Με μία επαναστατική θεραπεία που λέγεται «Βασική Επεξεργασία» θεραπεύθηκε ανίατος καρκίνος σε 13χρονη. Η πρωτοποριακή μέθοδος που ανακαλύφθηκε έξι χρόνια νωρίτερα, αφορά στην παρέμβαση στο DNA και είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται.
Εκεί που όλες οι άλλες θεραπείες είχαν αποτύχει για την 13χρονη Αλύσα οι γιατροί αποφάσισαν να εφαρμόσουν για πρώτη φορά την μέθοδο Βασική Επεξεργασία που αφορά την επεξεργασία της μοριακής δομής του DNA. Το δημοσίευμα του BBC φιλοξενεί τις μαρτυρίες του επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας αλλά και της 13χρονης που διαγνώστηκε με λευχαιμία τον περασμένο Μάιο.
6 months ago, after all other treatments for T-cell acute lymphoblastic leukaemia had failed, Alyssa became the first person in the world to receive base-edited cell therapy as part of a clinical trial at GOSH & @UCLchildhealth. Meet Alyssa & the research team behind the trial 👇 pic.twitter.com/YwCQfnCJux
— Great Ormond Street Hospital (@GreatOrmondSt) December 11, 2022
Είναι μία πολύπλοκη διαδικασία με τη οποία επιστήμονες στοχοποιούν ένα ακριβές μέρος του γενετικού κώδικα και στη συνέχεια αλλάζουν τη μοριακή δομή μίας από τις 4 βάσεις του DNA, μετατρέποντας την σε άλλη και αλλάζοντας τις γενετικές οδηγίες. Ακολουθεί μία σειρά από τροποποιήσεις έως ότου ολοκληρωθεί η θεραπεία.
Η Alyssa έμεινε αρχικά ευάλωτη σε μολύνσεις, μετά από ένα μήνα, η Alyssa βρισκόταν σε ύφεση και της έγινε δεύτερη μεταμόσχευση μυελού των οστών για να αναγεννηθεί το ανοσοποιητικό της σύστημα.
Για 16 εβδομάδες η 13χρονη δεν μπορούσε να δει τον αδερφό της, που πήγαινε ακόμα στο σχολείο, σε περίπτωση που έφερνε μικρόβια.
Μετά το τρίμηνο τσεκ-απ βρέθηκαν ξανά σημάδια καρκίνου, αλλά οι δύο πιο πρόσφατες εξετάσεις ήταν καθαρές από καρκίνο.
Η 13χρονη τώρα δηλώνει ευγνώμων και ανυπομονεί να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με την οικογένεια της.
Ο Καθ. Waseem Qasim, από το UCL και το νοσοκομείο Παίδων Great Ormond Stree είπε ότι ο γενετικός χειρισμός είναι ένας “εξελισσόμενος τομέας της επιστήμης” με “τεράστιες δυνατότητες” που κινείται εξαιρετικά γρήγορα για μια σειρά ασθενειών.
Ο Δρ Ντέιβιντ Λιου, ένας από τους εφευρέτες της βασικής επεξεργασίας στο Ινστιτούτο Broad, είπε ότι του φαινόταν «λίγο σουρεαλιστικό» ότι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε θεραπεία μόλις έξι χρόνια μετά την ανακάλυψη της τεχνολογίας.
Πηγή: ertnews.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις