσκευών και αντικειμένων στους χώρους των δικαστηρίων παγκύπρια από ιδιωτικά γραφεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας (2 τροπολογίες).

• Να ενημερώνεται η Κ.Ε. Οικονομικών ανά εξάμηνο για τις διαδικασίες εγκατάστασης ανεξάρτητου συστήματος πυρόσβεσης στην Ενεργειακή και Βιομηχανική Περιοχή στο Βασιλικό, για τις γενόμενες δαπάνες που αφορούν στην υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών για έλευση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στην Κύπρο, όπως επίσης και για τις γενόμενες δαπάνες σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τεχνική βοήθεια των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς και τη μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση υπηκόων Τρίτων Χωρών (3 τροπολογίες).

Ασφαλτικά εργοστάσια και Εκστρατείες Διαφώτισης ΥΠΕΞ

Επιπρόσθετα, ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ με τροπολογία τους ζητούν ενημέρωση και συγκατάθεση της Κ.Ε. Οικονομικών για διενέργεια δαπανών αναφορικά με την εποπτεία για περιοχές που θα εγκριθούν για μετακίνηση των εργοστασίων ασφαλτικού σκυροδέματος, καθώς και την πρόσληψη ενός ατόμου για κάθε περιοχή για στήριξη του έργου των επιτροπών με συγκεκριμένα καθήκοντα και υποχρεώσεις, ενώ ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ με κοινή τους τροπολογία ζητούν όπως ενημερώνεται η Κ.Ε. Οικονομικών ανά εξάμηνο για τις γενόμενες δαπάνες αναφορικά με τις εκστρατείες Διαφώτισης ύψους €300.000 του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ κατέθεσαν κοινή τροπολογία με την οποία ζητούν ενημέρωση και εξασφάλιση γραπτής συγκατάθεσης Κ.Ε. Οικονομικών, προτού διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφορικά με την προετοιμασία και τη διεξαγωγή διαδικασίας εξεύρεσης ενδιαφερόμενων επενδυτών για την αξιοποίηση της Κρατικής Έκθεσης.

Εξάλλου, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ, με 2 κοινές τροπολογίες εισηγούνται την οριζόντια αποκοπή 10% όλων των δαπανών που σχετίζονται με Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και Έρευνες, με εξαίρεση, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, τη ΔΕΑ, τη διενέργεια ελέγχων δέουσας επιμέλειας για τους αιτούντες απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας, την κατ’ οίκον εκπαίδευση μαθητών, κ.ά., για τις οποίες, ωστόσο, θα πρέπει να ενημερώνεται η Κ.Ε. Οικονομικών και να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεσή της, καθώς και την αποκοπή όλων των δαπανών σχετικά με τον Δρόμο Πρωταρχικής Σημασίας από το Δάσος Αθαλάσσας (ΑΤΙ) μέχρι τον Κυκλικό Κόμβο παρά τω ΣΟΠΑΖ.


Στο στόχαστρο ωφελήματα πρώην Προέδρων Δημοκρατίας και Βουλής


Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως, ανάμεσα στις τροπολογίες που κατατέθηκαν και για την ώρα δεν εξασφαλίζουν πλειοψηφία, περιλαμβάνεται και τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων, με την οποία επιχειρείται η δέσμευση του κονδυλίου που προορίζεται να καλύψει τα ωφελήματα -λιμουζίνα και γραμματέα- των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας και της Βουλής για το έτος 2023, ύψους 205 χιλιάδων ευρώ.

Οι υπόλοιπες τροπολογίες

Αξίζει να σημειωθεί πως, οι υπόλοιπες τροπολογίες κατατέθηκαν από τα εξής κόμματα:
• ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – 4 τροπολογίες
• ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – 1 τροπολογία
• ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – 2 τροπολογίες
• ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – 4 τροπολογίες
• ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΔΗΠΑ – 1 τροπολογία
• ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – 2 τροπολογίες
• ΑΚΕΛ, ΔΗΠΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – 1 τροπολογία
• ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – 1 τροπολογία
• ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ – 1 τροπολογία
• ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ – 1 τροπολογία
• ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ – 2 τροπολογίες
• ΑΚΕΛ, ΔΗΠΑ – 2 τροπολογίες
• ΑΚΕΛ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – 7 τροπολογίες
• ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ – 1 τροπολογία
• ΔΗΚΟ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – 1 τροπολογία
• ΕΔΕΚ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – 2 τροπολογίες
• ΑΚΕΛ – 11 τροπολογίες
• ΔΗΚΟ – 1 τροπολογία
• ΕΛΑΜ – 16 τροπολογίες
• ΕΔΕΚ – 2 τροπολογίες
• ΔΗΠΑ – 1 τροπολογία
• ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ – 30 τροπολογίες

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top