ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Τρώγοντας (σανό) έρχεται η όρεξη

Τρώγοντας (σανό) έρχεται η όρεξη

Ότι σ’ αυτό τον μια σπιθαμή τόπο πέφτει δυσανάλογα τεράστιο δούλεμα δεν χρειάζεστε ένα παλιοκαλαμαρά να σας το πει - ακόμα και με 20ετή πείρα δεν φτάνω τους γηγενείς που το τρώνε όλη τους τη ζωή, κάποιοι δε από τη γέννηση αυτής της Banana Republic. 

Μια από τις διασημότερες ατάκες που αποδίδεταιι σε έναν από τους πιο αγαπημένους Αμερικανούς προέδρους, τον Abraham Lincoln (αγαπημένος γιατί τον έκανε ταινία ο Spielberg και όχι ο Oliver Stone) αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν την είπε ποτέ είναι η “μπορείς να κοροϊδεύεις κάποιους συνέχεια και όλους κάποιες φορές αλλά δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους συνέχεια”. Επιτρέψτε μου να αμφιβάλω, όχι μόνο ότι actually το είπε ποτέ αυτό ο Lincoln, αλλά και ότι ισχύει. Γιατί η 20ετής μου πείρα στο νησί λέει πως μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους στον άπαντα των αιώνων αμήν. Και πριν πεταχτείτε από τη θέση σας και φωνάξετε “ένσταση” να σας πω, πρώτα “κάτσε κάτω Harvey Specter” και δεύτερον εννοείται όχι κάθε ένα από τους εγεγγραμένους κατοίκους του νησιού αλλά σίγουρα τη συντριπτική πλειοψηφία. Και κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια.

Ας πούμε, εδώ και μια δεκαετία ο πρόεδρος Αναστασιάδης (αυτόν δεν θα τον κάνει ταινία ούτε ο Spielberg ούτε ο Oliver Stone, μάλλον ντοκιμαντέρ το Netflix) πρώτα μάς δούλευε ότι ήθελε να λύσει το Κυπριακό και μετά μόλις ανακάλυψε την κότα με τα χρυσά διαβατήρια, ότι είναι άμωμος και αμόλυντος. Μάλιστα για να τονίσει το πρώτο συνθετικό των σανοφάγων θέσπισε κώδικα δεοντολογίας για τους υπουργούς του που μεταξύ άλλων απαγόρευε την αποδοχή δώρων άνω των 500 ευρώ (ενώ τα ταξιδάκια στις Σεϋχέλλες με το τζετ του Σαουδάραβα ήταν προφανώς δωρεάν από το Miles + Bonus) και αργότερα ίδρυσε και την περίφημη Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς που ακόμα περιμένουμε να κάνει την... Αρχή (και θα περιμένουμε για πολύ ακόμα). Κι αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου ενός δεκαετούς δουλέματος που κάποιοι επιμένουν να το βαφτίζουν “διακυβέρνηση που μας έβγαλε από το τέλμα”. Που η ίδια δημιούργησε αλλά αυτό είναι ψιλά γράμματα. Όπως και το ότι αυτό έγινε την πρώτη πενταετία καθώς τη δεύτερη ήταν απασχολημένη με το να απολαμβάνει τους καρπούς των προσπαθειών της. Ο Πρόεδρος προσωπικά και αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου μέσω των δικηγορικών τους γραφείων. Αλλά για τα σανοφάγα η καλύτερη απάντηση είναι “γιατί οι άλλοι είναι καλύτεροι;”. Ή το αγαπημένο μου “θέλεις να κυβερνήσουν πάλι οι αριστεροί να μας καταστρέψουν;”. Αχ αυτά τα ανύπαρκτα διλήμματα τα οποία έχουν γραπώσει και οι μεν και οι δε ως σανίδες σωτηρίας. 

Δούλεμα παντού. Από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο. Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο κουτοπόνηρο κυβερνητικό υπαλληλάκο που του παρέχεται κάποιου είδους εξουσία πάνω στους πολίτες. Και οτιδήποτε υπάρχει στο ενδιάμεσο. Από τους θεσμούς μέχρι την Εκκλησία κι από την Ιστορία μέχρι την καθημερινότητα το δούλεμα είναι πανταχού παρόν: πότε ως ανάγκη, πότε ως τελευταίο καταφύγιο, άλλες φορές πάλι από συνήθεια, κάποιες πάλι πρακτικά το.. job description (όπως π.χ. η Βουλή). Και δεν απαιτείται να είσαι εξ ορισμού ηλίθιος για να την πατήσεις, όπως για παράδειγμα να είσαι ακροδεξιός που φωνάζεις “έξω οι αλλοδαποί από την Κύπρο” και να σε χειροκροτούν (ή/και ψηφίζουν) οι μπετόστοκοι που δεν ξέρουν ότι... διατηρείς εταιρεία που τους εργοδοτεί μαζικά. Και να ήξεραν βέβαια, πρέπει να τους βοηθάει να καταλάβουν το δούλεμα αλλά βλέπετε στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος και στα πρόβατα το τσομπανόσκυλο. 

Οπότε ναι, μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους και συνέχεια. Μια πενταετία τη φορά. 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top