Μπορεί τα συμπληρώματα διατροφής, όπως οι βιταμίνες C και D να είναι σημαντικές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά καλό είναι να τις παίρνουμε μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, δηλαδή όταν νοσούμε και όχι καθημερινά.
Για να έχουμε, όμως, μακροπρόθεσμα ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, καλό θα ήταν να το ενισχύσουμε με πιο δραστικούς, αλλά και φυσικούς τρόπους.
Μάλιστα, η ανάγκη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς μεγαλώνουμε, αφού είναι γνωστό ότι οι νέοι έχουν πολύ πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ στους ηλικιωμένους εξασθενεί.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι στην ουσία ένα σύνθετο βιολογικό δίκτυο, το οποίο προστατεύει τον οργανισμό από την εισβολή των ιών, των βακτηρίων, όπως και από άλλες ασθένειες.
Οπως όμως είναι φυσικό, και αυτό το σύστημα με την πρόοδο της ηλικίας εξασθενεί.
Ετσι, τα ανοσοκύτταρα καθίστανται λιγότερα αποτελεσματικά στο κυνήγι των εισβολέων και δεν επιτυγχάνουν πάντα τους στόχους τους.
Αυτός είναι και ο λόγος που άτομα άνω των 70 ετών είναι πιο ευάλωτα στις επιθέσεις από τους ιούς, ένα γεγονός που τονίστηκε με τον πιο βίαιο τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.
Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τη φυσιολογική πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως αναφέρει η βρετανική Telegraph.
Ωστόσο, επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πώς οι συνήθειές μας και ο καθημερινός τρόπος ζωής μπορεί να επιβραδύνει ή να επιταχύνει τη διαδικασία αυτή.
Αυτό σημαίνει ότι ένας 35χρονος μπορεί να έχει ανοσοποιητικό σύστημα 50χρονου, ή ένας 60άρης να έχει ανοσοποιητικό εφήβου.
«Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανοσολογική μας ηλικία δεν είναι απαραίτητα ίδια με τη βιολογική μας ηλικία», σχολιάζει η Τζίνα Μακιότσι, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Sussex και συγγραφέας του βιβλίου «Ανοσία: Η επιστήμη του να παραμένεις υγιής».
Ακολουθούν μερικές από τις βασικές συμβουλές για ανοσοποιητικό σύστημα ισχυρό σε κάθε ηλικία, μέσα από τις σελίδες του νέου της βιβλίου.
Τακτική άσκηση
Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση σε μεγάλη ηλικία μπορεί να προλάβει την πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σε έρευνα που έκανε το King’s College του Λονδίνου, στην οποία συμμετείχαν 125 ποδηλάτες μεγάλων αποστάσεων, διαπίστωσε ότι ακόμη και άτομα που ήταν 80 ετών, είχα τόσο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, όσο ενός 20χρονου.
«Αν η άσκηση ήταν χάπι θα το έπαιρναν όλοι», λέει ο καθηγητής Νόρμαν Λαζάρους, ο οποίος είναι 82 ετών και συμμετείχε στη μελέτη και ως εθελοντής, αλλά και ως επιστήμονας.
Καθώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα μειώνει κατά 2% με 3% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 20 ετών, η άσκηση προσφέρει μεγαλύτερη προστασία όχι μόνο από τους ιούς, αλλά κάνει και τα εμβόλια ακόμη πιο αποτελεσματικά, σχολιάζει η Τζάνετ Λορντ, καθηγήτρια Ανοσολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας και διευθύντρια του Ινστιτούτου Φλεγμονής και Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
Και δεν είναι ανάγκη να κάνει κάποιος πρωταθλητισμό. «Ακόμη και ένας καθημερινός περίπατος βοηθά το ανοσοποιητικό. Η καθημερινή κίνηση είναι απαραίτητη για το λεμφικό σύστημα, το οποίο βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να βρίσκονται σε καλύτερη φόρμα και να αποδίδουν καλύτερα στις επιθέσεις ιών», λέει η δρ Μακιότσι.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν κάποιος περπατά για τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα, έχει 43% λιγότερες ημέρες νόσησης στη ζωή του από κοινό κρυολόγημα.
Ακόμη και οι ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς έχει φανεί σε έρευνες ότι προστατεύει τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού.
Περισσότερη πρωτεΐνη και φρούτα
Δεδομένα συνηγορούν στο ότι η κακή υγεία του εντέρου, μπορεί να αυξήσει την ηλικία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, λέει δρ Μακιότσι.
Ενώ ένα υγειές μικροβίωμα, επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσής του και το ενδυναμώνει.
Ετσι, θα πρέπει να καταναλώνουμε όσο περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορούμε, σε συνδυασμό με πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα.
Σημαντικό για την υγεία του εντέρου είναι και το ψωμί με προζύμι. Μάλιστα, είναι τόσο καλό, όσο τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, αλλά και τα δημητριακά και τα όσπρια.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τείνουν να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης.
Κι αυτό διότι έχουμε συνδέσει την πρωτεΐνη με το κόκκινο κρέας, το οποίο επειδή αυξάνει τη χοληστερίνη, από μία ηλικία και μετά η κατανάλωσή του μειώνεται κατακόρυφα.
Ωστόσο, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, αρκετή πρωτεΐνη έχουν τα ψάρια, τα αβγά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.
Μελέτη που έγινε σε 120 ηλικιωμένους, διαπίστωσε πως η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, άλευρα ολικής άλεσης και λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, η σαρδέλα και η πέστροφα, έχουν θετική επίδραση στη μείωση του ρυθμού γήρανσης των ανοσοκυττάρων.
Κρύο ντους με μέτρο
H σύντομη έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι ευεργετικές για το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One, όσοι κάνουν κρύο ντους έχουν 29% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν.
Ακόμη όμως και αν δεν μπορείτε να κάνετε ντους με κρύο νερό, τότε, συμβουλεύει η δρ Μαγιότσι, τα τελευταία 20 με 30 δευτερόλεπτα γυρίστε τη θερμοκρασία του νερού από το ζεστό στο κρύο για όσο το αντέχετε.
Ο ήλιος κάνει καλό ακόμα και τον χειμώνα
Ο ρόλος της βιταμίνης D είναι γνωστός, καθώς θεωρείται η βιταμίνη του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η παραγωγή της γίνεται με την παραμονή μας στον ήλιο. Βέβαια, καθώς ζούμε σε χώρα με πολύ δυνατό ήλιο, θα πρέπει η έκθεσή μας να γίνεται με προσοχή ειδικά το καλοκαίρι, ώστε να μην προκληθούν εγκαύματα στο δέρμα, τα οποία στο μέλλον είναι πιθανό να γίνουν η αιτία εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος.
Ωστόσο, το χειμώνα η βλαβερή ακτινοβολία είναι σε χαμηλά επίπεδα και όσο περισσότερο μπορούμε να εκτεθούμε στον ήλιο, πάντα με όρια, τόσο το καλύτερο για το ενοποιητικό μας σύστημα.
Κοιμηθείτε, βγείτε για ποτό και συναντήστε φίλους
Οταν κοιμόμαστε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα απελευθερώνει πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες και είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της λοίμωξης που προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό, αλλά και για την αντιμετώπιση του στρες.
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την παραγωγή κυτοκινών, όπως επίσης και τα αντισώματα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
«Ο ύπνος είναι ο θεμέλιος λίθος του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αν δεν κοιμόμαστε σωστά, οι άλλες συνήθειες που βοηθούν στην υγεία του ανοσοποιητικού, όπως η σωστή διατροφή και η άσκηση, δεν θα έχουν αποτέλεσμα», εξηγεί η δρ Μαγιότσι.
Επίσης, χόμπι που χαλαρώνουν κάποιον, όπως είναι η μουσική, κάποια τέχνη ή το μαγείρεμα, βοηθούν τις διαδικασίες του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η συνεύρεση με φίλους, μια διαδικασία που μας είχε στερήσει η πανδημία, είναι επίσης εξαιρετική για τη μείωση της ταχύτητας γήρανσης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μήπως έχετε πολλά... νεύρα;
Η αποφυγή και η διαχείριση του στρες, αλλά και ο τρόπος που εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας είναι επίσης σημαντικά για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Σύμφωνα με την δρ Μαγιότσι, οι διαφορετικές προσωπικότητες και χαρακτήρες, έχουν και διαφορετικές ανοσολογικές αντιδράσεις.
Αν εκνευρίζεστε γρήγορα, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι συνεχώς προετοιμασμένο για φλεγμονή και θα εξασθενήσει γρηγορότερα καθώς μεγαλώνετε, τονίζει η ίδια.
Το στρες μειώνει αρκετά το ανοσοποιητικό, οπότε όσοι έχουν εκρηκτικό χαρακτήρα καλά θα κάνουν να βρουν τρόπους να διαχειριστούν με άλλο τρόπο το άγχος τους, συμβουλεύει.
Ωστόσο, μία μέθοδος που θα πρέπει να αποφύγουν για να χαλαρώσουν, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει η Telegraph, όσοι είναι εκρηκτικοί χαρακτήρες, είναι το αλκοόλ.
Κι αυτό διότι πέντε ποτήρια οινοπνευματούχων ποτών την ημέρα, μειώνουν τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία έχουν ως στόχο να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις.
Πηγή: news247.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις