ΥΓΕΙΑ

Πλαστική χειρουργική: Οι επεμβάσεις που καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας

Πλαστική χειρουργική: Οι επεμβάσεις που καλύπτει το ασφαλιστήριο υγείας

Η πληκτρολόγηση του όρου «πλαστική χειρουργική» σε μια μηχανή αναζήτησης θα δώσει επί το πλείστον αποτελέσματα που την ταυτίζουν με τις επεμβάσεις ομορφιάς. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί και μια συζήτηση μεταξύ φίλων σχετικά με τη συγκεκριμένη ιατρική ειδικότητα. Facelift, λιπογλυπτική και λιποαναρρόφηση, αυξητική μαστού και βλεφαροπλαστική είναι μερικές από τις περιπτώσεις που θα αναδειχθούν αφού αποτελούν και τις κάποιες από τις δημοφιλέστερες αισθητικές επεμβάσεις.

Η εξάντληση της συζήτησης περί πλαστικής χειρουργικής σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της εικόνας, μπορεί να αποδοθεί εν πολλοίς και στο ότι συνήθως δεν διατυπώνεται με τον πλήρη ορισμό της, ο οποίος προβλέπει τη διάκρισή της σε Αισθητική και Επανορθωτική, με τη μεν να περιλαμβάνει «επεμβάσεις που στόχο έχουν τη βελτίωση της εμφάνισης ή διόρθωση χαρακτηριστικών του ασθενή» και τη δε επεμβάσεις «για τη διόρθωση ανωμαλιών του σώματος που οφείλονται σε εκ γενετής καταστάσεις, τραύματα, ατυχήματα, μολύνσεις, όγκους ή ασθένειες. […] για να αποκαταστήσουν τις φυσιολογικές λειτουργίες ή να προσεγγίσουν τη φυσιολογική εμφάνιση» σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ/HESPRAS).

Μολονότι αλληλένδετες και συχνά δυσδιάκριτες, η σύγχυση των δύο κατηγοριών αναδεικνύεται στην περίπτωση της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας. Όχι άδικα, διαβάζοντας κανείς τους όρους ενός συμβολαίου που εξαιρεί κατηγορηματικά τις «πλαστικές και αισθητικές/κοσμητικές επεμβάσεις» (εκτός αν απαιτούνται ως μέρος αποκατάστασης από μια ασθένεια ή ατύχημα) αλλά στις καλυπτόμενες περιπτώσεις εντοπίσει τη διόρθωση της σχιστίας χείλους, επέμβαση επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής για το γνωστό «λαγόχειλο», θα βρεθεί ο ίδιο σε σύγχυση. Τι ισχύει εν τέλει.

Αισθητικές επεμβάσεις

Τα οφέλη στην ψυχική υγεία από τις επεμβάσεις αισθητικής πλαστικής χειρουργικής είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα. Όπως αναφέρουν στο ygeiamou ειδικοί, έχουν θετική επίδραση στην ψυχική ευεξία των ανθρώπων όπως μειωμένα συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και κοινωνικής φοβίας και βελτιωμένη αυτοεκτίμηση και ικανοποίηση από τη ζωή ως και ένα χρόνο αργότερα. Χαιρετίζοντας το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΠΕΑΧ τον περασμένο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε ότι οι πλαστικές επεμβάσεις, επανορθωτικές είτε απλώς αισθητικές, έχουν άμεσο αντικείμενο την υγεία και την υποκειμενική διάσταση που δίνει κάθε άτομο σε αυτήν.

Στον ασφαλιστικό κλάδο εντούτοις, η έννοια της υγείας δεν διευρύνεται τόσο ώστε να συμπεριλάβει στις καλυπτόμενες περιπτώσεις επεμβάσεις όπως η ανόρθωση μηρών ή στήθους, η λιποαναρρόφηση ή η ρυτιδεκτομή (lifting). Παρ’ όλα αυτά, οι δαπάνες μπορεί να καλυφθούν από το νοσοκομειακό πρόγραμμα -πάντα εφόσον το αποδέχεται η εταιρεία και σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις- για τις περιπτώσεις που, όπως αναφέρει η ΕΕΠΕΑΧ, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν η επέμβαση είναι αισθητικής ή επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής.

Τέτοια παραδείγματα, για τα οποία έχουμε αρθρογραφήσει παλαιότερα, αποτελούν:
• η ρινοπλαστική
• η μείωση στήθους
• η βλεφαροπλαστική
• η πλαστική κοιλιακών μυών
• η ωτοπλαστική.

Η κάλυψη των παραπάνω, με προαπαιτούμενο συνήθως την ιατρική αναγκαιότητα, προσφέρεται από σύγχρονα προγράμματα νοσοκομειακής περίθαλψης. Αναζητήστε τα μόνοι ή με τη βοήθεία ενός καλού ασφαλιστικού συμβούλου.

Επανορθωτικές επεμβάσεις

Η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη στις περιπτώσεις των επεμβάσεων επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής, στις έχουμε κατά καιρούς αναφερθεί και περιλαμβάνουν:
• το μελάνωμα
• την αποκατάσταση μαστού (καρκίνος)
• την αποκατάσταση από εγκαύματα
• τη διόρθωση ουλών
• τους όγκους δέρματος και μαλακών μορίων
• συγγενείς ανωμαλίες
• επεμβάσεις χειρός – άνω άκρου.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top